Satılacak 14 şeker fabrikası arasında Erzurum Şeker Fabrikası da yer almakta; yıllarca istihdam yaratan ve Erzurum ekonomisi açısından önemli bir yere sahip bir devlet yatırımıdır. Erzurum yerelinde ciddi bir tepki oluşturan ve diğer fabrikalarla birlikte; Erzurum şeker fabrikasının satışının durdurulmasının siyaseten engellenmesi birinci yoldur. Netice alınamaması halinde; Erçimsan örneğinde olduğu gibi, bir ikinci yol izlenerek başta Erzurum Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Ticaret Odası ve Erçimsan'ın birlikteliğinde ve halkın ve pancar üreticilerinin de belirli miktarlarda hissedar olabileceği bir katılımla, fabrikanın satışına talip olmalarıdır.
Boş hamasetin dışında bu iki yoldan başka bir çıkar yol da mevcut değil sanırım. Umarım mevcut siyâsi iktidara yıllarca en büyük siyâsi güç ve desteği veren, ama hakettiğinin yeterli karşılığını alamayan Erzurum halkının ve bölgedeki pancar üreticilerinin bu haklı ve yerinde makul talebine, iktidar milletvekillerimiz, her kademede siyasilerimiz ve sivil kitle örgütlerimiz, bu kez daha duyarlı ortak bir ses verirler, ortak bir irade ekseninde buluşurlar ve öncelikli olarak bu mes'eleyi ortak bir kararla ve kararlılikla hükümet katına taşırlar. Böylece Erzurum ve Erzurumlulara karşı sorumluluklarının gereğini yerine getirmiş olurlar.
Yazının konusu vesile kılarak, Erzurum'un ironik bir başka yarasına değinmeden ve dokunmadan geçemeyeceğim. Şöyle ki, her siyâsi dönemde, şahsi menfaatlerini ve küçük siyâsi çıkar hesaplarını, daima Erzurum'un ortak menfaatlerinin üstünde ve önünde gören ve şahsi menfaatlerini, o günkü siyâsetin seyrine ve nabzına göre, güven ve emniyete alan tüfeyli bir grup var. Dillerinde pelesenk haline getirdikleri, "Erzurum'un asli ve gerçek sahibi biziz" diyerek ucuz hamasetten geçinenler var. Güç karşısında el bağlayan, diz kıran, parmakla sayılacak kadar az sayıdaki bu sahte ve renksiz ''Donkişotların" siyâsi iradenin fabrikanın satış kararı karşısında, zevâhiri kurtarmanın ve lâfın ötesinde, inanmazsam da gerekli tepkiyi artık verirler her halde, diye inanmak ve düşünmek istiyorum. Bakalım ve görelim...
Sayın siyâsilerimiz ve sivil kitle örgütlerimiz çıkar yol olarak, ya fabrikanın mevcut haliyle aktif üretime ve istihdama devamına imkân ve fırsat sağlayarak satış işlemlerini durdururlar veya Erzurum'a hatırı sayılır önemde katma değer sağlayan, istihdam yaratan ekonomik bir fabrikanın Erzurumlulara satılmasının, uygun yasal ve siyâsal zeminini oluştururlar. Gerisi "lâf ü güzâf" olur veya lüzumsuz çene yorma olur.