BölgeHaber Girişi : 30 Ağustos 2011 08:06

Türk Ulusu'nun 89 yıllık şanlı destanı!..

Türk Ulusu'nun 89 yıllık şanlı destanı!..
Türk ulusunun kurtuluşa giden yolda destan yazdığı 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 89. yıldönümünü, ilk günkü heyecanıyla kutluyoruz

Erzurum Ajans-Dünya tarihinin en büyük destanlarından biri hiç kuşkusuz 30 Ağustos 1922’deki Başkomutanlık Meydan Muharebesi’dir. Türk ulusunun var olma savaşını kazandığı bu tarihin üzerinden tam 89 yıl geçti. Ulu Önder’in emriyle kazanılan Büyük Taarruz tarihe altın harflerle geçti.

Atatürk, bu büyük zaferi Büyük Nutku’nda, Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Muharebesi’ni ve ondan sonra düşman ordusunu tamamıyla yok eden veya esir eden ve kılıç artıklarını Akdeniz’e, Marmara’ya döken harekatımızı açıklayıcı ve vasıflandırıcı söz söylemeyi gereksiz sayarım’ diye anlattı.

Ulusun topraklarını savunma mücadelesi, 10 Ocak 1920’de İnönü mevzilerinde Yunanlılarla şiddetli çarpışmaların ardından 1. İnönü Zaferi’nin kazanılmasıyla başarıya ulaşmaya başladı.

TBMM hükümeti ile Rusya arasında 16 Mart’ta Moskova Anlaşması imzalandı. Masa üzerindeki zaferleri, meydanlardaki zaferler izliyordu. 1 Nisan’da 2. İnönü Zaferi kazanıldı. 5 Ağustos’ta Mustafa Kemal’e geniş yetkilerle ve 3 ay süreyle Başkumandanlık tevcih eden kanun TBMM’de kabul edilirken, 23 Ağustos 1920 günü Yunan ordusu taarruza geçti ve Sakarya Meydan Muharebesi başladı.

26 Ağustos’ta Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın şu emri geldi:

’Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz.’

TOPÇU ATEŞİYLE BAŞLADI...

O gün saat 05.30’da topçu ateşiyle Kocatepe’den Büyük Türk Taarruz başladı. Türk süvarileri, 9 Eylül’de İzmir’e girdi ve Kadifekale’ye Türk bayrağı çekildi. 13 Eylül’de Sakarya Meydan Muharebesi sona ermiş, düşmanın Sakarya Nehri’nin doğusunda imha edilmesiyle zafer kazanılmıştı. Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle 14 Eylül’de genel seferberlik ilan edildi.

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, 19 Eylül’de ’Gazi’ unvanı ve mareşal rütbesini aldı. Yeni yılın başlangıcında Mersin ve Adana düşman işgalinden kurtulmuştu. Dört bir bucak Türk topraklarının düşman çizmesi altındaki esareti birer birer sona eriyordu.

'Muazzam bir eser'

Büyük Taarruz’un mimarı Atatürk, Büyük Nutku’nda 30 Ağustos hakkında şunları söylüyor:

’Her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekat Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eserdir. Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklal düşüncesinin ölümsüz bir abidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evladı, bir ordunun başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.