SiyasetHaber Girişi : 12 Mart 2013 15:15

TBMM'de 12 Mart'ı ve Erzurum'u anlattı

TBMM'de 12 Mart'ı ve Erzurum'u anlattı
AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü ve İstiklal Marşımızın kabulünün 92. yıldönümü vesilesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir konuşma yaptı.
Erzurumajans-AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü ve İstiklal Marşımızın kabulünün 92. yıldönümü vesilesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir konuşma yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde müstesna bir yeri olan dadaşlar diyarı Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşu uğruna kanlarını ve canlarını veren şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla andığını söyleyen Yılmaz, "Erzurum, günümüzden 5 bin yıl öncesine uzanan tarihi bir geçmişe sahiptir. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinden sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı Devletinin doğu sınırını oluşturması ve bir serhat şehri olması nedeniyle Erzurum birçok düşman saldırısına muhatap olmuş, özellikle Ruslarla çıkan anlaşmazlıklar sonucu, büyük savaşlara sahne olmuştur. 12 Mart 1918 günü, Erzurum'da verilen hürriyet ve istiklal mücadelesi, milli mücadelemize ışık tutmuştur. 12 Mart 1918 günü Erzurum'un, esaretten hürriyete, ölümden hayata kavuştuğu bir gündür" dedi.

"ERZURUM YAYLASINA HÂKİM OLAN MİLLETLER, BÜTÜN ANADOLU'YA HÂKİM OLURLAR"


Bağımsızlığımızın temellerini oluşturan, Cumhuriyet'e giden yolun en önemli kilometre taşının Erzurum'da atıldığını dile getiren Yılmaz, daha sonra şunları kaydetti; "Erzurum; mülk-ü İslam'ın kilidi olarak görülmüş, Gazi Mustafa Kemal 23 Temmuz 1919'da Erzurum Kongresi'ni gerçekleştirmiş, üniformasını burada çıkartıp, Erzurum'un hemşehrisi ve Mebusu olmuştur. Türk Bayrağı göndere Erzurum'dan çekilmiştir.
Dün olduğu gibi bugün de, bu tarihi şehir stratejik öneminden, tarihi, kültürel ve siyasi cazibesinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Bu konumundan dolayı da Anadolu tarihiyle uğraşan tarihçilerin hemfikir oldukları yegâne nokta; Erzurum yaylasına hâkim olan milletler bütün Anadolu'ya hâkim olurlar, bu yaylayı elinden çıkaran milletler er yada geç Anadolu'daki hakimiyetlerini de kaybederler.
Bugün, Erzurum iklimsel zorluklarına rağmen, 800 bine yaklaşan nüfusu, 83 bin öğrencili iki üniversitesi, tarihi mekânları, turistik tesisleri ve yiğit insanlarıyla tarımdan hayvancılığa, sağlıktan, turizme her alanda önemli gelişmelere sahne olan Erzurum kış sporları ve sağlık yatırımları ile de çok önemlidir.

AK Parti iktidarında, Erzurum'a tarihi boyunca yapılmayan yatırımlar yapılmıştır. Bu yatırımlar, Erzurum ve bölgemizin kalkınmasına büyük katkı sağlamıştır.

Bu toprakları vatan yapan Aziz Şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyor, vatan savunmasında ön saflarda yer alan Nene Hatun ve Kara Fatma'larımızı minnetle yâd ediyor, Allah'tan rahmet diliyorum. İstiklal Marşımızın kabulünün 92. yıldönümünde Milletvekili olarak aynı sıfatı taşımakla onur duyduğum, "Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın" diyen Mehmet Akif Ersoy'u rahmet, şükran ve minnetle anıyor, tüm hemşehrilerimizin kurtuluş coşkusuna ve kıvancına yürekten katılıyorum."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • OKAN TÜRK 01 Ocak 1970 02:00

    ZAHMET ETMİŞ.....

  • HELE GELİN GÖRÜN CADDELERİ 01 Ocak 1970 02:00

    mert der maldan ederler yiğit der candan ederler.diyorki ak parti iktidarında Erzuruma tarihi boyunca yapılmayan yatırım yapılmıştır.şimdi burda siz bir Erzurum mebusu olarak bunu söylerseniz.buraya daha yatırım yapılırmı.ayrıca yatırımdan kastınız ne onuda anlamak mümkün değil.ortada fabrika falan yok memlekette üretim yok,bölge müdürlükleri trabzonda durmadan kömür makarna dağıtıyorsunuz.memleket yeşil kart lı dolu caddelerimiz 1 metre derinliğinde çukularla dolu yatırımlardan kastınız buysa doğrudur. sayın vekilimiz lütfen Allah rızası için bu Erzurum belediyelerine düzgün paralar gönderin yeni caddeler açsınlar istimlak yapsınlar 50 yıllık fayton yollarını kullanıyoruz trafik yürümüyor.