BölgeHaber Girişi : 28 Temmuz 2010 00:01

Yakutiye'de restorasyon açıklaması!..

Yakutiye'de restorasyon açıklaması!..
Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, düzenlediği basın toplantısında Yakutiye Medresesinde yapılan restorasyon çalışmasıyla ilgili bilgiler verdi.

Erzurum Ajans-Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, düzenlediği basın toplantısında Yakutiye Medresesi’nde yapılan restorasyon çalışmasıyla ilgili bilgiler verdi.
Yakutiye Medresesi’nde yaptığı basın toplantısında, 2005 yılında ihalesi gerçekleştirilen tarihi eserin restorasyon çalışmalarında zaman zaman kötü hava şartları nedeniyle aksamalar yaşandığını belirten Suat Bakır, “Yapılan işin ihale bedeli 497 bin 985 TL. 02 Temmuz 2010 tarihinde bitmesi gereken işimiz halen devam ediyor. Bununda sebebi; Erzurum’da inşaat sezonunun geç başlaması. Restorasyona başladığımız 15 Nisan’dan bugün ekadar yaklaşık 100 gün geçti. Bu 100 günün 60 günü yağışlı geçti ve çalışmalarımızın durmasına neden oldu. Dolayısıyla yetiştiremedik.” dedi. Çalışmaları Ağustos ayının ilk veya ikinci haftasında tamamlamayı planladıklarını dile getiren Suat Bakır şunları söyledi; “Çalışmalarımızda çatı kaplaması bakır yapıldı. Daha önce eğimli olan çatıyı kırma çatıya çevirdik. Sebebi de şu; tek yönlü olarak kırma çatıdan akan sular kapıdaki işlemeli taşları tehdit ediyordu ve hatta kuş yuvaları vardı. Onları ortadan kaldırdık. Çatımızın ön portalını kırma çatı yaparak dört parçaya böldük. Dörtde biri şu anda ön cepheye geliyor. Bununla ilgili bir önlem daha aldık. Çatının saçağını ön kapıda 1 metreye kadar uzattık. Yakutiye Medresesi’nde tamamen görsel kirliliğe sebep olan malzemeler kaldırıldı. Medreseye alttan ısıtma sistemi çalışması yapıldı. Medreseyi dolaşan insanlar artık kablo, priz vesair göremeyecek. Taş ve ahşap dışında hiçbir malzemeyle karşı karşıya gelemeyecekler. Restorasyon çalışmasında 2 helkeltraş arkadaşımız ve restorasyon bölümü öğrenci ve mezunları görev alıyor.”


FENER AÇIKLAMASI
Toplantida medresinin fener kısmıyla ilgili de açıklama yapan Suat Bakır, “Daha önceden kare bir platform üzerinde prizma gibi çıkan malzemenin üzerine geçirilmiş bir fenerimiz vardı. Şimdi bu fenerimiz daha sonra restorasyon projesinde kaldırıldı. Medrese projesine uygun sivri biçimde bir sistem kuruldu. Ben Yakutiye Medresesi’ne ait bir çalışma yaparak resimler buldum. En son bilgiye göre 1840 tarihli bir gravümüz var. Bu gravümüzde aydınlatma fenerinin üstte olmadığı görülüyor. Dolayısıyla yapılmış olan bu müdahalenin daha sonradan yapılmış bir eklenti olduğu düşünülüyor” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.