EkonomiHaber Girişi : 21 Ocak 2016 13:05

Yeşil kartlıya acil kapısı sonuna kadar açıldı

Yeşil kartlıya acil kapısı sonuna kadar açıldı
Eski adıyla 'yeşil kartlılar', şimdiki adıyla 'sağlık sigortası primi devletçe ödenenler' artık özel hastanelerin aciline ücretsiz gidebilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yeni tebliğiyle vatandaşın diş tedavisi masrafı da hafifletildi.

Erzurumajans-SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK),sağlık alanında yaptığı tüm işlemleri Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) adı altında yayınladı. Tebliğde eski adıyla 'yeşil kartlılar', şimdiki adıyla 'sağlık sigortası primi devletçe ödenenler' için önemli düzenlemeler yer aldı.


ACİL'İN PARASINI SGK VERECEK


Tebliğe göre yeşil kartlar SGK ile sözleşmesi olmayan özel hastanelerin aciline doğrudan gidebilecek. Böylece vatandaşlar kendilerine en yakın hastaneden acil servis hizmeti alabilecek. Daha önceki uygulamada sigortalı bir vatandaşın acil durumlarda SGK ile sözleşmesi bulunmayan hastanelerin acil servislerine gidip tedavi olabilmesi için 'acil müdahale edilmemesi halinde uzuv kaybı ve/veya vücut fonksiyonunu kaybetme riskinin bulunması' koşulu aranıyordu. Böyle bir risk olmadan sözleşmesiz hastanenin acil servisine gidenlerin tedavi giderleri SGK'ca karşılanmıyordu. Yeni uygulama genel sağlık sigortasına tabi tüm vatandaşları kapsayacak. DİŞTE YÜK HAFİFLEDİ Yeni tebliğde diş tedavi bedellerinde de değişikliğe gidildi. Bedeli SGK tarafından devlet üniversitelerine ödenen diş tedavisinde vatandaş artık daha az para ödeyecek. Tebliğe göre SGK diş tedavisinin yüzde 30'unu ödeyecek. Önceden bu tutar yüzde 10 idi.


MALZEMEYE ERİŞİM KOLAYLIĞI


Tebliğle ayrıca temininde güçlük yaşanan tıbbi malzemelerin fiyatları yükseltildi ve bir kısmında da geri ödeme kurallarına yönelik düzenlemeler yapıldı. Düzenlemeyle, fiyatı yüksek olduğu için hastaya aldırılan bazı malzemeler artık SGK tarafından karşılanabilecek. Bu malzemeler arasında fiyatı 8-10 bin lira aralığında bulunan kalp-damar cerrahisinde kullanılan ECMO setler de bulunuyor. MEVZUAT NETLEŞTİRİLDİ Sağlık hizmeti sunucularınca ayrıca faturalandırılabilecek tıbbi malzemelerin mevzuatı netleştirilip daha anlaşılır bir hale getirildi. Yatarak tedavide kullanılan tıbbi malzemelerin uygun kodlarda ve işlemlerde kullanılmasına yönelik düzenleme yapıldı. Yeni düzenleme hastaların hastane dışında malzeme aramasına gerek bırakmayacak.


İLACA RAHAT ERİŞİM


Yurt dışından temin edilen ilaçlardan farklı finansal modeller çerçevesinde fiyat belirlenenlerin hak sahipleri tarafından kendi imkânları ile temin edilmesi halinde SGK'ca uygulanacak geri ödeme kuralları da yeniden belirlendi.


VATANDAŞ KARARDAN MEMNUN

Suistimallere önlem gerekiyo


UYGULAMA güzel ancak suistimal edilebilir. Anlaşması olmayan özel hastane acil servislerin ücretsiz olarak bakması güzel ama suistimaller olduğu zaman nereye başvuracağız. Bu konuda da önlem alınması gerekir.


Karar iyi, daha da genişletilmeli


SOSYAL Güvenlik Kurumu'nun aldığı bu karar sevindirici. Ayrıca yerinde bir düzenleme. Diş tedavilerinin SGK tarafından yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarılmasının iyiye işaret. Ancak ülkede zaten diş sağlığıyla ilgili problem varken bunun tamamının SGK tarafından karşılanması lazım.


Hastalara çok yarayacak


BEYIN kanaması, kalp krizi, tansiyon, şeker gibi hastalıklarım var. 6 gün önce beynimde oluşan rahatsızlık nedeniyle özel hastaneye gittim. 100 lira istendiği için tedavi olmadan geri döndüm. Bu kararla birlikte evime yakın olan özel hastanelere rahatlıkla gidebilirim. Bu karar en fazla benim gibi sürekli olarak rahatsızlanan insanlara yarayacak.


YENİ YÜZYIL GAZETESİ

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.