EkonomiHaber Girişi : 13 Ocak 2014 13:25

Van'dan Türkmenistan'a ihracat

Van'dan Türkmenistan'a ihracat
(DAKA) aldığı hibe destekle makine ekipmanını yenileyen Sağlam Oluklu Mukavva Fabrikası, Türkmenistan'ın en büyük bisküvi ve çikolata fabrikası ile Çaykur ve Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların kutularını yapıyor.
Erzurumajans-Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'ndan (DAKA) aldığı hibe destekle makine ekipmanını yenileyen Sağlam Oluklu Mukavva Fabrikası, Türkmenistan'ın en büyük bisküvi ve çikolata fabrikası ile Çaykur ve Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların kutularını yapıyor.

2008 yılında bölgedeki sosyal problemlerin çözümüne katkı sağlamak amacı ile Van Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kurulan Sağlam Oluklu Mukavva Fabrikası 5 bin 500 metrekare kapalı alanda hizmet veriyor. Oluklu mukavva, karton kutu ve ambalaj imalatının yapıldığı fabrikada 50 kişiye istihdam sağlanıyor. Bölgede yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Van'a yatırım yapan ve her geçen gün üretim ve istihdam kapasitesini artıran fabrikanın pazar sorunu yok. 2009 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'ndan (DAKA) KOBİ Mali Destek Programı (MDP) kapsamında aldığı 271 bin 820 TL hibe desteğiyle makine ekipmanını genişleten Sağlam Oluklu Mukavva Fabrikası, ürünlerini başta bölge illeri olmak üzere Çaykur ve Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların yanı sıra Türkmenistan'a da ihraç ediyor. Fabrikanın ortağı ve yöneticisi Ömer Gülçetiner, "Fabrikanın temeli 2008 yılında Van Organize Sanayi Bölgesi'nde atıldı. Aynı yılın sonunda da üretime geçti. Fabrikada oluklu mukavva karton kutu ve ambalaj üretimi var. Ülkenin gelişmesiyle beraber üretimlerdeki artışlarla beraber karton kullanımı da gittikçe artıyor. Avrupa'da ortalama 54 kilo olan kişi başı kağıt kullanımı şu anda ülkemizde 18-20 kilo civarında. Bu yönüyle de gelişmeye önü açık bir sektör. Yakın illerde benzeri üretim yapan başka bir firma yok. Gaziantep'e kadar bu kapasitede üretim yapan firma yok. Karton kutuyu yapan küçük imalathaneler var ama onlar kağıttan kartona dönüşen kısmını yapmıyorlar. Hazır oluklu alarak kutuya dönüştürüyorlar. Baskısını yaparak katlama ve yapıştırmasını yapıyorlar. Bu tür bazı tesisler var ama oluklu üreten mukavvayı üreten en yakın tesis Gaziantep'de tek var" dedi.

DAKA'DAN ALINAN HİBE DESTEKLE 4 RENK BASKI MAKİNESİ ALINDI

Fabrikada ilk üretime başlarken aylık 100 ton civarında olan üretimin giderek artmaya başladığını belirten Gülçetiner, "Daha sonra 300 tona kadar çıktık. Ancak 2009 yılında DAKA'ya sunduğumuz proje ve bize sağlanan hibe desteği ile birlikte makine ekipmanımızı genişlettik. Yeni aldığımız makinelerle birlikte 3 veya 4 renk baskı yapmaya başladık. Üretim kapasitemizi de 500 tona çıkardık. Bununla birlikte rekabet şansımız arttı. Türkiye'nin önemli markalarından olan Çaykur gibi, Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi kurumsal yapılara kutu verir hale geldik. Onların ihalelerine girecek gücü kendimizde bulmaya başladık. Yurtdışına Türkmenistan'a ihraç ediyoruz. Türkmenistan'ın en büyük bisküvi çikolata üreticisi firmanın kutularını biz yapıp gönderiyoruz. Yakın zamanda işadamları derneği ile birlikte KOSGEB destekli K. Irak'a gittik. Orada bazı görüşmeler yaptık. K. Irak üretimin olduğu bir yer değil. Ama su fabrikası gibi paketleme olan yerler var. Onlar kutu kullanıyorlar. Bizim birkaç girişimimiz oldu. Teklif vereceğiz. Şu anda sezon dışındayız. Mart ayı gibi herhalde K. Irak'a da ihracatın başlayabileceğini düşünüyoruz. Yakın zamanda Erzurum'da yapılan bir fuarda tanıştığımız Azerbaycanlı işadamları da İstanbul'dan benzeri malzeme aldıklarını, lokasyon olarak Van'ın daha yakın olması sebebiyle nakliyeden de kendilerine daha avantajlı olduğunu düşünerek bizden teklif istediler. Eğer uygun nakliye imkanları bulabilirsek İstanbul'a göre daha ucuz şekilde Azerbaycan'a daha uygun bir nakliye yapabilirsek Azerbaycan'a da ihracat yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

FABRİKA TAM KAPASİTE İLE ÇALIŞIRSA 100 İŞÇİ İSTİHDAM EDİLECEK

Kapasitenin şu anda yüzde 40'ını kullandıklarını ifade eden Gülçetiner, "Tek vardiya çalışıyoruz. 3 vardiya çalıştığımızda bin 500 tona çıkabiliriz. Hedefimiz önce 2 vardiya daha sonra 3 vardiyaya çıkmak. Daha fazla istihdam sağlamak. Zaten burada bulunma maksadımız istihdam sağlayabilmek. Hali hazırda 50 kişilik bir insan çalıştırıyoruz. Hedefimiz 100 kişinin üzerine çıkma niyetindeyiz. Daha fazla insana ekmek kapısı olabilmenin gayretindeyiz. Düşünüyoruz ki ekmek bulan, maddi problemlerini çözen insanlar yanlış yollara sapmazlar. Bu tip şeylerin önünü kesebiliriz. Bizimde katkımız bu olur düşüncesindeyiz. Onun için daha fazla istihdam sağlamak birinci hedefimiz" dedi.

DAKA'DAN ALINAN DESTEK SONRASI 32 OLAN İŞÇİ SAYISI 50'YE ÇIKTI

DAKA'dan destek almadan önce 32 kişi istihdam edilirken, şimdi 50 civarında bir istihdam olduğunu ifade eden Gülçetiner, "Ayrıca Erzincan'da geri dönüşüm fabrikamız var. Atık kağıtlardan kağıt üreten bir fabrikamız var. Orada da 50 kişiye istihdam sağlanıyor. Orası çevreci bir tesis. Çünkü kağıdı ormanları yok ederek üretebilirsiniz, biz daha önce üretilmiş kağıtları tekrar toplayarak geri kazanılmasını sağlıyoruz. Hem böylece orman varlığı azalmamış oluyor, hem çöpe gidecek olan bir kıymeti tekrar milli ekonomiye kazandırmış oluyoruz. En önemlisi de bu ürünler daha çok yurtiçinde yeterli üretilmediği için ithal edilen ürünler. Malum ülkemizin önemli problemlerinden bir tanesi de cari açık. İthal edilen bir ürünü üreterek cari açığın kapanmasına katkıda bulunmaya gayret ediyoruz. Oluklu mukavva sektöründe ebat bakımından baskı bakımından kalite bakımından gelecek tüm talepleri karşılayacak durumdayız" şeklinde konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.