İlçelerHaber Girişi : 03 Aralık 2013 12:10

Yakutiye ilçesinin, mimar yüzü Korkut

Yakutiye ilçesinin, mimar yüzü Korkut
Yakutiye İlçe Belediyesi'nin Yüksek Mimar olan Belediye Başkanı Ali Korkut, inanılması güç bir değişime imza attı.
Erzurumajans-Yakutiye İlçe Belediyesi'nin Yüksek Mimar olan Belediye Başkanı Ali Korkut, inanılması güç bir değişime imza attı. İlçenin imajını değiştiren Korkut, kurulsallık başta olmak üzere, kentsel dönüşüm, tarihi eserlerin çevresinin açılması alanında yaptığı çalışmalar ile şehre imzasını attı.

Mart 2009 seçimleriyle 4 belediyenin birleşmesi sonucu ilçe statüsünü kazanan Yakutiye'de belediyecilik Ali Korkut ile yeniden tanımlanır noktaya geldi. Personele maaş ödeyemeyen, yığınla borç içerisinde yüzen belediyeyi projeleri ardı ardına sıralayan konuma getiren Ali Korkut, ilk hedefinin şehir merkezini yıkarak gecekondulardan kurtarmak olduğunu, bunun da bir bölümünü başardığını söylüyor. 5 ayrı mahallede yürütülen kentsel dönüşüm projeleri sonucu yıkılan 2 bin 453 bina Yakutiye'nin geldiği noktayı ortaya koyuyor.

Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, kamu, özel sektör ve personel alacaklarıyla birlikte 100 milyon (trilyon) liralık bir borç ile göreve geldiğini hatırlatarak "4 yıl sonra dönüp geri baktığımda, borçlarını öderken bir dünya hizmet yapmış belediye görüyorum. Göreve geldiğimde ilçenin resmini değiştireceğim demiştim, bunu başardım. 5 mahallede gecekondu ve eski binaları temizledim. Tarihi eserlerin çevresini açmayı başardım. Parklar ve bahçeler yaptım, yeşil alanı çoğalttım. İyi şeyler yaptığımı düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

ERZURUM TARİHİNDE İLKLER

Ali Korkut, hizmet alanlarını kentsel dönüşüm, tarihi eserleri gün yüzüne çıkarma, park, bahçe ve gençlere yönelik alanlar ile rutin çalışmalar olarak ayırmış. En ciddi değişim Kentsel Dönüşüm ve tarihi eserler ile ilgili projelerde yaşanmış.


TARİH YAKUTİYE'DE UYANIYOR

Üç Kümbetler
Erzurum'un en marka projesi Üç Kümbetler alanı; 150.000 metre kare. Sultan Melik Mahallesini içine alan projeye ilk kazma 27 Nisan 2011 tarihinde vuruldu. Başkan Korkut, "Bugüne kadar 13.5 milyon lirası belediye bütçesinden, 18 milyon lira Kalkınma Bakanlığından olmak üzere 31.5 milyon lira kamulaştırma için harcandı. Yapım süreci ise milyonlarca liralık bütçelerle gerçekleşecek. Projelerimizin bir türlü (Kurul'dan) geçmemesinden kaynaklanan gecikmeler işi uzattı, ama mutlaka gerçekleşecek ve Erzurum imajında büyük değişim devam edecek." Derken, proje detayını şöyle özetliyor,

"Projenin İçeriğinde: Halkı kış aylarında dışarı çıkarabilecek Türkiye'nin ilk Kapalı Kent Parkı Var..

Kent Park İçerisinde; Yöresel Yemekler, Yöresel Hediyelik Eşyalar, Üretimlerin Sergileneceği Sergi Alanları, Gıda Tanıtım Kafeleri, Yöresel Ürünler Tanıtım Kafeleri, Çocuk Oyun Alanları, Bovling Salonu, Sergi Salonları, Restoranlar, Kafeler Yer Alacak.

