Erzurum'da 150 şehidin son yolculuğuna uğurlandığı Karskapı Şehitliği'ndeki 7 tarihi mezar dışındaki bütün mezarlar tek tip olarak değiştiriliyor.
Erzurum Ajans-Erzurum'da 150 şehidin son yolculuğuna uğurlandığı Karskapı Şehitliği'ndeki 7 tarihi mezar dışındaki bütün mezarlar tek tip olarak değiştiriliyor. Karskapı Şehitliği için Edirnekapı Şehitliği örnek alındı.
Milli Savunma Bakanlığı, Erzurum'un çıkışında bulunan Karskapı Şehitliği'nin yeniden elden geçirilmesini kararlaştırdı. Erzurum İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı'nın denetimindeki çalışma nedeniyle 7 tarihi mezar dışındaki 143 şehit mezarı Edirnekapı Şehitliği'ndeki gibi tek tip mermer mezar taşlarıyla değiştirilecek. Şehitlik alanda çevre düzenlemesi ile duvarlar da yapılacak. Gökalp Proje Müşavirlik Şirketi'ne verilen şehitlik onarımı, Ekim ayının sonunda tamamlanacak.
Karskapı Şehitliğinde 3'üncü Ordu Komutanı Hafız Hakkı Paşa, Ermeni çeteciler tarafından 1922'de Tiflis'te şehit edilen İttihat ve Terakki'nin önde gelen isimlerinden Cemal Paşa, tabyaların kurucusu Vali Fosfor Mustafa Paşa, Grenbeli Bekir Fikri, General Mehmet Ali Paşanın mezarı bulunuyor.
Şehit Aileleri Dernek Başkanı Hatem Tetik, Erzurum'un PKKlı teröristlerle girdikleri çatışmalarda Konya ve Sivas'tan sonra 420 şehit vererek üçüncü sırada yer alan şehitliğin baştan aşağı değiştirilmesinin kendilerini sevindirdiğini söyledi. Başkan Hatem Tetik, şöyle dedi:
"Herkes kendi isteğine göre mezar yaptı. Bu yüzden şehitlik görüntüsünden uzaklaştı. Maddi gücü olan mezarları süslü yapmış. Gücü olmayan düz bir mezar taşı koymuş. Şimdi tüm mezarlar tek tip ve eşit olacak. Bize her zaman destek veren 9'uncu KolOrdu Komutanı Korgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu ve Milli Savunma Bakanımıza teşekkür ediyorum."
KARSKAPI ŞEHİTLİĞİ
3'üncü Ordu Komutanı Hafız Hakkı Paşa 1915 yılında tifüsten ölünce, cenazesinin İstanbul'a gönderilmesi yerine ailesinin 'olur'u ile Gümüşlü Kümbet'in bulunduğu alana Kazım Karabekir Paşa'nın talimatıyla defnedildi. 1936-1938 yıllarında il genelindeki camilerin haziresi ve mahalle mezarlıklarındaki Osmanlı dönemine asker devlet adamlarının naaşları törenle Karskapı Askeri Şehitliği'ne nakledildi. 1877, 1914 ve 1922 muharebelerinde şehit düşenlerin mezarları Karskapı Şehitliği'ne taşındı. Şehitlik 1976 yılındaki düzenlemenin ardından son olarak 2001-2002 yıllarında genişletildi. Şehitlikte 'Yiğitler', 'Yaşayan Ölüler' ve 'Havacılar'a ait anıt ile 1855 yılında Sultan Abdulmecit tarafından şehitlerin anısına dikilen top namlusu da bulunuyor.