BölgeHaber Girişi : 10 Mart 2011 18:38

Üye aidatlarının gecikme faizine af!..

Üye aidatlarının gecikme faizine af!..
6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile ilgili kanunun Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte esnafın odalara olan aidat borçlarının faizlerine de af geldi.

Erzurum Ajans-6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile ilgili kanunun Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte esnafın odalara olan aidat borçlarının faizlerine de af geldi.

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB), 2010 ve önceki yıllara ait oda üye aidatlarının gecikme faizlerinin, bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırmasını sağlayan 6111 Sayılı Kanun gereğince affedilmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara olan aidat borçlarının asıllarının tamamının; 1 Mart- 31 Ağustos tarihleri arasında mesai bitimine kadar ödenmesi halinde bu alacaklara uygulanan gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.

ESOB Başkanı Rasim Fırat, “Söz konusu yapılandırma aidat borcu olan üyelerimiz için büyük bir fırsat. Üyelerimizin bu fırsatı değerlendirmesini ve belirtilen süre içerisinde geçmiş yıllara ait borçlarını ödemelerini arzu ediyoruz.” dedi.

ESOB Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kamuoyunda “Torba Kanun” olarak bilinen 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve diğer bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında çıkarılan kanun, 25 Şubat 2011 tarih ve 27857 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

6111 Sayılı Kanunla, ana hatları itibariyle teşkilatımızla ilgili olarak temel düzenlemeler yapılmıştır. Kamuya olan kesinleşmiş borçların tamamı (sigara yasağı nedeniyle kesilen cezalar hariç), yeniden yapılandırılmış ve 36 aya varan vadeler ile taksitlendirilmiştir.

Kanun kapsamına giren vergi borcu asıllarında hiçbir surette indirim yapılmadığından, borç asıllarının tamamının ödenmesi gerekmektedir. Gecikme faizi, gecikme zammı gibi alacaklar ile vergi asıllarına bağlı cezaların tamamı silinmektedir.

Bunun yerine, borç asıllarına enflasyon (TEFE/ÜFE) oranında faiz uygulanacak ve başvuru sahibinin talebine göre borç asıllarıyla beraber peşin veya 6, 9, 12 ve 18 taksitle toplam 36 ayda ödenebilecektir.

Yeniden yapılandırılan borç asılları, bu borçların peşin ödenmesi halinde geçerli olacak ve borçların taksitlendirilmesi halinde bu borçlara yıllık yüzde 5 oranında bir faiz eklenecektir.

Taksitler iki ayda bir ödenecektir. Vergi, vergi cezası, idari para cezaları ve diğer borçların (sosyal güvenlik primleri hariç) ilk ödemeleri Mayıs ayında; sosyal güvenlik primi borçlarının ilk ödemesi ise Haziran ayında yapılacaktır. Böylelikle, vergi ve vergi cezaları ile sosyal güvenlik primlerinin aynı anda ödenerek aylık borç yükünün artmasının önüne geçilmiştir. Bu nedenle, bir yıl vade ile ödenecek olan borçlar 6 taksitte, 36 ay vade ile ödenecek borçlar 18 eşit taksitte ödenmiş olacaktır.

Kesinleşmiş borçların yanında dava konusu olan ve henüz dava süreci tamamlanmamış vergi ve vergi cezaları da yapılandırılmaktadır. Esnaf ve sanatkârlarımıza, dava konusu olan vergi ve/veya vergi cezasının yargıda hangi aşamada olduğuna göre değişen avantajlı ödeme kolaylıkları getirilmektedir.

Borçların yapılandırılması için başvurusu süresi, 2 Mayıs 2011 Pazartesi günü sona erecektir. Borç yapılandırılmasından yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkârlarımızın, bu süreye kadar bağlı oldukları vergi dairelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre 25 Şubat 2011 tarihi itibariyle; esnaf ve sanatkârların üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların Konfederasyona olan katılma payı borçlarının asıllarının tamamının; 1 Mart 2011 tarihinden 31 Ağustos 2011 Çarşamba günü mesai bitimine kadar ödenmesi halinde bu alacaklara uygulanan gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecektir.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.