Eğitimi vaktinden önce terk etme oranının yükseklik bakımından Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) bünyesindeki 30 ülke arasında ilk sırada yer aldığı bildirildi. Türkiye'de kızların yüzde 50.2'si, çeşitli nedenlerle eğitimden vakitsiz bir şekilde koparak lis
Erzurum Ajans-Eğitimi vaktinden önce terk etme oranının yükseklik bakımından Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) bünyesindeki 30 ülke arasında ilk sırada yer aldığı bildirildi. Türkiye’de kızların yüzde 50.2’si, çeşitli nedenlerle eğitimden vakitsiz bir şekilde koparak liseye gidemiyor.
‘Eğitim ve Öğretimde Ortak Avrupa Hedeflerine Doğru Gelişme 2010 – 2011’ başlığıyla Avrupa Komisyonu’nca hazırlanan raporda 2009 verilerine göre Türkiye’de eğitimi erken terk oranı yüzde 44.3 düzeyinde. Bu oran AB ülkeleri ortalamasında yüzde 14.4 seviyesinde. Raporda yer alan verilere göre, eğitimi terk konusunda karnesi en iyi durumdaki ülkeler yüzde 4.9 ile Slovakya ve yüzde 5.3 ile Polonya. En kötü performansı sergileyen Türkiye’yi Malta ve İspanya takip ediyor.
Türkiye’de eğitimi erken terk oranının zaman içinde azaldığı bilgisine de yer verilen raporda, AB içindeki bu olumsuz konumunun 2000’den bu yana değişmediği de kaydediliyor. Rapora göre Türkiye’de 2009 yılında ilköğrenimden sonra okumayı bırakan erkek çocukların oranı yüzde 37.9 iken kızların oranı yüzde 50.2. Türkiye’deki kız öğrencilerin yarısının çeşitli sebeplerle eğitimden vakitsiz biçimde koparak liseye gidemediğinin kaydedildiği raporda, AB’nin kız öğrenciler için geçerli yüzde12.5'lik oranı ile Türkiye’nin yüzde 50.2 oranı arasında uçurum bulunduğu dile getirildi. AB ülkeleri'nde eğitimi terk eden erkek çocuklar (yüzde16.3),kızlara oranla daha yüksek düzeyde iken, Türkiye'de tam tersi bir durum yaşanıyor.