Konuyla ilgili olarak en yoğun şikayetlerin geldiği Elektrik Mühendisleri Odası da (EMO) bir açıklama yaptı. Türkiye'deki yaklaşık 38 milyon elektrik abonesinin yılbaşından itibaren zamlanan elektrik faturaları ile kafasının iyice karıştığını belirten EMO Erzurum Temsilcisi Namiye Sınırkaya, kendilerine gelen şikayet ve yakınmalar üzerine bir açıklama yapma gereği duyduklarını söyledi.
Sınırkaya, "Bir süredir kamuoyunda tartışılan elektrik faturalarındaki zam oranının ne olduğu konusunda farklı açıklamalar var. Bilindiği üzere bu zam oranının çok yüksek (yüzde 200-250 civarında) olduğu yönündeki iddialara EPDK'ca daha önce yalanlama gelmişti. Herkes farketti ki yeni tarifelerde kayıp-kaçak, iletim, dağıtım ve sayaç okuma bedellerinin tamamı 'dağıtım bedeli adı altında değerlendirilmiştir. Bu durumda ayrı ayrı 'kayıp-kaçak bedelinde yapılan artışı, eski mevzuattaki tanımına göre dağıtım bedelindeki artışı, iletim bedelindeki artışı, sayaç okumada yapılan artışı hesaplamak mümkün görünmemektedir. Ancak yeni tanımıyla dağıtım bedeli adı altında toplanan tüm kalemlerdeki toplu artış hesap edilebilmektedir ki, bu zam oranı konusunda değişik spekülasyonlar yapılıyor olmasına rağmen, mesken zammı - yaklaşık yüzde 6,8 görünmektedir. Tüketiciler fatura tutarını tüketilen miktara bölüm birim fiyat hesabı yapsın ve bunu aralık faturaları ile karşılaştırsınlar, zam oranının yaklaşık yüzde 6,8 olduğunu görecekler.
Yalnız şöyle bir husus var ki; Önceki tarifelerde fatura başına tahsil edilen sayaç okuma bedeli yılbaşından itibaren kilowat saat başına hesaplanmaya başlanmış ve fonsuz bedele dahil edilmiştir ki bu durumun hukuki olup olmadığı tartışılır çünkü tüketim 10.000kwh da olsa 1 kwh da olsa bir görevli gelip bu rakamı okuyup kaydediyor sonuçta ve bunun hizmet bedeli aynı olmalıdır. Tüketimle orantılı olarak büyümesi tartışılır bir husustur."dedi.
SINIRKAYA'DAN TASARRUF ÖNERİLERİ
Diğer yandan, yüksek faturalara karşı vatandaşlara elektrik tasarrufu için birkaç hatırlatmada bulunan Sınırkaya, şu tavsiyelerde bulundu: Kullanmadıkları sürece elektrikle çalışan cihazlarının muhakkak fişini prizden çeksinler. Televizyon, radyo, müzik seti gibi cihazları kumanda ile değil on-off düğmesine basarak açıp kapatsınlar. Elektrikli cihazlarla ya da klimalarla ısınıyorlarsa ısı ayarını sık sık değiştirmesin, maxımum seviye yerine ekonomi seviyesin de çalıştırsınlar. Buzdolabı kapısını sık sık açıp kapatmasınlar. Bilgisayarlarını uzun süre kullanmayacaklarsa kapatsınlar. Fırın kullanımında yemek ya da hamur işlerini ayrı ayrı pişirmek yerine birlikte pişirsinler. Aydınlatma da Tasarruf ampülleri kullansınlar."