TeknolojiHaber Girişi : 02 Nisan 2014 14:44

Sağır oda teknolojiye yenik düştü

Sağır oda teknolojiye yenik düştü
Sağır oda teknolojisi, insan bedenine yenik düştü.
Erzurumajans-Ar-Ge Uzmanı Yazılım Mühendisi Ümit Torun, havaalanlarındaki üst düzey güvenliği bile sollayan bu özel mekanın bile dinlenebilir yöntemini, "Sağır oda sadece teknolojik cihazlara engel teşkil ediyor. Vücut içine yerleştirilen implantlar, kayıt cihazlar var. İmplant yöntemine gidildiğinde yine de dinlenme imkanı mevcut" sözleriyle açıkladı.

İzmirli Ar-Ge Uzmanı Yazılım Mühendisi Ümit Torun, 'sağır oda' uygulamasını yorumlandı. Resmi kurumların, iş adamlarının, politikacıların ve istihbarat örgütlerinin en temel güvenlik tercihi arasında yer alan sağır odanın fizibilitesine yönelik açıklamalarda bulunan Torun, sağır odanın dinlenebileceğini de öne sürdü.

SAĞIR ODA NEDİR?


Sağır odanın; içeriden ve dışarıdan bilgi sızması, veri akışının önlenebildiği, her türlü ses dalgasından ötelenen bir mekan olduğunu dile getiren Ar-Ge Uzmanı Ümit Torun, şöyle konuştu:

"Sağır oda her türlü elektronik aygıttan arındırılmış basınç filtresi olan yani ses sinyalinin odadan dışına çıkmayacağı şekilde bir güvenlik önlemi alınmış aynı zamanda camı ve penceresi olmaması gereken olursa riskin çok büyük olduğu bir yerdir. Orada dinlemeyi yapacak aygıtın teknik yapısına bağlıdır. Tamamen kapalı ses sinyallerinin basınçla izole edilmiş bir halidir. İzolasyonda yalıtımı engelleyen ses sinyallerinin odanın dışına çıkmayacağı materyaller kullanılıyor. İllaki bir pencere olacaksa camlar karbon filtreler, karbon boya ile elektro manyetik sinyallerin dışarı çıkmaması için örneğin böcek yerleştirilirse onun sinyali dışarı çıkmasın diye."

SAĞIR ODA NASIL DİNLENEBİLİR?

Ar-Ge Uzmanı Ümit Torun, söz konusu özel tasarımlı odaların gelinen teknoloji ile dinlenebileceğini bunun da sağlık sektöründe çeşitli yaşamsal aktivitelerin kontrol altında tutulduğu cihazlarla sağlanabileceğini öne sürerek şöyle konuştu: "Bana göre ortamda tam güven duyulmuş bir kişinin ortama erişimi ile yapılmış bir kayıt olduğu için sağır oda uygulamasına gidilse de o kişi yine tam güven duygusu ile o odaya girer ve üzerinde siz böcek ya da bir elektronik aygıt araması yapsanız da bulamayacağınız şeyler olabilir. Sonuçta implant olarak vücut içine yerleştirilen dinleme ve kayıt cihazları var. Bu şekilde bir durum söz konusu olursa sağır odaya girildiği takdirde tespit söz konusu olamaz."

Oldukça ince bir güvenlik ayarından bahsettiklerini anlatan Torun, "Örneğin havaalanlarındaki yoğun güvenlik taramasından örneğin gözlüğünüzle ya da ayakkabı altınızdaki birkaç çivi ile geçebilirsiniz. Üç - beş çivi olabilir ama elektronik kompanatlar bir çivi bir metal kadar algılanabilir değil. Onların boyutları da çok küçük olduğu için algılaması çok zor. Sağır oda sadece teknolojik cihazlara engel teşkil ediyor. Ama implant yöntemine gidildiğinde yine de dinlenme imkanı mevcut" dedi.

