Kültür-SanatHaber Girişi : 01 Ocak 1970 02:00

Tarihi binada şaşırtan restorasyon

Tarihi binada şaşırtan restorasyon
Erzurum`da tarihi eserlerin korunmasıyla ilgili olarak zaman zaman yaşanan sorunlara bir yenisi daha ekleniyor.
Erzurum Ajans-Erzurum`da tarihi eserlerin korunmasıyla ilgili olarak zaman zaman yaşanan sorunlara bir yenisi daha ekleniyor. Eski Valilik binası olarak kullanılan, son olarak Bölge İdare Mahkemesine tahsis edilen ve yüz yılı aşkın bir ömre sahip bina, tadilat çalışmaları nedeniyle ilginç uygulamalara sahne oluyor. Daha önce içerisine iş makinesi sokulan binanın şimdi de dış cephesinde duvarlar sökülüyor. Objektiflere yansıyan oyuklar ve yıkım görüntüleri, Anıtlar Kurulu`nun, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğünün görmemesi tepkilere yol açıyor.

Erzurum Valilik Binası ve bir süreliğine de Mahkeme binası olarak hizmet veren tarihi binada yapılan tadilat çalışmaları tarihi doku ve özelliğine zarar veriyor. Tadilat çalışmasının neredeyse yıkıma dönüştüğü, tarihi olanın yıkılarak yerine beton ikame edilmesi görenleri şaşkına çeviriyor. Vatandaşların, tarihe böylemi sahip çıkılıyor tepkilerine karşın tarih değerlerini korumakla yükümlü kuruluşlardan ise çık çıkmıyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulu`nun bir türlü göremediği çalışmalar sonucunda binanın neredeyse iskeleti değiştiriliyor. Duvarları mütemadiyen sökülen, içerisine iş makineleri sokulan, beton ile tarihi olanın yer değiştirildiği binada adeta tarih katledilerek restorasyon yapılıyor.

Bir firma tarafından yıkılarak yapılan garip restorasyon için acil çağrı yapan vatandaşlar, "Burayla ilgili kurumlar veya kuruluşlar ilgilenmiyorsa, Erzurum Valisi çıkıp bu işe el atsın. Bu pervasızlığa bir dur denilmeli. Erzurum`da tarih böylesine gözler önünde yıkıma uğratılıyor. Adı da restorasyon, böyle mi yapılıyor. Dünyanın neresinde tarihi doku yıkılarak betonlaştırılmak suretiyle restora ediliyor" dediler.

ANITLAR KURULU, YAKUTİYE`YE MÜDAHALE ETMİŞTİ

Anıtlar Kurulu, son yıllarda aldığı ve almadığı kararlarla tartışmalara yol açmıştı. Çifte Minareli Medrese önüne tuvalet yapılmasına göz yuman, Medreseyi çevreleyen tarihi surların yıkılarak yerlerine Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan barakalara sessiz kalan Anıtlar Yüksek Kurulu ve Kültür VeTabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü, Yakutiye Belediyesi Hizmet binası karşısındaki Eski Valilik binasında yaşanan tahribata da sessizliğini koruyor.

Anıtlar Yüksek Kurulu, Yakutiye Belediyesi tarafından tarihi dokuya uygun olarak taş yüzeyin ortaya çıkarılmasıyla ilgili çalışmasına izin vermemişti. Tarihi dokunun ortaya çıkarılarak aslına uygun biçimde şehre bir eser kazandırmak isteyen Yakutiye Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu`nun engellemesiyle karşılaşmıştı. Belediye, hizmet binasını yeniden sıvayla kapatarak muhteşem tarihi dokuyu sıvanın altında bırakmıştı.

TARİH YOK OLURKEN SESSİZ KALIYORLAR

Erzurum`un merkezinde restore adıyla eski valilik konağına yapılan çalışmayı kıyım olarak değerlendiren vatandaşlar, Güzel Sanatlar ve Sanat Tarihi Bölümlerinin de içerisinde yer aldığı Atatürk Üniversitesi tarafından da görülmüyor. Şehirde tarihe saygılı bilinen sivil toplum örgütleri de böylesine garip restorasyona sessiz kaldıklarını dile getirdiler.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • turker şahin 01 Ocak 1970 02:00

    yapılan çalışmayı yıkım olarak görmeniz bence cok yersiz binanın orjinalliği ortaya cıkarılıyor.cok harika bir calışma yapılacak

  • ALİ DEMİR 01 Ocak 1970 02:00

    herşeyden önce tarihe ve bu tarihi yansıtmaya çalıştığınız düşüncelerinizden dolayı teşekkür ederim... lakin..... yapmış olduğunuz haberin yanlış bilgi ve tamamen varsayımlardan oluşan cümleler içerdiği kanaatindeyim.yaptığınız haberin hiçbir aslı ve dayanağı yoktur..merak ediyorum bu heberi yapan sizler işin yapıldığı yere gidip yetkili bir arkadaşla görüştünüzmü ve işin neden nasıl ve ne amaçla yapıldığı konusunda bilgi aldınızmı.....şantiye içerisine girip ne yapıldığı konusunda bilginiz varmı...sizin yaptığınız çamur at izi kalsın mantığı böyle habercilik olmaz ve böyle haberde olmaz... erzurum için tarihi yaşatmak için insanlar bişeyler yapmaya çalışıyo siz kalkmışsınız bunu durduraak kimse yokmu diyosunuz...bu bina yıllarca virane bi şekilde burda duruyordu o zaman kalkıpta bunu tamir edecek biri yokmu diye haber yaptınızmı..... restorasyon nedir ne demektir ne için yapılır bilginiz varmı...şimdi bu yorumdan sonra kalkıp kendim gidip ordaki arkadaşlardan bilgi alıcam ve bakalım neler yapmışlar ve ne yapıyorlar diye... teşekkür ederim iyi çalışmalar...........

  • cengiz türksoy 01 Ocak 1970 02:00

    Ben burada bir duyarsızlık olduğunu sanmıyorum. Tamamen değişik bir bakış açısı. İlk önce eleştirmek yerine ortaya bir laf atmak yerine oradaki işlevin nasıl yapıldığını öğrenmek gerekir. Adamları tanımasak tamam diyecektik.. Bu adamlar işini biliyor. Erzurum halkının gönlü rahat olsun.