BölgeHaber Girişi : 29 Mart 2011 12:08

Stres romatizma'ya neden oluyor!..

Stres romatizma'ya neden oluyor!..
Çağımızın hastalığı olarak nitelendirilen stresin, romatizmal rahatsızlıklara neden olabileceği bildirildi. Fibromyalji hastalığının kas olan her yerde olabileceği gibi, en çok boyun, omuz, gögüs ve sırt bölgesinde görüldüğünü belirten uzmanlar, bu rahats

Erzurum Ajans-Çağımızın hastalığı olarak nitelendirilen stresin, romatizmal rahatsızlıklara neden olabileceği bildirildi. Fibromyalji hastalığının kas olan her yerde olabileceği gibi, en çok boyun, omuz, gögüs ve sırt bölgesinde görüldüğünü belirten uzmanlar, bu rahatsızlığın özellikle stres durumlarında alevlenme gösterdiği için bir nevi ‘stres romatizması’ da denildiğini söyledi.

Sürekli, bir türlü geçmeyen ve gezici ağrılar durumunda fibromyalji hastalığının düşünülmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, “Fibromyalji, ruhsal gerilimi çok sever. Bu yönüyle maskeli depresyon ve somatizasyon bozukluğu ile çok karışır. Stres aynı zamanda otonomik sistemi de olumsuz etkileyeceği için bu kişilerde mide barsak proplemleri de bulunabilir” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 1.5 milyon kişinin fibromyalji hastası olduğunun tahmin edildiğini ifade eden uzmanlar, “Bu hastalığın bir özelliği de ilaçlarla tedavi olmasına karşın yeni stres oluşturan durumlarda yeniden nüks edebilmesidir. Bu yüzden sanki hastalık hiç tedavi edilmemiş gibi zannedilir. Fibromyalji de aynı migren ve panik atak gibi zeki ve başarılı bayanları sever. Başarılı olma konusunda tutkulu, mükemmelliyetçi, hassas ve titiz bayanlarda görülür. Sürekli nüks etmesiyle sanki hiç bitmeyen ve tedavi edilemeyen bir hastalıkmış imajı verir. Fibromyalji, kas olan her yerde olabileceği gibi, en çok boyun, omuz, gögüs ve sırt bölgesini sever. Gögüs ağrıları yüzünden kalp hastalığı gibi algılanabilir. Fibromyalji’de adale sertlemesi de olur bu yüzden ağrılı bölge hareket ettirildiğinde katur kutur sesler çıkabilir. Fibromyalji, direk stresin oluşturduğu bir tablo olduğu için beraberinde uyku bozuklukları da sık görülebiliyor. Uyku dengesizliğinin olmadığı kişiler, tedaviye çok daha iyi cevap verir. Fibromyalji ağrılı bir sendrom olmasına karşın, sadece ağrı kesiciler ve adale gevşeticilerle düzeltilmesi mümkün değildir. Beraberinde anksiyete giderici ilaçlar ya da antidepresan ilaçlar verilmelidir. Kişi de stres oluşturan faktörleri bir bir tesbit edip, bunlar ortadan kaldırılmalıdır. Tedavide magnetoterpi, biofeedback, lokal fizik tedaviler, hipnoterapi, akupunktur, lokal enjekisyonlar, kognitif davranış terapileri ve masaj çokca kullanılır. Ancak en etkili unsur, stres faktörlerinin uzaklaştırılması ve stres eşiğini yükselten ilaçlardır” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.