KÜLTÜR - EĞİTİM - KONGRE MERKEZİ VAR:

Folklor ve Balo Salonu, Kapalı Sergi Salonu, Fuaye Açık Sergi Alanı, Seramik - Heykel Atölyesi, Ahşap Atölyesi, Orkestra Salonu, El Sanatları Atölyesi, Müzik salonu, Resim Atölyesi, Çocuk Atölyesi, Okul Öncesi Çocuk Bölümü, Derslikler, Bilgisayar Salonu, Çocuk Okuma Salonu, Peridoyikler Nadir Kitaplar Salonu, Konser ile Kongre Salonları, Butik Oteller, Kent Müzesi, Oto Park yer alıyor

PROJE İLE NELER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI..


Üç Kümbetler Proje alanında yer alan tarihi eserler; Üç Kümbetler, Kare Kümbet, Emir Saltuk Kümbeti, Üç Kümbet Anonim kümbeti, Mehdi Abbas Türbesi, Rabia Hatun (Rabia Ana) Türbesi, Emir Şeyh Camii, Gürcü Mehmet Paşa Camii, Emir Şeyh Türbesi, Saray Hamamı, Emir Şeyh Cami yanında Çeşme ile birlikte Erzurum Konakları gün yüzüne çıkarıldı." diye projenin röntgenini çekiyor.

İSTANBUL KAPI PROJESİ


Yüksek Mimar olan Ali Korkut 300'ün üzerinde tarihi eser varlığına sahip Erzurum'un geleceğinin geçmişte olduğuna inanıyor. Bu bağlamda kimsenin sahip çıkmadığı Erzurum Kapılarına da el atmış. İşte, Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876-1877 yıllarında, şehrin güvenliği amacıyla yaptırılmış İstanbul Kapı.

Korkut, "Erzurum Kapılar şehri olarak bilinir. Ancak ilgisizlik nedeniyle birçoğu kaybolup gitmiştir. Ayakta kalmayı başaran tarihi kapılara bugüne kadar kimse sahip çıkmamıştı. İstanbul Kapı gün yüzüne çıkarılıyor. Erzurum'a ve Erzurumluya yeni iş kapıları açıyoruz. Proje bedeli 1.2 milyon lira. Ama katma değeri trilyonları bulacaktır. Çünkü Erzurum tarih ve kültür turizm merkezi olma noktasında ciddi rezerve sahip bir şehir" diyor.

YAKUT GİBİ PARLAYAN ESER

1300 tarihini taşıyan ve Selçuklu Mimarisinin nadide örneklerini yansıtan Yakutiye Medresesi, ağaç örüntüleri ve kötü bir çevreyle kaybolup gitmekten Ali Korkut'un projesiyle kurtuldu. Yakutiye Medresenin çevresine yapılan düzenlemeyle Erzurum'da ilk Kent Meydanına kavuşmuş oldu. Proje 2.5 milyon liraya mal olmuştu.

GÜRCÜKAPI CAMİİ ÇEVRESİNİ AÇIYORUZ


Gürcükapı camii ile Ehmal camiini kavuşturacak proje için Ali Korkut, "Erzurum'un merkezi burada yeni bir meydana kavuşacaktır. Projeyi kısmı tamam, inşallah önümüzdeki yıl kamulaştırmaları da başlayacak ve şehre güzel bir meydan kazandıracağız" ifadelerini kullanıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ZİRVE YAKALANDI




Ali Korkut'un en iddialı olduğu alanlardan biri de Kentsel Dönüşüm. Yakutiye Belediyesi 5 ayrı mahalle ve 600 dönüm alanda gerçekleştirdiği dönüşüm kapsamında 2 bin 153 bina yıkmış. Erzurum ekonomisi, emlak ve inşaat sektöründe bahası bu sürede yakalamış. Ali Korkut, "Hak sahiplerine 79.7 milyon lira ödeme yaptık. Bu belediyenin kasasından çıktı. Şimdi geri dönüş süreci başlıyor" dedi.

