ErzurumHaber Girişi : 17 Kasım 2014 17:15

Türkiye'nin ilk kadın zabıtası Erzurum'dan çıktı!

Türkiye'nin ilk kadın zabıtası Erzurum'dan çıktı!
Türkiye'nin ilk kadın zabıtasının Erzurum Belediyesi'nde görev yaptığını biliyor muydunuz?
Erzurumajans-Türkiye'nin ilk kadın zabıtasının Erzurum Belediyesi'nde görev yaptığını biliyor muydunuz?

'Erzurum tarihinin Drogbası' dediğim ETÜ'nün öğretim üyelerinden Doç.Dr.Murat Küçükuğurlu'nun 'Erzurum Belediyesi tarihi' kitabını okumasaydım bunu ben de bilmiyor olacaktım! Evet, Afife İpek, Türkiye'nin ilk kadın zabtası. 1942 yılında girdiği Erzurum Şeker Fabrikası'ndan ayrılarak Belediyeye geçen Afife İpek, 1952 yılında zabıta olarak görev yaparken Türkiye'nin ilk kadın zabıtası olarak da tarihe geçiyordu. Kitabın ikinci cildinin 432'nci sayfasında Erzurumlu Afife İpek'in özellikle kadın hamamlarını denetlemek için belediyede istihdam edildiği ve zabıta olarak görevlendirildiği belirtiliyor. Doç.Dr. Küçükuğurlu kitabında, Afife Hanımın emekli olduktan sonra kendisiyle yapılan bir röportajında,''Yanıma belediye ebesini de alıp kadın hamamlarını bir bir gezer, pis ve çok kalabalık bulduğum hamamlar cezayı bastırıdım. Doğrusu hiç acımazdım'' dediği bilgisini veriyor.

1978 yılında emekli olan ve bugün hayatta olmayan Afife Hanım, bir müddet zabıta görevini yaptıktan sonra belediyenin başka bir birimine, Muhtaç Asker Aileleri Şubesi Şefliği'ne getirildiği, burada uzun müddet görev yaptıktan sonra emekli olarak belediyeden ayrıldığı beliritiliyor.

ZABITA, TRAFİK POLİSİYDİ!

D
iğer taraftan, bahsettiğim ve Erzurumluların başucu kitaplarından birisi olarak da gördüğüm Belediye tarihi kitabında bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen tarafından uygulamaya konulan trafik zabıtası uygulamasına da yer veriliyor. 'Zabıtadan trafik polisi olur mu?' başlıklı yazıda Cumhuriyet'in ilk yıllarında belediye zabıtalarının şimdikinden daha çok fonksiyonu olduğu kaydediliyor. ''Örneğin şehirdeki seyrüseferlerin yani trafiğin kontrolü zabıtaya aitti'' deniliyor. Verilen bilgiye göre, şehir içinde uygulanacak trafik kuralları da belediye zabıta talimatnamesi ile belirleniyordu. 1932 ve 1937 zabıta talimatnamesine göre uygulanacak trafik kuralları son derece ilginçti. Cadde ve sokaklarda iki araba veya otomobil yan yana gidemezdi. 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Daha çok dikkat 01 Ocak 1970 02:00

    Seker fabrikası 56 da kuruldu yazıyı düzelt yazdığın yazıyı kendin oku önce silah fabrikası diyo resimde yazıda şeker gecio 56 da kurulan fabrikada 42 de nasıl ayrılıyor :)

  • AHMET MÜNİR 01 Ocak 1970 02:00

    GÜNAYDIN. ÇOK ESKİ BİR BİLGİ ÇOOK GEÇ KALMIŞSINIZ