Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlen"Kış Okulu, Pratik Türkçe Kursu"na katılan 6 ülkeden 30 öğrenci Kültür Merkezi'nde slâytlar ve görüntü eşliğinde Türkçe anlatarak ülkelerinin v
Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlen ”Kış Okulu, Pratik Türkçe Kursu”na katılan 6 ülkeden 30 öğrenci Kültür Merkezi’nde slâytlar ve görüntü eşliğinde Türkçe anlatarak ülkelerinin ve geldikleri üniversitelerin tanıtımını yaptılar.
Toplantıda yabancı öğrencilere Erzurum’a gelip Türkçe kurslarına katıldıkları için teşekkür eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Türkçe’nin çok geniş bir coğrafyada milyonlarca insan tarafından kullanılan bir dil olduğunu belirtti. Koçak, “Türkçe, bir kültür ve medeniyet dili olduğu kadar artık bir bilim dilidir de. Zengin Türk tarihini ve kültürünü anlayıp anlatabilmek için çok çalışmalı ve Türkçe’yi çok iyi öğrenmelisiniz” dedi.
Koçak, göreve geldikten sonra Atatürk Üniversitesi’ni dünya üniversiteleriyle buluşturmayı bir hedef olarak seçtiklerini ve Azerbaycan, İran, Gürcistan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ve bazı Asya ülkeleri üniversiteleriyle ikili anlaşmalar yaptıklarını hatırlattı. Dış temaslarını Nisan ayında yeniden başlatacağını anlatan Koçak, “Amacım, anlaşma yaptığımız üniversitelerle ilişkilerimizi her bakımdan çok daha yoğun ve kalıcı hale getirmektir. Yabancı üniversitelerdeki Türk dili bölümlerinde okuyan öğrencileri şimdilik Kış ve Yaz okullarına alarak burada bir süre eğitiminize katkı sağlıyoruz. Ancak, bunu, daha uzun sürelere yaymak düşüncesindeyiz. Üniversitemizdeki eğitiminizi yarım sömestre çıkarabilmek için gayret sarf ediyoruz,” açıklamasını yaptı.
Rektör Koçak, 28 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılacak olan “İpekyolu Rektörler Toplantı”sında bu konuların detaylı bir şekilde ele alınacağını kaydetti.
Dış İlişkiler Ofisi Müdürü Prof. Dr. Fahri Yavuz ile Orta Doğu ve Orta Asya – Kafkaslar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlü Prof. Dr. Metin Akkuş da öğrencilere hitap etti. Akkuş ve Yavuz, amaçlarının, Atatürk Üniversitesi’nin yabancı ülke üniversiteleriyle olan ilişkilerini çok daha ileri götürmek ve kurumsal hale getirmek olduğunu ifade ettiler.
2007 yılında 2 yabancı öğrenciyle başlatılan Yaz Okulu uygulamasına bu yıl Kış Okulu’nun da ilave edildiğini anlatan konuşmacılar, geçen yıl düzenlenen Yaz Okulu’na 46, bu yıl düzenlenen Kış Okulu’na ise 30 öğrencinin katıldığını belirttiler.
Konuşmacılar, yurt dışındaki üniversitelerde Türkçe eğitimi alan öğrencilere yönelik açılan pratik Türkçe kurslarının Türkiye’de sınırlı sayıdaki üniversite tarafından gerçekleştirilen bir faaliyet olduğuna dikkat çektiler. Atatürk Üniversitesi’nin Türkçe eğitimi alan öğrencileri ağırlayarak kültürler arası köprü kurduğunu, bu çabaların ileride önemli meyveler vereceğini vurguladılar.
Konuşmacılar, Atatürk Üniversitesi’nin dışa açılma ve uluslararalılaşma çabasını destekleyen Rektör Koçak’a da ayrıca teşekkür ettiler.
Gürcistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Makedonya, Rusya, Suriye ve Nahcivan’daki üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Tarihi ve Türk Kültürü’yle ilgili çeşitli bölümlerinde okuyan 30 lisans öğrencisi, 12 Mart’a kadar “Kış Okulu Pratik Türkçe Kursu”nda eğitim görmeye devam edecekler.
Yabancı öğrencilerin ülkelerini tanıtım toplantısına Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Rektör Yardımcıları Sebahattin Tüzemen, Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Prof. Dr. Samih Diyarbakır, Genel Sekreter Prof. Dr. Üstün Özen, Dış İlişkiler Ofisi Müdürü Prof. Dr. Fahri Yavuz, Orta Doğu Ve Orta Asya – Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi Müdürlü Prof. Dr. Metin Akkuş, öğrenciler ve öğretim üyeleri katıldı.