Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi, yıllık yüzde 21,76, aylık yüzde 1,76 arttı.
ERZURUM AJANS - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Haziran ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verisini açıkladı.
Buna göre, Tarım-ÜFE' de, 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,76, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,96, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,76 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 20,19 artış gerçekleşti.
Sektörlerde bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,60, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 2,35, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 6,35 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0,06 azalış, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,09, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,31 artış gerçekleşti.
Yıllık en fazla artış yüzde 43,94 ile lifli bitkiler alt grubunda oldu
Bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artış gösteren diğer alt gruplar yüzde 35,94 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 32,20 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu. Buna karşılık, yıllık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 2,49 ile çeltik, yüzde 12,23 ile yağlı meyveler ve yüzde 14,26 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre azalışın olduğu tek alt grup ise yüzde 0,39 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.
Alt gruplar itibarıyla bir önceki aya göre en fazla artış gösteren diğer alt gruplar yüzde 8,19 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 3,74 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu. Buna karşılık aylık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 0,58 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler ve yüzde 1,08 ile lifli bitkiler oldu. Bir önceki aya göre azalışın olduğu tek alt grup yüzde 9,66 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.
Haziran 2021'de, endekste kapsanan 82 maddeden, 23 maddenin ortalama fiyatında azalış olurken 7 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 52 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
2002'ye kadar tarım ve hayvan urunleri,ehliyetsizlerin kendisine yeterken ve fazlasini satarken Bugün neden birçok tarim ve hayvan Ürünü,yüklü miktarda ithal ediliyor. Neden,neden,neden? Çünkü iş liyakatsizlerin ,ehliyetsizlerin elinde kaldı. Zararı da millet çekiyor.bu millet hiç bir Zaman bu duruma dusmemisti.
Artmayan ne var? Her şey ateş pahası. Yaz gelmiş her şey bol ama 15 liradan aşağı meyve,5 liradan aşağı sebze yok. Neden, ayette " işi ehline verin" buyuruluyor.Bunlar halen işi,ehliyetsiz,liyakatsiz yandaşlara verdiklerinden,ülke alev alev yaniyor.Hic umurlarinda değil. Daha dün TRT'yebakanin oğlu atandı.Cift maaş. Yiyin efendiler yiyin,aksirincaya,Tiksirincaya,patlayincaya Catlayincaya kadar yiyin,diyor Tevfik Fikret.Nasil olsa bu ülke bir Han-i Yagma olmuş. Ama bunun hesabi yakında size sorulacak.Yaniniza kalmayacak.