Kentsel Dönüşümde gelinen noktayı çizen Korkut, "Hasanibasri Kentsel Dönüşüm Projesi: 23.5 dönüm kamulaştırıldı. Arsa ihale yoluyla satışı gerçekleştirildi. Erzurum gecekondu görüntülerinden kurtuluyor.. modern ve çağdaş yaşam alanlarına dönüşüyor. Mehdiefendi Kentsel Dönüşüm Projesinde Kamulaştırma Tamamlandı. 43 dönüm arsa satışa çıkıyor. Modern ve Yeşil Yakutiye ile dönüşüm sürüyor.

Hacı Cuma - Taş Mescit - Narmanlı Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Projesi:
Toplam alan; 233 bin metrekare. Projenin 1. Etap kamulaştırması yüzde 85 tamamlandı. Bu alanlarla bağlantılı olarak Yakutiye Bulvarını Karskapı semtine bağladık. 435 bina kamulaştırdık. 2 km. uzunluğunda yol açtık. Prof. Dr.Recep Akdağ Caddesi. Şehre yeni bir ufuk açıyor".

Erzurum şehir merkezinde 50 yıllık ihmali ortadan kaldırdıklarını belirten Ali Korkut, "50 yıldır yapılan yanlışlar ve ihmal şehir merkezinin boşalmasına neden olmuştu. Mehdiefendi, Habipefendi, Sultan Melik, Hacıcuma, Taş Mescit mahallerini kentsel dönüşüme tabi tuttuk. Bunu da yasayla değil (İ.K 18 M), bedeli ödenerek, gönül rızasıyla yaptık.

MEHDİEFENDİ MAHALLESİNDE YAŞAM FIŞKIRACAK

Arsa üretip, ticareti canlandırıyoruz.. Emlak ve inşaat sektörü Yakutiye'nin kamulaştırmaları ve dönüşüm projeleriyle hareket kazanıyor. Şimdi Mehdeefendi mahallesinde 50 dönüm alan için muazzam bir proje hazırladık. İnşallah arsayı alan firma bu projeyi uygulayacak. Burası Erzurum'un yeni cazibe ve çekim merkezi olacaktır. Proje zaten herkesi hayran bırakacaktır" dedi.

BÜYÜK SORUNLAR, KÜÇÜLTÜLDÜ


Yakutiye Belediyesi 4 belediyenin birleşmesiyle 2009 yılında İlçe Belediyesi statüsüne kavuştu. 20 milyon (trilyon) piyasa ve personel borçları, 80 milyon (trilyon) lira kamu borcuyla adeta kapıya kilit vurulma noktasında bir belediyeye Ali Korkut başkan seçildi. Korkut, devasa borçlar ve 830 personel ile yük altına girmişti. 842 km2 büyüklüğünde hizmet alanına sahip belediye sınırları içerisinde 96 mahalle, 161 cadde ve 1600 sokak bulunmaktadır.

Kazım Karabekir, Yakutiye, Dumlu ve Dadaşköy belediyelerinin birleşmesiyle oluşan Yakutiye İlçe Belediyesi'nin bütçesinin yaklaşık yüzde 90'ı personel giderlerine gitmekteydi. Belediyenin yatırım bütçesi ise yoktu. Ali Korkut, akılcı yönetim sergileyerek fazla personeli Sağlık Bakanımız Recep Akdağ, Erzurum Milletvekilleri ve teşkilatlarında destekleriyle ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın manevi desteğiyle fazla personeli kamuya aktarmayı başardı.

Korkut'un başarısı, belediye bütçesinin ilk defa yatırım ağırlıklı şekillenmesini de sağlamıştı. Korkut, kentsel dönüşüm projesiyle Erzurum ekonomisine 2.5 yılda 80 milyon lira para girişini sağladı. İnşaat sektörünü canlandıran uygulamalar, yeni boyut kazanarak devam edecek görünüyor.

