Alimler sınıfına koyabileceğimiz nice kent büyüğümüzün nihayet Batıya göç mevsimi geldi. Sıkıcı ve yorucu bir seçim dönemi geçirdiler Eylül ayından beri.
Önce aday adaylığı dönemi kulisleri ve ardından "atanan" adayların peşinde yorucu bir seçim maratonu ile doldu son altı ay.
Önümüzdeki 5 yılda Erzurum'u ve ilçelerini yönetecek büyüklerimiz de seçildiğine göre şimdi sıra geldi projelere!
Projeler vardı ya seçimlerde adaylarımız vaat ediyorlar dı; İşte o projeler.
Yani eski seçim vaatleri gitti; "projeler" geldi.
Bakalım hangi seçilmiş büyüğümüz, adaylığında vaat ettiği hangi projeyi ne kadar süre için de hayata geçirecek?
Önce Sekmen'den başlayalım. Seçim sonrasının en büyük sürprizi, adaylık süresince gizlediği bir projesini geçen hafta açıkladı. Sekmen, rafineri tesisi ve doğalgaz çevrim santrali kuracak!
Detaylarını bilmiyoruz, bildiğimiz tek şey, Sekmen'in bunu seçim kampanyasında fazla öne çıkarmadığı. Yani böyle başka büyük projeler, mega projeler, süper projeler var mı? Bakacağız.
Batı'da "süper", "çılgın" projeler yapıladursun kentin katma değeri yüksek altyapı projelerine olan hasretinin artık sona ermesi gerekiyor. Ama sorunu rafineri ne oran da çözer, aslında tüm ülkeye yönelik bir mega projeye Erzurum'un ev sahipliği yapacak olması, Erzurumlu'ya ne kazandırır; bunu zaman gösterecek.
Asıl önemli olan şu: Gerek Büyükşehirde ve gerekse ilçelerde, hangi seçilmişin hangi projelerini vaad ederek seçim kazandığı bilinmiyor. Başka bir deyişle seçmen ya projelerle falan ilgilenmemiş, ya da zaten seçimden sonra unutulacağını bildiği için, kendisi hemen unutmuş!
Peki bu hafızayla seçmen, hangi kıstasa göre oy verdi? Yani Erzurum'da çözülmesi gereken onlarca sorun varken, bunların çözümüne yönelik projeler seçimler sırasında önemli olmadı mı? Seçmen neden çabuk unuttu?
Uzun yıllardır Erzurum seçmenini izliyorum ama ilk defa bu seçimde, daha seçimlerin üzerinden 15 gün bile geçmeden , seçmende yorulma gözlüyorum. Sanki 29 Mart ve seçmenin tek umudu ertesi günü vereceği oy.
Bu projelerini bilmeden, bilmek bile istemeden oy verme varsayımım doğruysa yandı gülüm keten helva. Çünkü zaten Erzurum'un geleceğine inanmayan bir seçmen profili var demektir.
Yok eğer diğer varsayım geçerliyse, yani seçmen zaten projelerin seçimden sonra unutulacağına inanıyorsa, keten helva yandığı gibi tavayı da yaktınız demektir. Vaadine güvenmediği insanlara oy vermek, ayrı bir çıkmaz sokak değil mi?
Dahası, aday olurken ne vaad ettiğini hatırlamadığın bir yöneticinin başarısını, sonra ki seçimde nasıl ölçeceksin? Yani sorular çoğalıyor. Sormak mesele değil de cevaplar yok ortada.