Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK de basın toplantısı düzenledi.
Erzurum Ajans-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK’de basın toplantısı düzenledi.
Sonuçları öğrenmek için tıklayın
Yarımağan’ın açıklamaları:
133 ADAYIN SINAVI İPTAL
42 adayın kural dışı davranış nedneiyle sınavı iptal edildi. Salona cep telefonuyla girmeye kalktılar. 5 aday yerine başkasını sokmaya çalıştı. Bu nedenle sınavı iptal oldu. Toplamda 133 adayın sınavı iptal edildi.
14 156 ADAY SIFIRI ÇEKTİ
14 bin 156 adayın sınavı hesaplanamadı. En az iki derste 0,5 puanı elde edemediler.
70 BİN ADAY TERCİH YAPAMAYACAK
70 bin adayın puanı 140’dan küçük. 70 bin aday tercih hakkını kazanamadı. En az bir puanı 180 olan ve LYS’ye girmeye hak kazanan öğrenci sayısı 1 milyon 233 bin 585. Bu rakam beklediğimiz değerlerin biraz üzerinde.
69 KOPYACI
Bilgisayarla tespit edilen kopya taramalarında 69 adayın kopyası tespit edildi. Kopya çektiği testin puanı sıfırlandı. Bu şekilde tespit edilen kopyalarda kişinin sınavı iptal edilmiyor.
BİR SORU YANLIŞ
Sınavdan sonra bir iki sorunun yanlış olduğu iddiaları ortaya atıldı. Sadece bir sorunun iptal edilmesi gerektiği anlaşıldı. O soru da bir matematik sorusuydu. Çift cevabı vardı. O soruya tüm adayalrın doğru cevap verdiği kabul edildi
FEN VE MATEMATİK KÖTÜ
483 aday Türkçe’de, Fen bilimlerinde 143 aday tüm srouları doğru yanıtladı. Fen bilimleri testi adayların yarıdan fazlası tarafından boş bırakmıştır. Bu daha önceki sınavlarda da ratladığımız bir durum. Eğitim sistemimiz öğrencileri Fen Bilimleri’nde yeterince bilinçlendiremiyor veya öğrencilere sevdiremiyoruz. Aynı durum matematikte de var.
Puanı 140’ın üzerinde olan adaylar Meslek yüksek okullarını ve açıköğretim programlarını tercih edebilecek. 180’in üzerinde olanlar lisans programlarını tercih edebilecek ve LYS’ye de girebilecek. Türkçe testi adayların en başarılı olduğu alan.
KIZLAR BAŞARILI
Bu sene adayların yüzde 45’, kız, yüzde 55’i erkekti. Kızların oranı açısından oldukça iyi bir oran. Kızların yüzde 96.47’si, erkeklerin yüzde 69.57’si 140’ı geçti. Ortalama başarıda kızlar her zaman erkeklerden daha akıllı.
Öğrenim durumuna göre sınav başarısında ise son sınıfta sınava girenlerin oranı yüzde 44. Eski mezunlardan sınava girenlerin oranı yüzde 31. Yüzde 16.92’si halen bir üniversitede okuyanlardan.
EN BAŞARILI VE BAŞARISIZ OKUL TÜRLERİ
Okul türlerine göre sınav başarısında öğretmen liseleri, liseler ve meslek liselerinde; Yüzde 70’i lise kökenli. Başarı düzenyleri 140’ın üzerinde olanlar yüzde 90.79
Yüzde 70.25’i meslek lisesi çıkışlı. Başarı düzeyleri lise çıkışlı adaylara göre oldukça düşük. Sınava giren her 3 adaydan biri soruların yüzde 20’sini yapamıyor.
En başarılı okul türleri askeri liseler, sosyal bilimler liseleri ve polis koleji. İlk 100 okul gurubu içine giren tek meslek lisesi astsubay hazırlama okulu.
Otelcilik ve Turzim Meslek lisesi, kız meslek lisesi, özel akşam lisesi, ticaret meslek lisesi, endüstri meslek lisesi ve akşam lisesi. Bunlar da en başarısız okul türleri.
EN BAŞARILI İLLER
6 tane YGS’nin ortalamasına göre değerlendirme yaptım. En başarılı il Yalova. 6 sınavın 5’inde en başarılı il. İkinci il Kayseri. Aydın, sonra da Karaman, Denizli, Ankara, Nevşehir, Kırşehir, Antalya, Mersin. Karadeniz’den ve Kayseri’nin doğusundan il yok, İstanbul yok.
İSTANBUL, BATMAN’IN GERİSİNDE
İzmir 13., İstanbul 43. Erzurum ve Batman İstanbul’un önünde. Bu dikkat çeken bir durum. Birinci ilin puan ortalaması 242. 78. il Artvin. Puan ortalaması 218. Yani iller arasındaki puan farkı sadece 24. Bir sonraki ilimizde ise orada 10 puanlık bir fark var
Şırnak, Hakkari ve Ardahan son 3’te. Bu arada bir eğitim sorunu var. Bu üç il kitleden 10 puan ayrılarak aşağıda yer alıyor.
İŞTE BİRİNCİLER
En başarılı Ayşenur Şam (Konya Meram Fen Lisesi),
Günay Yolcu (İstanbul Özel Fen Lisesi).
Bu adayların tüm puanları birbirine eşit. 3 puanları 500, iki puan türünde ikinciler, bir puan türünde de üçüncüler
Sultan Çağrı Top (İstanbul Özel Çağ Fen Lisesi)
Kemal Sarı (Adana Fen Lisesi)
Arman Özdemir (İzmir Fen Lisesi)