Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde, taşrada oldukça yaygın kullanılan tandırların kanser oluşumunda büyük pay sahibi olduğunu belirten Teomete; "Odun ateşi dumanının özellikle akciğer kanserini tetiklediği birçok bilim adamı ve tıp uzmanı tarafından onayla
Erzurum Ajans-Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde düzenlenen "Kanseri Önlemek Bir Rüya mı?" adlı panelde bir konuşma yapan Medikal Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Teomete, çağın önlenemeyen hastalığı hakkında hazırladığı slaytlarla bilgi verdi.
"KANSER YAŞLA İLİNTİLİ BİR HASTALIK"
Bugüne kadar kanserle ilgili bilinen bazı bilgilerin geçerliliğini kaybettiğini dile getiren Teomete, kanseri önleyici en önemli yolun doğal beslenmeyle gerçekleşeceğini söyledi. Sigara kullanımının kesinlikle kanseri tetikleyen bir etken olduğunu ifade eden Teomete gelişen ülkelerde kanser vakası sayısının hızla azaldığını söyledi.
Kanser çeşitleri hakkında da bilgi veren Teomete, meme kanserinde en büyük riskin yaş olduğunu söyleyerek, tamoksifen kullanımının meme kanserinde büyük oranda önleyici rol oynadığını vurguladı. Kontrollü aspirin kullanımının ve doğal beslenmenin özellikle kalın bağırsak kanseri ( Colorectral Canser ) riskini azalttığını da konuşmasında dile getiren Teomete, ilerleyen yıllarda kanser hastalığının kronik bir seyir izlemesinin beklenildiğini, ancak baskı altında tutularak kontrol edilebileceğinin de umulduğunu söyledi.
"TANDIR MASUM DEĞİL"
Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde, taşrada oldukça yaygın kullanılan tandırların kanser oluşumunda büyük pay sahibi olduğunu belirten Teomete; "Odun ateşi dumanının özellikle akciğer kanserini tetiklediği birçok bilim adamı ve tıp uzmanı tarafından onaylanmaktadır. Özellikle bölgemizde tandır kullanımın yaygın olduğunu düşünürsek, kanser vakalarının artış nedenini de çözmüş oluruz. Odun ateşinin dumanının görüldüğü fırın gibi benzeri işyerlerinde çalışanlar da aynı tehditle karşı karşıya kalmaktadır." dedi.
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Patoloji Ünitesi Klinik Şefi Doç. Dr. Fazlı Erdoğan ise yaptığı konuşmada gelişen teknolojik görüntüleme yöntemleri sayesinde kanser bulgularının daha kolay saptanabildiğinin altını çizerek, hastalığın erken tanı, teşhis ve tedavisinde bu olumlu gelişmenin önemini hatırlattı. Erdoğan; "Patoloji artık sadece tanı koyan bir bilim dalı değil, aynı zamanda hem tedaviyi yönlendiren, hem de tedavinin etkinliğini değerlendiren bir bilim olması nedeniyle son derece önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle akciğer ve meme kanserlerinin erken tanı ve tedavi aşamasında hastaya maksimum fayda sağlamaktadır." diye konuştu.