Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faris Karahan tarafından Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat
Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faris Karahan tarafından Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği adına Sivil Toplum Diyaloğu: Mikro Hibe Programı kapsamında İngiltere’den Sedum Society ile ortaklaşa hazırlanan “Sukkulent Bitkilerin Korunması ve Kullanımında Avrupa Birliği Deneyimlerinin Anlaşılması” isimli proje için Merkezi Finans ve İhale Birimi’nde sözleşme imzalandı.
Sukkulent bitkiler özellikle son birkaç yıldır, küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak su tüketimini azaltmaya çalışan sıcak iklim bölgesi belediyelerinin alternatif yeşil alan bitki türleri arasında yer alıyor. Ülkemizde 80’den fazla sukkulent tür bulunmakta ve özellikle de Çoruh havzası bu konuda en dikkat çekici sukkulent bitki çeşitlilik merkezlerinden biri olarak biliniyor.
Proje kapsamında özellikle Çoruh havzasında nadir ve endemik olarak bulunan bazı sukkulent bitki türlerinin İngiltere’de ex-situ adı verilen koruma statüsü ile yetiştiği doğal sınırlar dışında yetiştirilmesi ve korunmasına ilişkin deneyimlerin anlaşılması için Sedum Society ve British Cactus and Succulent Society kuruluşlarının ziyaret edilmesi, Londra’da Tohum Bankası ile Londra, Edinburg ve Newcastle’da bazı botanik bahçelerinin ve sukkulent bitki koleksiyonlarının ziyareti ve bu deneyimlerin ülkemize transferi yer alıyor. İngiltere’de bulunulan süre içerisinde ortak kuruluş Sedum Society, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Avrupa Komisyonu destekli “Gökyüzüne En Yakın Bitkiler: Alpin Çiçekler” Fotoğraf Sergisine de ev sahipliği yapacak. Sergi Northumberland’da Sedum Society’in sukkulent bitkiler koleksiyonunun olduğu mekânda 3 gün süre ile Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilecek.