Karabekir Eğitim Fakültesi Orta öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gürses ve öğrencileri ürettikleri 'Kil Mastik' asfaltla büyük bir buluşa imza attılar.
Erzurumajans-Levent AKPINAR’ın haberi-Karabekir Eğitim Fakültesi Orta öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gürses ve öğrencileri ürettikleri 'Kil Mastik' asfaltla büyük bir buluşa imza attılar. Suyu sevmeyen kil malzemeyle bu asfaltı yaptıklarını belirten Gürses, ağır tonajlı araçlar bile artık bu asfaltı bozamayacak" dedi.
4 yıllık bir çalışmanın sonunda böyle bir buluşa imza attıklarını ifade eden Prof. Dr. Gürses, "Kil üzerinde çalışan bir gurubuz. Önce kilin yapısını değiştirdik. Kil çok bulunan doğal bir madde. Önce suyu seven bu maddeyi suyu sevmeyen bir madde haline getirdik. Ilk düşüncemiz katı atık havzalarında kullanmaktan yanaydı. Baktık ki asfaltta sudan etkileniyor. Su nedeniyle asfaltlarda göçmeler oluyor. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü'nden de destek aldık ve belli bir yere ürettiğimiz bu maddeyi serdik. 4 aylık bir zamanda asfaltta hiçbir bozulma meydana gelmedi" dedi.
TEKER İZİNE DAHİ RASTLANMADI
Üretilen maddeyi Atatürk Üniversitesi kampusunun girişinde mevcut asfaltı keserek 1 metrekarelik alana uyguladıklarını da belirten Gürsek şunları söyledi; Yaptığımız gözlemler ve ölçümler sonucunda uygulamada hemen hemen hiçbir değişimin olmadığı gibi herhangi bir tekerlek izine de rastlanmadı. Normal asfalt kaplamaya göre yüzde 30 daha pahalı. Ama en az 10 yıl süre ile bozulmayacağını hesap edersek çok daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz."
HER YIL ASFALT YENİLENMEYECEK
'Kil Mastik'in mevcut asfalt plentine ilave bir silo eklenmesi ile uygulanabilme potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Gürses, "Pilot uygulamayı yaptık. Artık her yıl asfalt yenilemekten kurtulacağız. Asfaltta oluşan bozulmaların ortaya çıkardığı trafik kazalar, ölümler, yaralanmalar ve mal kayıpları da en aza indirilecek" Prof Dr. Gürses, üretttikleri yol kaplama malzemesi için Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını belirtti.
ORTA ÖLÇEKLİ TESİSE İHTİYAÇ VAR
Asfaltın üretilmesi için orta ölçekli bir tesise ihtiyaç olduğunu vurgulayayan Prof. Dr. Gürses, “Biz ürettiğimiz maddeyi deklare ettik. Üretimi yapıldığı takdirde önemli ketkılar sağlayacaktır. Biz küçük ölçekli bir yerde yaptık. Bunun üretimi için orta ölçekli bir tesise ihtiyaç var. Inşallah yapılır ve bu asfalt üretilir. Bir çok yerden asfalt için arayanlar oldu. Ardahan’dan aradılar. Erzurum’da çeşitli yerlerden aradılar”dedi.