BölgeHaber Girişi : 11 Şubat 2010 00:55

Yakutiye'ye tarihi görünüm!..

Yakutiye'ye tarihi görünüm!..
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Müstahkem Mevkii Kumandanlığı binası olarak inşa edilen, günümüzde ise Yakutiye Belediyesi hizmet binası olarak kullanılan tarihi binanın dış cephe görünüm ve taş dokusu, eski haline dönüştürülecek.

Erzurum Ajans-Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Müstahkem Mevkii Kumandanlığı binası olarak inşa edilen, günümüzde ise Yakutiye Belediyesi hizmet binası olarak kullanılan tarihi binanın dış cephe görünüm ve taş dokusu, eski haline dönüştürülecek.

Göreve seçildikten sonra tarihi eserlerin korunması ve çevrelerinin açılması konusundaki çalışmalarıyla dikkat çeken YakAutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, tarihi bir karara daha imza attı. Korkut, dönemin Refah Partili belediye başkanı şimdiki AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak tarafından belediye binasının dış cephe taş duvarlarının üzerine yaptırılan kaplamayı söktürme kararı aldı. Korkut ayrıca, önceki ay da belediye meclisi kararıyla tarihi binanın çatı katına yine aynı dönemde yaptırılan kaçak katın yıkımı için meclis kararı çıkartmıştı. Belediye binasının Lalapaşa Camii ve İbrahim Paşa Camii ile aynı taş dokuyu taşıdığını belirten belediye yetkilileri, mevcut sıva kaplamının sökülmesi halinde Erzurum'un tarihi kimliğinin daha da netleşeceğini ifade etti.

Yakutiye Belediyesi ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun ortak çalışması sonucu Erzurum'un tarihi kültürel dokusunun ortaya çıkacağını ifade eden aynı yetkililer, "Belediye Başkanı Ali Korkut'un tarihi ve kültürel eserlerin korunması, bakımı ve gün yüzüne çıkartılması konusundaki duyarlığı sonuç vermeye başladı. Yazın tarihi binanın kaçak olarak yaptırılan çatı katı yıkılacak. Dış cephe kaplaması ise sökülerek taş doku ortaya çıkartılacak." diye konuştu. Aynı yetkililer, tarihi binanın bakımsızlık nedeniyle önceden iki kez yangın geçirdiği ve orijinal ahşap kapısının ise hırsızlar tarafından sökülerek çalındığına da vurgu yaptı.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Lokman Kemaloğlu ise, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'un tarihi belediye binasının restorasyon projesini çıkartmak için çalıştığını ifade etti. Kemaloğlu, belediyenin geçen yıl kaçak kat yıkımı ve sıva kaplamanın sökümü için kendilerine müracaat ettiğine dikkat çekerek, "Önceden tarihi belediye binasının kaçak yapılan katının yıkımı ve dış cephe kaplamasının sökümü için mahkeme ve kurul kararı vardı. Belediye Başkanı'nın tarihi binanın eski otantik haline çevrilmesi için başlattığı çalışmalara destek veriyoruz. Restorasyon ve restitüsyon projelerinin kabul edilmesi halinde yazın tarihi binamızın orijinal halini yeniden görme şansına kavuşacağız." dedi.

(CİHAN)

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.