ErzurumHaber Girişi : 30 Ağustos 2019 16:15

TANAP'tan yaban hayatının korunmasına destek

TANAP'tan yaban hayatının korunmasına destek
TANAP, yaban hayatını korumak için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nda verdiği taahhütlerden bir tanesini daha gerçekleştirdi.
Erzurumajans-TANAP, yaban hayatını korumak için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nda verdiği taahhütlerden bir tanesini daha gerçekleştirdi. Yaban hayvanları TANAP ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iş birliği ile doğal ortamlarında yeniden hayat bulacak.

TANAP doğal ve kültürel kaynakların korunmasına katkıda bulunmayı amaçlayan çalışmaları ve Türkiye’de çevre yönetiminde hayata geçirdiği birçok yeni uygulama ile ulusal ve uluslararası standartları belirleyen rolünü sürdürmeye devam ediyor.

TANAP Projesi kapsamında verilen ve ÇED Raporu taahhütlerinden biri olan “yaban hayatını korumak ve vahşi hayvanların gözlemi, rehabilitasyonu” çalışmalarında kullanılmak üzere, memeli hayvanlar ve kuşlar için kafes yapımı süreci tamamlandı. Farklı ebatlarda ve Türkiye’de ilk kez tasarlanan 10 adet memeli ve 10 adet kuş kafesi, Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Kafesler Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde ayı, kurt, vaşak, tilki, sansar, karaca ve yırtıcı kuşlar gibi yaralı yaban hayvanlarının taşınması ve rehabilitasyonu için kullanılacak. Kafesler ayrıca rehabilitasyon merkezlerinde tedavi edilen ancak yaban hayatına bırakılamayacak durumda olan hayvanların hayvanat bahçelerine transferi için de değerlendirilecek.

Üretilen kafesler Avrupa Birliği standartlarında, mukavemeti yüksek ve yaban hayvanlarına zarar vermeyecek özel materyallerden tasarlanarak üretildi. Kafeslerin üretime konu tüm unsurları Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile paylaşılırken, ilgili kurumda veri tabanı da oluşturuldu. TANAP’ın ürettiği kafesler, gelecekte Anadolu’nun herhangi bir noktasında ihtiyaç olması halinde model oluşturan tasarımlar sayesinde hızlıca üretilebilecek.

TANAP’tan doğaya ve bilime destek

TANAP güzergahında çevrenin korunmasına yönelik örnek çalışmalarının yanı sıra, Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) kapsamında boru hattı güzergahı üzerinde karasal ve sucul habitatlarda çalışmaları sırasında tespit edilen 10 adet eklembacaklı türü ve 1 adet bitki türü olmak üzere, toplamda 11 yeni canlı türü bilim dünyası literatürüne kazandırıldı. Boru hattı güzergâhında belirlenen 67 karasal ve 27 sucul kritik habitat için hazırlanan Biyoçeşitlilik Eylem Planı’nın yanı sıra, bir Biyoçeşitlilik Dengeleme Stratejisi de hazırlanarak ilk defa bir boru hattı projesinde uygulamaya kondu.

Yine ÇSED çalışmaları kapsamında hazırlanan TANAP Projesi EUNIS 3. Seviye Habitat Haritası bundan sonraki çalışmalara yol gösterecek düzeyde, geniş bir veri tabanı oluşturdu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.