Erzurumajans-Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, EJDER3200 markasıyla Palandökende hizmet veren Kayak tesislerinde kullanılan geçiş kartlarının tamamen yabancı bir dille hazırlanmasının; şehrimizin ve ülkemizin tanıtılması, dilimizin muhafazası açısından yanlış olduğunu ifade etti.
TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaşın açıklaması şöyle: Erzurumda Palandökende kayak severlerin günlük geçiş kartlarının üzerinde tamamen İngilizce kullanılması ve kartın adının skipass olması bizleri üzmüştür. Hâlbuki bu geçiş kartlarının grafik tasarımı, üzerindeki sloganlar, cümleler, dil bu kartın Türkiyede, Erzurumda bir kayak tesisine ait olduğunu vurgulayacak öğelerle, cümlelerle, çizgilerle donatılmalıydı. Yurt dışından gelecek olan turistler de bunu istiyor aslında. Memleketlerine döndüklerinde gidip gezdikleri ülkelerin, şehirlerin karakterini yansıtacak birer hatıra olsun istiyorlar.
Turizm merkezlerinde, bu gibi kullanımlar için yapılan işlerde, yönlendirme levhalarında tabii ki önce Türkçesi yazılmalıdır. Dünyanın dört bir yanından turist ağırlayan Çinde Çince yazıldığı gibi Arap ülkelerinde Arapça yazıldığı gibi Palandökende kayak yapanlar arasında büyük oranda yurt içi turist de var. Neden kendi vatandaşımıza İngilizce hazırlanmış kartlar sunalım? Bizim teklifimiz şudur ki, internet ve bilgi çağında her dilden tercümenin kolay yapılabildiği günümüzde turistlere de hitap etse bu tür kullanımlarda, materyallerde dilin Türkçe olması yahut Türkçe büyük karakterlerin altına küçük harflerle İngilizcesinin yazılması yahut kartın bir yüzüne Türkçe diğer yüzüne İngilizce yazılması EJDER 3200 yetkilileri bu konularda TDED olarak bizlerle irtibata geçerlerse, kendilerine seve seve yardımcı oluruz ve elbette ki farklı amaçlarla yapılmış yer ve nesneler için Türkçe önerilerimiz olur. Bu bağlamda skipass yerine geçiş kart yahut kayak kartı önerebiliriz.