Akdeniz, Ege ve Marmara?da etkili olan sıcaklardan kaçanlar rotayı doğuya çevirdi. Batı illerinin aksine hava sıcaklığının 6 dereceye kadar düştüğü doğu illerine sıcak göçü başladı. Otobüs firmaları talebe yetişmek için ek seferler koydu.
Türkiye’de hava sıcaklılarının bir anda artması bazı kentlerde vatandaşı sokağa çıkmasını imkânsız hale getirdi. Akdeniz, Ege ve Marmara’da etkili olan sıcaklardan kaçanlar rotayı doğuya çevirdi. Batı illerinin aksine hava sıcaklığının 6 dereceye kadar düştüğü doğu illerine sıcak göçü başladı. Otobüs firmaları talebe yetişmek için ek seferler koydu.
Türkiye genelinde etkisini sürdüren şiddetli yağışlar yerini aşırı sıcaklara bıraktı. Fas üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisine giren batı illerinde, sıcaklık 40 dereceyi geçti. Ülkenin güneyi adeta Afrika sıcakları ile boğuşurken son yılların en serin yazının yaşandığı doğuda sobalar hala aktif…
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıların ardından ülkenin batısında hava sıcaklığı artmaya başladı. Sıcaklığın mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üstüne çıkması bekleniyor. Sıcaklıkların 40 dereceyi geçeceğini belirten Meteoroloji Editörleri, güneşte hissedilen derecenin ise 55 derece olacağı uyarısını yaptılar. Aşırı sıcak ve düşük nem, ormanlık alanlarda da yangın tehlikesini artırıyor.
Sağlı Bakanı uyardı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Türkiye'de etkili olması beklenen sıcak hava dalgası sebebiyle dikkatli olunması uyarısını yaptı.
Bakan Koca açıklamasında, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkmasının klinik bir durum olduğuna dikkat çekti. Yaşlıların, çocukların, kalp rahatsızlığı veya tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip olanların yüksek risk grubunda olduğunu belirten Koca, hava sıcaklığının yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarı çıkılmaması çağrısında bulundu.
Batı yanıyor doğu donuyor!
Ülkenin batısında hava sıcaklıkları insan sağlığını etkileyecek durumu gelirken doğuda hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında seyrediyor. Erzurum’da gündüz 26 derece olan hava sıcaklığı gece 20 derece birden düşerek 6 dereceye ulaşıyor.
Ardahan ve Ağrı’nın yüksek kesimlerinde zaman zaman zaman kar yağışı görülüyor. Kırsal kesimde yaşayanlar ısınmak için hala soba yakıyor.
Sobalar hala kalkmadı
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre, önceki gün sıcaklık sıfırın altında 0,3 derece ile Bayburt'un Yaylalar köyünde ölçüldü. Bu köyü Ardahan'ın Çıldır ilçesi 0, Göle ilçesi Çullu köyü 0,2 derece ile takip etti.
Ardahan'ın yaylaları ile birçok noktasında sobalar daha kaldırılmadı. Kışın hava sıcaklığının sıfırın altında 35-40 dereceye kadar düştüğü bölgelerde yaz akşamları da serin geçiyor. Bu nedenle bazı ev ve iş yerlerinde sobalar kaldırılmıyor. Hava sıcaklığının düştüğü günlerde kimi vatandaşlarca soba yakılıyor.
Buzullara ulaştılar
Ağrı dağında ise sıcaklık eksi 35 dereceye kadar düştü. Dünya’nın farklı ülkelerinden gelen yabancı turistler zirvede buzullarla karşılaştı. Dağcılar eksi 35 dereceyi bulan soğukta birbirlerine sarılıp dans etti.
Rotayı doğuya çevirdiler
Bu arada aşırı sıcaklığın hüküm sürdüğü Antalya, Denizli, İstanbul, Mersin, Adana ve Aydın gibi illerden doğuya sıcak göçü başladı. Tatil mevsimini de fırsat bilen doğuda yakınları olan vatandaşlar, otobüs ve trenlere akın etti. Bir çok seyahat firması ek sefer koymak zorunda kaldı. Trenlerde ise bilet bulmak nereyse imkansız hale geldi.
Meteroloji Genel Müdürlüğü tahminlerine göre Erzurum’da on günlük en yüksek hava sıcaklığı 26 derece en düşük hava sıcaklığı ise 6 derece olacak. Kaynak/Pusula