BölgeHaber Girişi : 17 Ocak 2018 20:30

UMKE ekipleri Zigana Dağı’nda eğitim ve tatbikat kampında

UMKE ekipleri Zigana Dağı’nda eğitim ve tatbikat kampında
Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerin Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeline Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağı'nda 3 günlük ‘Eğitim ve Tatbikat Kampı’ düzenleniyor.
Erzurumajans-Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerin Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeline Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağı'nda 3 günlük ‘Eğitim ve Tatbikat Kampı’ düzenleniyor.

Zigana Dağı’nın tarihi ipek yolu güzergahındaki 2 bin 100 metre rakımlı geçidinde gerçekleşen ve 3 gün sürecek olan eğitimde senaryo gereği çığ altında kalan yaralı kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.

UMKE’nin geliştirme eğitimleri kapsamında Zigana Dağı’nda kar-kış eğitimi faaliyetini yürüttüklerini dile getiren Doğu Karadeniz Bölgesi UMKE sorumlusu Serkan Sayar, eğitime Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerden 40 UMKE personelinin katıldığını söyledi.

Eğitimlerin kurumlar arası işbirliği çerçevesinde Erzurum AFAD ekibi ile birlikte düzenlendiğini dile getiren Sayar, “Erzurum AFAD’tan gelen ekipler bizlere çığ ve karda arama kurtarma hakkında bilgiler veriyorlar. Olası bir afet durumunda gönüllü arkadaşlarımızla birlikte olaya müdahale etmek için bu eğitimi alıyoruz” dedi.

Eğitimin Sağlık Bakanlığı onaylı bir eğitim olduğunu ifade eden Sayar, “Eğitim için en uygun kar ve kış şartları Zigana’da mevcut. Lojistik açıdan da Zigana uygun olduğu için eğitimlerimizi bu bölgede yapıyoruz. Senaryo gereği çığda arama kurtarma üzerine eğitim yapıyoruz. Belli bir parkurda çığ oluşmuş ve çığ altında kalmış bir vatandaşı ilk etapta canlı kurtarmaya çalışıyoruz. Ölü yada sağ olarak en kısa zamanda çıkarmak için gayret sarf ediyoruz. Doğada hayatta kalmak için yapılan barınaklarla ilgili eğitimlerimiz var” şeklinde konuştu.

Gümüşhane UMKE sorumlusu Murat Parlak ise Doğu Karadeniz Bölgesi UMKE’nin eğitimin bu yıl Zigana’da üçüncüsünün düzenlendiğini hatırlattı.

Eğitim zorlu şartlarda yapıldığını dile getiren Parlak, “Doğada hem hayatı idame ettirmek hem de hasta veya yaralıya nasıl ulaşılır, nasıl kurtar yapılır bu konularda eğitimler alıyoruz. Erzurum AFAD’tan gelen 4 kişilik eğitmen ekip tarafından eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Eğitim çok verimli bir şekilde devam ediyor. Coğrafyamız gereği zor şartlara sahibiz. Zorlu doğa şartlarında mücadele ediyoruz. UMKE personelinin bu şartlarda eğitim alması bizim için her zaman gerekli oluyor. İyi bir eğitim olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.