Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda Erzurum ve Sivas Kongreleri nasıl önemli birer kongre hüviyetindeyseler,kuruluştan sonra yapılan 15-21 Temmuz 1921 tarihliMaarif/Eğitim Kongresi, 17 Şubat-4 Mart 1923İzmir İktisat Kongresi ve 1925 yılında Ankara'da toplanan Birinci Milli Türk Tıp Kongresi de o kadar önemlidir. Çünkü o yıllarda ülkenin Daru'l Fünun/Fenler Yuvası adıyla bir tek üniversitesi vardı. Her 5 kişiden birisinin veremli, her doğan yüz çocuğun ellisinin öldüğü, mektep ve medreselerin kapılarına kilit asıldığı bir ülkeydi. Şeker, un ve bez en kıymetli üç beyazdı. Demir, kömür ve gaz yağıise en kıymetli üç siyahtı. Bu ihtiyaçların giderilmesi en büyük hedefti. İşte bu yokluklar arasında bu kongreler yapılıyordu.Cehalet giderilmeden, üretime geçilmeden sefaletin ve salgın hastalıkların önü alınamazdı.
M.Kemal Paşa bir ilim sohbetinde "Avrupa'da olduğu gibi bizde de bilimde yasa bulan ilim insanlarımız var mı? sorusunu ortaya sorar. Aralarından birisi var paşam der. Paşanın sevinçten gözleri parlayarak kimdir der. İbn Sina var der.Paşa, peki hangi yasaları bulmuş? sorusuna biraz panikleyerek şu cevabı verir; İbn Sina'nın "el-Kanun fi't-Tıb" yani Tıp Yasaları adlı eseridir efendim der.
Fen ve beşeri diye ayırmadan tümel anlamda ilimde yasa koyucu olmak, yasalar üzerine çalışmak ve yasa bulmak Avrupa'nın ödüllendirdiği ve takdir ettiği bir üst değerdir. Nobel ödülü buna iyi bir örnektir. Henüz ilimde biz bu seviyelere gelmediğimiz için takdirden daha çok kolaycılık olan alaycılık ve eleştiriciliği yeğlemekteyiz.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Dumlu Aydın ve çalışma arkadaşları Atatürk'ün adına layık bir üniversitenin bilim insanları olarak son çalışmalarınıinternette gezinirken gördüm. Çok sevindim. Çalışma önce uluslararası bir dergide İngilizce olarak yayınlanmış ve daha sonra Almanya'da DISCOVERY OF TASTE ROSEA OF HEDONIA / CANLILARIN YARATILIŞINDA VE KADERİNDE ÖNCÜ ROL OYNAYAN HAZ HÜCRELERİN KEŞFİ adı ile kitap basılarak meşhurAmazon yayınevi tarafından dünyaya dağıtılmış. Kitabın tanıtımı birkaç dilden yapılmış. İsteyen okurum kitabın ismini GOOGLE sitesine yazınca ekrana çok sayıda yayınevi tarafından yapılan tanıtımı ile çıkmaktadır. Arka kapakta kitabı tanıtan ilginç bir paragraf ta mevcuttur.