Turizmin başkentiyiz öyle mi?

 

Bir turizm kenti hatta başkentiyiz!

2025 yılında Ekonomik İş birliği Teşkilatı (EİT) Turizm Başkenti bir de Avrupa Kış Sporları Başkentiyiz.

 

Bakın şimdi.

 

Ecdat mirası tabyalar…

Pislik içindeydi. Hayvanların otlak alanı, alemcilerin mekânı halindeydi.

 

Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, tarihe sahip çıkamayınca Vali vurdu, ellerinden aldı, kamu kurumlarına, STK’lara pay etti.

 

Üç aydır temizlik yapıyorlar, bir tane proje geliştiremediler! Var olan müze projesini bile hayata geçiremiyor, sadece temizleyip bırakıyorlar.

 

Bakım, onarım, restorasyon yok ama medyaya fotoğraf servisi var. Akılları fikirleri tribünlere oynamak. Bir şehrin savunulduğu tabyalar ayakta zor dururken, bizimkiler reklam peşinde koşuyor.

 

Reklam demişken, turizmin altın ayağıdır, onu da beceremiyorlar.

 

Örneğin; gözbebeğimiz Palandöken.

Başlı başına bir marka.

 

Yıllardır Ejder 3200 A.Ş. üzerinden tanıtım derdindeler lakin olmuyor, dikiş tutmuyor. Yahu Google’a bile Palandöken yazın 3 milyon 200 bin sonuç çıkıyor. Ejder 3200 yazın, 31 bin 500…

 

Yaklaşan sezonda nasıl tanıtıyorlar Palandöken’i biliyor musunuz?

 

Ejderhayla!

 

Açın bakın sosyal medya hesaplarına Ejder zirvesinden esinlenerek, ejderha animasyonu kullanıyorlar.

 

Akıl küpüler! Neyin kafasını yaşayarak, Palandöken gibi markayı böylesi bir kepazeliğe alet ediyorsunuz?

 

Bilmiyorsanız okuyun. ‘Dünyada kayak turisti profili’ diye bir şey var. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, farklı kayak lokasyonu arayan turistler otantik düşkünü.

 

Efsanevi Palandöken bunun için biçilmiş kaftan. Kullansana öz sermayeni! Şehrin simgesi, sembolü çift başlı kartalın tüyleri mi yolundu? Baş bar ezgilerine kıran mı girdi?

 

Hatırlayın 2011’in açılış törenini… Bale figürleri eşliğinde baş bar oynanırken, çift başlı kartal gökte süzülmüyor muydu? Eurosport bir ay boyunca Yücel Arzen’in stilize ettiği müzik eşliğindeki o görüntüyü yayınladı, sporcusundan izleyicisine herkes hayran kaldı kültürümüze.

 

Gel gör ki, bizimkiler ‘Game Of Thrones’ düşkünü. Taht oyunları yerine biraz da akıl oyunlarına eğilseler, turizmin anahtarına sahip olacaklar ama nerede…

 

Ve anahtar demişken… Geçenlerde tecrübeli gazeteci Vedat Refayeli yazdı, üç kümbetlerin anahtarları kayıpmış!

 

Rezalete bakar mısınız? 12’inci yüzyıl Saltuklu’dan kalma eşsiz eserlerin kapı anahtarı kayıp. Düşünün kaç zamandır kimse uğramamış, anahtarların kayıp olduğu bile yeni fark ediliyor.

 

İşin garip tarafı bu tarihi mekanlar kimin sorumluluğunda o da belli değil.

 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü mü, Kültür Turizm Müdürlüğü mü, Büyükşehir mi, Yakutiye Belediyesi mi kimse sahip çıkmıyor üç kümbetlere…

 

Eğer Yakutiye Belediyesi’nin sorumluğunda ise bu daha kötü. Daha Saltuklu’nun anahtarına sahip çıkamayan belediye, ilçenin adını Saltuklu olarak değiştirme derdine düşmüş.

 

Akıl alır gibi değil!

 

Yahu 12’inci yüzyıldan kalma Saltuklu eseri diyoruz. Aynı dönemde Fransa’da yapılan Notre Dame Katedrali’ni ayakta tutmak için 900 milyon Euro para topladılar, biz ecdat mezarlığını dımdızlak ortada bırakıp bir de anahtarlarını kaybediyoruz.

 

Şimdi biz turizmin başkentiyiz öyle mi?

 

Tüm bu örneklerden sonra Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yer’in kent merkezindeki tek ‘Turizm Danışma Ofisi’ni kapatmış olması şaşırtıcı değildir.

 

Adam haklı… Turizm, turist bizim neyimize!

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Mahmut mahir 20 Ekim 2024 19:37

    1950 veya 60 lı yıllar olsaydı Erzurum turizmin başkenti olabilirdi belki, ama şimdi nerenin baş şehri olabileceğine tam olarak karar veremiyorum..

  • Ferit aydınlar 20 Ekim 2024 11:49

    Erzurum o kadar kötü durumdaki ancak ejderha gelir buraya turistin işi ne. Mng avm yi tutup garajın yerine yapıyorlar orası şehir planlamada 60 sene garaj olmuş ona göre yol yapılmış çizilmiş şimdi trafik bir tıkanıyor. Üstelik kaldırımlarıda kapatıp dükkana katıyorlar böyle saçmalık böyle işler ancak cahillikle olur. Hem avm açıyorsun hem kaldırımı kaldırıp sükkana katıyorsun o kaldırım yol genişlesin diye konulmuş. Bunu anlamıyorsanız belediye başkanı niçin oluyorsunuz. Sonrada ejderhadam meded umuyorsunuz o ejderha sizi yaksın kül etsin

  • Eski son durak Yenişehirli 18 Ekim 2024 23:13

    Onur bey Erzurum ve çevre insanı turizm sektörü ve yaşantısına müsait değil, muhafazakar ve dışardan gelenleri de hazmetmesi zor. Turizm iki veya üç otelle veya iki müdürlük ile hatta iki teleferik ile de dönecek ve olacak bir şeyde değildir ve daha fazlasıdır, hele hele Başbar ezgileri ile hiç olmaz "Bar" ezgileri lazım. Otantik kısımdan kastınız tandır başındaki ekmek pişiren korkunç balmumu heykelleri ise bu iş daha da zor.

  • Süreyya A. 18 Ekim 2024 18:28

    Birkaç kere gittim de kalenin altındaki evlerden birinin 2. katındaki odalar kapalı, zannedersem odalar karantina altında! Ne var odalarda? Madem odaları kapatacaktınız o evleri niye açtınız?

  • Ali er 18 Ekim 2024 13:14

    Hay bin yaşa saltuklu olsun ilçenin adı diyenler daha anahtara sahip çıkamıyor kaldı ilçete sahip çıkacak. Mahalleri pislik götürüyor başkan isim değiştirme çabasında. Palandökende ejderhanın işi ney. Çift başlı kartal yetmiyor mu size. Turist olsanız bu şehirde ne yaparsınız bence bir çağ yediniz sonra sonrası yok gidecek gezecek oturacak yer yok. Buraya gelen adam sadece kayak yapmaya gelir kayar ve gider.

  • Vahdet 18 Ekim 2024 09:19

    Kalenin altındaki evlerden birini turizim ofisi yapmışlar, geçen uğradım kapı kapalı personel yok in cin top oynuyor. Sözde büyükşehir buraya bakıyormuş ama ne bakmak 2 tane personel koyupp kapısını açık tutamıyorlar . Yazık inanın çok yazık