Erzurumajans-Sosyal medya üzerinden reklamı yapılan her sitenin güvenli olmadığını belirten Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, "Web sitesi ve ticari kaydı olmadan da sosyal medya üzerinden satış yapılabiliyor" dedi.
Tüketici Hakkını Arayamaz
Sevgililer gününe özel parfüm, saat, kravat, ayakkabı gibi markalı ürünleri ucuz fiyatlara satıyor gibi görünen dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Altay, "gerçek değerinin çok altında pazarlanan bu ürünlere tüketiciler kanarak tuzağa düşmektedir" dedi.
Altay açıklamasında şunları söyledi; Tüketicilerden aldığımız şikayetlerde, sosyal medya üzerinden alınmak istenen bir ürün hiçbir şekilde tüketicinin eline ulaşmıyor. Talep edilen ürün yerine farklı bir ürün gönderiliyor. Alıcıya ulaştığında hasarlı ya da kullanılamaz durumda oluyor. Talep edilen ürün yerine dalga geçilen bir ürün gönderiliyor. Ve talep edilen ürün ile gönderilen ürünün bedeni veya rengi farklı oluyor. Sosyal medya üzerinden alışveriş yapmak isteyen tüketicilerin yaşadığı bu sorunların hepsinde karşı tarafta muhatap bulunmuyor. Mesafeli satış yöntemi ile eğer dolandırıcılara para kaptırılır ise o paranın geri alınması imkansızdır. Sadece savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Başka tüketicilerin mağdur olmaması için mutlaka savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını öneriyoruz.
Kargonun içini açıp bakmadan almayın
Tüketicinin mesafeli satış aracılığı ile satın aldığı paketin açılıp içerisine bakıldıktan sonra kargocunun tüketiciye teslim etmesi gerektiğini belirten Altay, 8 Ocak 2018'de yayımlanan yeni kara yolu taşıma yönetmeliği kapsamında kargo ve dağıtım işletmecilerinin yükümlülüklerine göre, satın alınan ürünün paketi alıcısına tesliminde, alıcının talebi ve gönderen tarafından açılmasının kabulü halinde, kargocu bu talebi yerine getirmek zorundadır". Yani tüketici aldığı ürünün paketini bir tutanak halinde açtırıp sonra teslim alması dolandırıcılığa karşı en etkili çözüm olacaktır diye konuştu.
Güvenilir sitelerin tercih edin
Altay, Sevgililer gününde mesafeli satışı tercih edecek tüketiciler, güvenilir sitelerden alışveriş yapması durumunda, ürün ayıplı olsun veya olmasın hiçbir mazeret göstermeden 14 gün içinde iade edilebilmektedir. Herhangi bir olumsuzlukta Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilerek hak aranabilir. Güvenilir siteleri öğrenmenin en basit yolu kullanıcı yorumlarıdır. E ticaret sitelerinin haklarında yapılan yüzlerce yorumlara bakılarak site hakkında olumsuz yorumlar çoğunluktaysa alışveriş yapmamak gerekir. Ayrıca satıcıya da sağlayıcının kayıtlı tüzel bir kişiliği olup olmadığının, vergi numarasının, ticari unvanının, açık adresinin, telefon ve diğer erişim bilgilerinin incelenmesi gerekiyor. Güvenilir bir siteden alışveriş yapılsa dahi, ödeme işleminde kart bilgileri SMSüzerinden kesinlikle paylaşılmamalıdır. Cep telefonuna gelen doğrulama şifresi üçüncü kişilerle paylaşılırsa tüketicinin hesap ve kartlarının içi dolandırıcılar tarafından rahatlıkla boşaltılabilir. şeklinde konuştu.