İşte yıllar itibariyle Yakutiye İlçe Belediyesi bütçesindeki değişim;
2008 yılı 4 belediyenin ortak toplam bütçesi 38.831.199,29 personel gideri 23.019.550,58
2009 yılı 4 belediyenin ortak toplam bütçesi 37.686.704,39 personel gideri 24.217.425,89
2010 yılı 4 belediyenin bütçesi 35.493.578,32 personel gideri 22.346.951,15
2011 yılı 67.407.077,86 personel gideri 6.700.446,41
2012 yılı bütçesi 60 milyon,
2013 yılı bütçesi 48 milyon (ilk 7 aylık)

KORKUT, HİZMETE ARA VERMEDİ

Yoğun ekonomik sorunlara rağmen Ali Korkut yönetimi, ilk yıldan itibaren çeşitli hizmetlere imza atmayı da sürdürdü. Muhsin Yazıcıoğlu, Aşkale Garajı, Gaziler Parkları zor dönemde ortaya konulan hizmetler arasında. TSE EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi belgesi, Belgeyi alan Türkiye de 25'inci, Doğu'da ilk belediye ve Yakutiye ilçesinin bilgi bankası denilebilecek Akıllı Kent Sistemi Uygulama projesini hayata geçirdi.

Akıllı Kent Yakutiye Uygulaması ile belediye ve hizmetlerine mekândan bağımsız olarak ulaşabilme imkanı sağlandı. Bir bilgisayar veya akıllı cep telefonu ile belediyenin tüm uygulamalarına ulaşabilmek, bilgi almak, imar uygulamalarını görebilmek mümkün.

Uzaktan ulaşılabilen hizmetlerin bir kısmı şöyle; Kent yönetimine katılım, Belediyede işlem gören evrakın takibi, Çevre Temizlik Vergisi borç öğrenme ve ödeme, Harita Sorgulama, İmar ve Çevre Katmanlarını Görme, Ada/Parsel Sorgulama, Cadde/Sokak Arama, Adres Sorgulama, Önemli Yer Arama (Hastane, eczane, banka, okul, cami vb.), İmar Durumu Alma, Meclis, Encümen Kararları, Arsa Metrekare Rayiç Değerleri, Bina Metrekare Rayiç Değerleri, Bina Yaşına Göre Aşınma Oranları, Çevre Vergisi Yıllık Tutarları, İsimden Sicil No Bulma, Borç Öğrenme ve Ödeme, Tahakkuk-Tahsilat Kartı, Emlak/Çevre Vergisi Beyanları, Sicil Bilgileri İzleme, Bilgi Edinme İşlemi yapmanızı sağlar, Böylece, belediye hizmetleriyle ilgili doğru, hızlı, güvenilir bilgiler vererek, şeffaf ve katılımcı bir yönetim sağlamada büyük bir adım atar.

Ali Korkut'un Erzurum'A getirdiği bir yenilik de Kent Konseyi oluşumu. Yakutiye Kent Konseyi Erzurum'un işleyen ve çözüm üreten tek aktif kent konseyini oluşturuyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Fatih TANRIKULU 01 Ocak 1970 02:00

    Ya bu saydığınız projeler bütün belediyelerde yapılıyor bunları büyük proje ve değişim olarak göstermek yanlış. Kocaeli`de yaşayan birisi olarak bunların hepsini gördüm ancak Belediye Başkanları Erzurum`a özgün projeler yapabiliyorlar mı? Mesela bir raylı sistem Cadde ve Yenişehir arasında tramvay çok büyük bir hava getirir Erzrum`a Tabyaların hali ortada oraya harika bir tanıtım merkezi yapılıp tıpkı Çanakkale gibi Doğuda Erzurum örnek teşkil eder

  • ismail 01 Ocak 1970 02:00

    Ali bey kardeşim bu memleketimize bilerek güzel işler yaptın.kim büyükşehir adayı olursa olsun sen gönlümüzdeki büyükşehir başkanısın.