İlçelerHaber Girişi : 15 Şubat 2013 10:39

Sivri deresi şenlenecek

Sivri deresi şenlenecek
Erzurum’un Oltu ilçesinde Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında yapılacak olan çalışmalar konusunda köy muhtarları bilgilendirildi.
Erzurumajans-Erzurum’un Oltu ilçesinde Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında yapılacak olan çalışmalar konusunda köy muhtarları bilgilendirildi.
Sivri deresi Mevkiindeki 10 köyü kapsayan sulama, erozyon, fidan dikimi, seracılık ve sulama kanalı gibi birçok iyileştirme çalışmasının son değerlendirme toplantısı da sayılan toplantı Kaymakamlık Toplum Merkezinde gerçekleştirildi.

İlk kez 2002 yılında Japonya’dan gelen bir heyet tarafından Çoruh Nehri Havzası üzerinde tespit edilen alanlarda rehabilitasyona yönelik bir çalışma yapıldığını ardından devam eden sürecin sonunda 2004 yılında bir Japon Heyeti ile bir proje anlaşması imzalandığını aktaran Orman Genel Müdürlüğü Daire Başkan Yardımcısı Hanifi Akbıyık, bir takım problemlerden dolayı uzayan sürecin 2008 yılında tekrar hayata geçirilmesine karar verildiğini belirtti.

2012-2019 yılları arasında toplam 7 yıllık bir sürece yayılan projenin uygulama çalışmalarına önümüzdeki aylarda başlanacağını dile getiren Hanifi Akbıyık, toplantıyı düzenlemekteki amaçlarının proje bütçesinin sınırlı olması nedeniyle projede adı geçen Ballıca, Başaklı, Büyük Orcuk, Çamlıbel, Erdoğmuş, Kaleboğazı, Küçük Orcuk, Özdere, Sarısaz ve Tutmaç köylerinde yapılması planlanan çalışmalar hususunda bir öncelik sırası belirlemek olduğunu söyledi.

Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında Oltu mikro havzasında yapılan arazi çalışmalarında sona gelindiğine değinen Orta Doğu Ormancılık Proje Etüd Müşavirlik AŞ (ODOPEM) Firması Ormancılık Faaliyetleri Uzmanı Atilla Küçükala ve Sulama Uzmanı Nazım Özşahin tarafından projede adı geçen 10 köye yapılacak doğal kaynaklarının rehabilitasyonu ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesi çalışmaları anlatıldı.

KÖYLERİN SOR-SAP-ÇÖZ ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

ODOPEM Firması Ormancılık Faaliyetleri Uzmanı Atilla Küçükala yaptığı sunumda; “Doğal Kaynakların Rehabilitasyonu kapsamında; Toprak Muhafaza çalışmaları, bozuk ormanların rehabilitasyonu, orman içi ve orman dışı meraların rehabilitasyonu, heyelan, çığ kontrolü ve nehir sedimantasyon kontrolü. Geçim Kaynaklarının İyileştirilmesi çalışmaları kapsamında ise sulama altyapısının iyileştirilmesi ve gelir getirici faaliyetler bulunuyor. Daha önce Havzada tespit edilen bu 10 köyde sorunlar, saptamalar ve çözümler (SOR-SAP-ÇÖZ) çalışması yaptık. Buna göre; bölgedeki projeye konu köylerin genel durumları hakkında yeterli verileri topladık. Projemizi de buna göre şekillendirdik.” dedi.

DSİ GÖLETİ SULAMA SUYU İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Bu arada 10 köyün rehabilitasyon çalışmalarının DSİ tarafından Çamlıbel Köyü sınırları içerisinde yapılacak göletten elde edilecek su sayesinde daha bir işlerlik kazanacağını belirten Oltu Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ise “DSİ’nin yapacağı göletin bu çalışmaları destekleyici niteliği olduğu ortadadır. Köylere yapılacak sulama kanalları ancak göletten sağlanacak sulama suyu ile daha bir önem kazanacaktır.” dedi.

AKBIYIK: SİYASİ TALEP VE BASKI SÖZKONUSU DEĞİLDİR

Oltu Muhtarlar Derneği Başkanı Nuh Bektaş’ın ilçe merkezinde Sivri Deresi Mevkiinde hayata geçirilecek olan bu rehabilitasyon projesinin farklı yönlere çekildiği şeklindeki sorusuna Orman Genel Müdürlüğü Daire Başkan Yardımcısı Hanifi Akbıyık, “Kesinlikle hiçbir siyasi baskı ve talep sözkonusu olmaksızın Japon Heyeti ve kurumlarımızın ortak çalışması neticesinde en uygun arazi ve alanlar seçilmiştir. Bunu farklı yerlere çekmenin hiçbir anlamı yoktur, kimseye de faydası yoktur.” şeklinde konuştu.

Bu arada Oltu Bal Üreticileri Birliği adına söz alan tarım Danışmanı Şerafettin Akçay ise Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesinden hangi köylerin yararlanacağından çok, kendileri açısından ne kadar fazla arıcının istifade edeceğinin daha önemli olduğunu ve arıcılar birliği olarak projeden azami ölçüde yararlanabilmenin gerekliliğine vurgu yaptı.
Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi bilgilendirme toplantısına; başta Oltu Kaymakamı Fatih Çobanoğlu olmak üzere Erzurum Orman Bölge Müdür yardımcısı Bekir Celap, Gıda, Tarım Hayvancılık Başkanlığından Saliha Akbaş, Ali Çağlar Çelikcan ve Erdoğan Er, Oltu Orman İşletme Müdürü Temel Ustabaşı, Oltu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Yılmaz, Ağaçlandırma Şube Şefi Selami Öksüz, ODOPEM Firması Ormancılık Faaliyetleri Uzmanı Atilla Küçükala, Sulama Uzmanı Nazım Özşahin, Orman İşletme Şefi Korkmaz Dursun, Oltu Muhtarlar Derneği Başkanı Nuh Bektaş, Oltu Bal Üreticileri Birliği Başkanı M.Celal Uğurel ve köy muhtarları katıldı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.