Van Kalesi'nin kuzeyinde bulunan höyükte İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığından yapılan kazı çalışması sırasında 5 bin yıllık seyyar ocak bulundu.
Erzurum Ajans-Van Kalesi'nin kuzeyinde bulunan höyükte İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığından yapılan kazı çalışması sırasında 5 bin yıllık seyyar ocak bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi ile Aygaz Genel Müdürlüğü'nün desteği ile yapılan Van Kalesi höyük kazılarının ilk ayı tamamlandı. Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Konyar, arazi ve laboratuar çalışmalarının birlikte paralel olarak devam ettiğini söyledi. Höyükte, ilk Tunç Çağı'nda yani günümüzden 5 bin yıl öncesine kadar tarihsel sürecin yansımalarının görüldüğünü anlatan Konyar "Milattan önce 3 bin yıldan buyana yaşanmış eski Van insanının mimari mekanları, kullandığı araç gereçleri, kullandığı
paraları dönemsel olarak yavaş yavaş ortaya çıkartıyoruz. Son günlerdeki en önemli verilerimizden biri de günümüzden 5 bin yıl öncesine ait seyyar ocaktır. Bunu biz Elazığ, Malatya ve Erzurum bölgesindeki daha önce yapılan kazılarda biliyorduk" dedi.
İlk defa Van Bölgesi'nde bu türden 5 bin yıllık bir ocağın bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Konyar, "Bu ocaklar özel günlerde, özel sunumların ve özel yemeklerin yapımı ve hazırlanışı sırasında kullanılıyordu. Ve seyyarda ve taşınabiliyordu. Ana ait bir kompleks ortaya çıkardık. Ortaya çıkardığımız seyyar ocak laboratuar ortamına taşındı ve gerekli önlemleri alınarak burada da tümleme işlemleri yapıldıktan sonra Van Müzesi'ne teslim edilecektir. At nalı biçiminde bir ocak üzerinde oyma baskı
bezekler var. Arka tarafında da hayvan biçimli bir çıkıntının olduğunu görüyoruz. Bu bölmeye yemeklerin hazırlandığı bir kab oturtularak altına yakılan ateşle yemekler hazırlanıyordu. Bu da ocağın törensel amaçlı kullanıldığını göstermektedir" şeklinde konuştu.