BölgeHaber Girişi : 30 Nisan 2010 20:21

Tübitak yarışması final sergisi açıldı!..

Tübitak yarışması final sergisi açıldı!..
TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Final Sergisi açıldı. Altınpark Fuar alanındaki sergi, TÜBİTAK Genel Sekreter Vekili Ali Şimşek

Erzurum Ajans-TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Final Sergisi açıldı.  Altınpark Fuar alanındaki sergi, TÜBİTAK Genel Sekreter Vekili Ali Şimşek tarafından açıldı. Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Sosyoloji ve Tarih olmak üzere 8 dalda düzenlenen yarışma ile ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve uygulamalı bilimler alanında araştırmaya teşvik etmek, yaratıcı yönlerini ortaya çıkartmak ve bilimsel gelişmelere katkıda bulunmak amaçlanıyor. Yarışmaya 3 bin 126 proje başvurusu yapılırken, bu projelerden 885′i ilk aşamada değerlendirilerek bölgelerde sergilenmeye uygun bulundu. Sergilenen projelerden 150’si de Ankara’da yapılan final sergisine katılmaya hat kazandı.
MEB Şura Salonu’nda 4 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilecek törende ödül almak için yarışan birbirinden ilginç projeler yer alıyor. Projeler arasında, gençlerin ‘Maraş otu kullanımı’ gibi kötü alışkanlıklardan kurtarılmasından, okullarda daha çok demokrasiyi sağlamaya yönelik çalışmalarına, barajlarda buharlaşmayı engelleyen çevre projelerine kadar pek çok çalışma bulunuyor.
Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencileri Esin Habif ve Esra Levi tarafından hazırlanan ve tatlı su kaynaklarındaki buharlaşmayı azaltan ve suyu filtre etmeyi amaçlayan ‘Su Battaniyesi’ projesi de dikkat çekti. Projeleri hakkında bilgi veren öğrenciler, maliyeti çok düşük olan ve çok kolay temin edilen ’su mercimeği-lemna minör’ bitkisinin suyun yüzeyini kaplamasıyla buharlaşmanın önlendiğini ve böylece özellikle yağış miktarının az olduğu bölgelerdeki barajlarda su miktarının korunması için su battaniyesinin çok önemli olduğunu anlattılar.
Türkoğlu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Adem Sarıkaya ve Ömer Faruk Ceyhan tarafından hazırlanan ‘Maraş Otu Kullanım Alışkanlığının Araştırılması-Kahramanmaraş Örneği’ isimli proje, soruna çözüm getirmesi bakımından da dikkat çekiyor. Proje hakkında bilgi veren Adem Sarıkaya, araştırmaya katılan 496 öğrencinin 100′ünün halen Maraş otu kullandığını söyledi. Sarıkaya, yaptıkları araştırma sonuçlarını İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdiklerini de belirtti.
Erzurum Palandöken Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri Zuhal Genç ve Ömer Altay tarafından hazırlanan “Demokrasi Bilinci Okul Sıralarında Başlar’ projesi de serginin ilgi çeken çalışmalarından oldu. Proje hakkında bilgi veren Zuhal Genç, demokrasinin sadece teoride değil, pratikte de gençlere öğretilmesi gerektiğini belirterek, bu amaçla kendi okullarında da uyguladıkları çalışma hakkında bilgi verdi. Genç, okul formalarının renginden, okul sloganına kadar birçok konuda, okul
öğrencileri olarak oyalama yaptıklarını belirtti. Öğrencilerin, stantlarına kurdukları bir sandıkta da kendi projelerinin beğenilip beğenilmediğine ilişkin oylama yapmaları dikkat çekti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.