Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Doğu Anadolu Kalkındırma (DAP) ve Pozitif Ayrımcılık Projesi (PAP) kapsamında inşaat için yüzde 30, hayvan ve makine alımı için yüzde 40 destek paketini açıkladı.
Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde yapılan Doğu Anadolu Projesi Kapsamında Uygulanacak Yeni Hayvancılık Destekleri Tanıtım Toplantısı'na katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bölge hayvancılığını kalkındırmaya yönelik paket hakkında açıklamalarda bulundu.
DAP'taki uygulanacak yeni hayvancılık projesi kapsamında DAP illerinin etçil sığır ırklarını geliştirmeye müsait olduğunu vurgulayan Bakan Eker, ilk kez böyle destek projesini uygulamayı getirdiklerini aktardı.
Bakan Mehdi Eker, 50 başın üzerinde işletme kuracak çiftçinin inşaatı için yüzde 30, hayvan ve makine alımı için yüzde 40 hibe desteğinde bulunacaklarının altını çizdi.
Yüzde 40 hibenin Doğu illeri için çok büyük bir fırsat olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, bunun doğuya yapılan pozitif ayrımcılık olduğunu belirtti. Bölgenin belli bir dönem ihmal edildiğini ve diğer bölgelere oranla geri kaldığını ifade eden Bakan Eker, bu farkı gidermek için bu projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi.
Yeni hayvancılığı destekleme projesinin alt yapısını oluşturmak üzere 34 başlık üzerinden görüşme yaptıklarına vurgu yapan Bakan Eker, Doğu ekonomisinin canlanması için hükümet olarak DAP ve PAP projelerini geliştirdiklerini açıkladı.
Kendilerinden önce Türkiye'de hayvancılığın üvey evlat muamelesi gördüğünü ifade eden Bakan Eker, Türkiye'nin tarım ve tarımda sigorta kanununun olmadığını hatırlattı.
Kendilerinin bu yöndeki çalışmaları yaptıklarına işaret eden Bakan Eker, "Organik tarımı da yine biz çıkardık. Tabiri caizse Türk tarımının MR'ını çıkardık. Önemli bir hizmet olan tarımda havza üretim modelini kurduk. Türkiye'nin neresinde hangi ürün yetişebilir bunu artık biliyor, üretim teşviki yaparken buna göre yapıyoruz. Tarıma stratejik bir değer kazandırılacaksa bu böyle olur dedik. Bunları yaparken de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde 200 kişi istihdam edilerek 527 milyon veri kullandık." ifadelerini kullandı.
TARIM VE HAYVANCILIĞA VERİLEN DESTEK ARTTI
Tarım ve hayvancılık alanlarında yaptıkları çalışmaları da anlatan Bakan Eker, "Hayvancılık desteği 83 milyondu, bunu 1 milyar 750 milyon liraya çıkardık. Bu bizim hayvancılığa verdiğimiz önemin en önemli göstergesidir. Türkiye'nin süt üretimi 8 milyondan 12 milyona çıktı. 30 milyar lira tarımsal destek verdik. Bunun 3,7'si DAP illerine verildi. 740 milyon hayvancılık desteği DAP illerine ödendi." şeklinde konuştu.
Ürünlerin katma değerini arttırmak için tesis yapımına yüzde 50 destek getirildiğini belirten Bakan Eker, DAP illerinde yüzde 50 destek sağlayıp 43 milyar TL harcadıklarını söyledi.
Makine ekipmanı için 5 bin civarında proje desteklediklerini dile getiren Bakan Eker, 277 tarımsal kalkınma kooperatifine 7-8 milyon lira destek verildiğini de kaydetti. Bu desteklerden 18 bin 300 ailenin istifade ettiğine dikkat çeken Bakan Eker, "Bunu 5 ile çarptığınızda yüz binlerce insan faydalandı. 190 milyar DAP illerine verildi." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi ile Et ve Balık Kurumu arasında protokol imzalandı.
Öte yandan, bir çiftçi Bakan Eker'in açıklamalarına itiraz ederek kürsüye çıktı. Yapılan desteğin zenginleri daha zengin edeceğini illeri süren çiftçi, desteğin neden daha az hayvan sahiplerine yapılmadığını sordu. Bakan Eker ise karşılık olarak bir kaç çiftçinin birleşerek de bu destekten yararlanabileceğini ifade etti.