BölgeHaber Girişi : 12 Mayıs 2010 18:20

Sağlık-Sen'den hemşireler günü!..

Sağlık-Sen'den hemşireler günü!..
Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Abdullah Duman, Hemşireler haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda, Hemşire ve ebelerin görev tanımı ve kapsamının belirsizliği

Erzurum Ajans-Sağlık – Sen Erzurum Şube Başkanı Abdullah Duman, Hemşireler haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda, Hemşire ve ebelerin görev tanımı ve kapsamının belirsizliği giderilmesi gerektiğini söyledi. Duman, “Hemşirelerin çalışma saatlerinin düzensiz olmasının dolayı fiziksel ve ruhsal sağlıklarının bozulduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca hemşire ve ebelerin de bir aile yaşamı olduğu dikkate alındığında hemşirelerin ve ebelerin ciddi zorluklarla karşı karşıya oldukları anlaşılmaktadır” dedi.
Sendika olarak çalışanların haklarının korunması noktasında her zaman için sosyal sorumluluk felsefesiyle hareket ettiklerini belirten Duman, “Sendikamız bu paralelde sağlık hizmeti üretim sürecinin en önemli paydaşlarından olan hemşireler ve ebelerin sorunlarını ve beklentilerini tespit etmek ve ilgili mercilere iletmek için “Sağlıkta Kadın Emeği Türkiye Araştırması” gerçekleştirmiştir. Türkiye’de 2003 yılında başlayan ve 7 yılı aşkın süredir uygulamada olan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanma oranları ciddi şekilde artmıştır. Bu oransal artışta toplam nüfustaki artışın yanı sıra, yapısal dönüşümlerle sağlık hizmetine erişimin geçmişe oranla daha kolay hale gelmesinin etkisi büyük olmuştur.” dedi.
HASTA SAYISI İKİ KAT ARTTI
2002 yılında Türkiye’de hastaneye müracaat sayısı 110 milyon iken, bu oranın 2009 yılında 227 milyona ulaştığını kaydeden Abdullah duman, “Buna karşın 2002 yılında istihdam edilen hemşire sayısı 57 bin 360 ve ebe sayısı da 39 bin 473 iken, 2009 yılı rakamlarına göre hemşire sayısı 69 bin 204, ebe sayısı ise 43 bin 346’dır. İş yükü artan hemşire ve ebelerin istihdamının da aynı oranda artmadığı, bu nedenle mevcut çalışanların iş yükün arttırdığı ortadadır. Ülkemizde sağlık hizmeti talebini büyüten bu gelişmeler karşısında, sağlık işgücü kapasitesi ise maalesef bu talebi karşılayacak düzeye yükseltilememiştir” dedi.
“Sağlık hizmetlerinin sayısı ve standartları, özveri ve insanüstü gayretin sonucu yükselmekte iken, bu özverinin ve gayretin sahipleri olan sağlık çalışanlarının çalışma koşulları gün geçtikçe ağırlaşmaktadır” diyen Duman, “Vatandaşın sağlık hizmeti talebinin geri çevrilmesi veya tehir edilmesi mümkün olmadığı sağlıkta, hizmetlerin eksiksiz ve sorunsuz yürütülmesi sorumluluğu, sağlık çalışanlarının üzerinde son derece ağır bir yük haline gelmiştir. Sendikamızın Türkiye çapında gerçekleştirdiği Hemşire ve Ebelerin sorunları ve beklentileri araştırması şu sonuçları ortaya koymuştur: Çalışma performanslarını olumsuz etkileyen, aile ve sosyal sorumluluklarını kısıtlayan fazla çalışma ve nöbetler mutlaka azaltılmalıdır. Kurumlardaki ücret dengesizliğini ve döner sermaye dağılımındaki adaletsizlikleri giderecek tedbirler alınmalıdır. Hekimlerde olduğu gibi hemşire ve ebelerle birlikte tüm hekim dışı sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirleri emekliliklerine yansıtılmalıdır. Ayrıca sözleşmeli, kadrolu ayrımının ortadan kaldırılması, hakların eşitlenmesi konusunda yasal düzenleme önemli bir talep olarak ortaya çıkmaktadır. Bu istekler hemşire ve ebelerin özlük haklarının iyileştirilmesi açısından gerekli olduğu gibi, sağlık kurumları çalışanları arasındaki çalışma barışının sağlanması ve hemşirelerin, ebelerin, doktorların ve diğer personelin ekip halinde daha yüksek performansla çalışması açısından da gereklidir.” diye konuştu.
Hemşire ve ebelerin görev tanımı ve kapsamının belirsizliği giderilmesi gerektiğini anlatan Duman, daha sonra şunları söyledi;
“Hemşire ve ebeler sadece kendi işlerini yapmak istemektedirler. Hemşire ve ebeler personel azlığından, yasa ve yönetmeliklerdeki belirsizliklerden veya hastanelerdeki yönetsel sorunlardan dolayı diğer personelin işlerini yapmak istememektedirler. Hemşirelere ve ebelerin başta çalışma güvenliği olmak üzere çalıştığı ortama ilişkin sorunları giderilmelidir. Hemşire ve ebelerin çalışma hayatlarında can güvenliğini tehdit eden enfeksiyon, şiddet gibi risklere karşı korunmalıdır. Hemşire ve ebelerin iş yükü çağdaş standartlar seviyesine çekilmeli ve bunun için mutlaka yeni istihdam sağlanmalıdır. Personel yetersizliği hemşire ve ebelerin nöbet yükünü artırmakta ve işlerinin daha yıpratıcı bir hale gelmesine neden olmaktadır. Hemşireler, personel azlığından dolayı yılın istedikleri dönemlerinde izin alamamaktadırlar. Hemşirelerin çalışma saatlerinin düzensiz olmasının dolayı fiziksel ve ruhsal sağlıklarının bozulduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca hemşire ve ebelerin de bir aile yaşamı olduğu dikkate alındığında hemşirelerin ve ebelerin ciddi zorluklarla karşı karşıya oldukları anlaşılmaktadır. Hemşirelerin ve ebelerin bu sorunlarının çözümün tek bir konu üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Bu nokta personel sayısının artırılmasıdır. Ülkemizde hasta hakları konusunun tek yönlü ele alınması, hemşire ve ebeler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları üzerinde ciddi baskı oluşturmaktadır. Hasta hakları kadar çalışanın hakkı ve mesleki saygınlığı da korunmalıdır.Hemşire ve ebelerin mesleği ile bağını zayıflatan sorunlar mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır. Hastane yönetimleri hemşire ve ebelerin eleştirilerini çalışma barışının sağlanması adına dikkate almalıdır. Hemşirelerin kurum yöneticilerine karşı yaşadığı güven bunalımının nedenleri sorgulanmalı ve kurumlarda ekip ruhunu kazandırma adına gerekli tedbirler alınmalıdır.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.