"TRİBÜNDEKİ FISILTIYI DUYMAK MÜMKÜN"

Ortam dinlemelerindeki en önemli meselenin 'güven' teşkili olduğunu dile getiren Ümit Torun, "Çok yakın mesafelerde yapılır. Ortam dinlemesinde en büyük sıkıntı güven meselesi. Ortamı bir kişinin üzerindeki aygıtla kayıt altına almak oldukça yüksek. Bugünkü zaman diliminde artık vücut içine yerleştirilen implantlar, kayıt cihazlar var. Bu şekildeki elektronik cihazlar geliştirildi daha çok medikal alanda kullanılması için ama bunların istihbarat birimleri içinde kullanılan şekilleri var. Burada bir insan faktörü var. Neticede bir insanın teması ile cihaz yerleştiriliyor. Ancak insan faktörünün kurgulanmayacağı dinleme yöntemleri de var. Lazerle dinleme. İkincisi eğer ortamda bir basınç yalıtımı ortamı yoksa ses sinyalinin kesileceği mesela açık havada bu ortamdaki konuşmalar dinlemeler olabiliyor. Bugünkü teknolojide dinlenmesi mümkün olmayan bir ortam ya ses görüntü sinyali hiçbir zaman kaybolmaz. Ortamdaki gürültünün seviyesinin altına inerse o sinyal o zaman biz buna dinlenemez diyoruz. Dinlemeyi yaptığınız aygıtın ne kadar gürültüye duyarlı olduğu o gürültüyü ne kadar baskılayabildiği ile alakalı. Bir futbol sahasında tribünlerde iki kişi arasında fısıltı ile konuşulan diyaloglar dahi dinlenebilir" diye konuştu.

"BİRÇOK DİNLEME YÖNTEMİ VAR"


Ar-Ge uzmanı Yazılım Mühendisi Ümit Torun, dijital ortamda birçok dinleme yönteminin mevcut olduğunu ve kullanılan teknolojik aygıtların kapasitesine göre de verimliliğinin farklılık gösterdiğini açıkladı. Legal ve illegal dinlemelerin yapıldığı dinlemeler ve çalışma şekillerini açıklayan Ümit Torun, şunları söyledi: "Ortam dinlemesinde kullanılan aygıtlar kişilerin üzerlerinde ve algılanması oldukça zor olandır. Diğer yandan telefon dinlemeleridir. Bugünkü şartlardaki dinlemeler GSM ya da 3G ya da kriptolu olsun olmasın pasif izleyicilerle dinlenebilir ya da aktif ve sahte baz istasyonları kullanılarak yapılabiliyor. İstihbarat örgütleri ya da başka büyük organizasyonlar pasif dinleme yöntemlerini kullanıyor. Tespiti ve algılanması çok zor." Küçük boyutlara varan aygıtlarla bir şehirdeki tüm dinlemelerin kayıt altına alınabileceğini aktaran Ümit Torun, sözlerine şöyle devam etti: "Çok küçük boyutlarla yani en fazla 30 cm ile 40 cm boyutlarında değiştiğini bir küçük bir aygıt o şehirdeki tüm görüşmeleri telsiz, cep telefonu, 3G, wifi ve bluetooth gibi hava trafiği bunların hepsini farklı lokasyondan alıp bu lokasyonda taşıyabilir."

Kapalı ortamlarda dinleme girişiminde enerji sağlandığı sürece en çok 'böcek' yöntemine başvurulduğunu açıklayan Ar-Ge Uzmanı Ümit Torun dinleme ve dinlenme işlemlerinin açık hava ortamında da gerçekleşebileceğine dikkat çekti. Dış ortamlarda sokağın ortasında dahi dinlenilebileceğini anlatan Torun, şöyle konuştu: "Örneğin sokakta bir reklam tabelası üzerine bir aygıt yerleştirirsiniz o bölgedeki kriptolu kriptosuz telefon görüşmeleri, internet trafiğini o lokasyondaki telsiz görüşmeleri daha uzak bir lokasyona transfer edebilirsiniz. Kriptolu telefonların biraz dinlenmesi meşakkatli. Ama eğer gerekli bilgisiyar alt yapınız mevcutsa saniyeler içinde kırılması da mümkün."

MONTAJ NASIL TESPİT EDİLİR?


Torun, kayıtların montaj olup olmadığının tespitine yönelik gerçekleşen diyaloglarda arka fondaki ses dalgalarına işaret etti. Tespite yönelik bilgi paylaşımında bulunan Ar-Ge Uzmanı Torun, şu konulara dikkat çekti:

"Telefon dinlemelerinde montaj yapısını ele alırsak aslında arka planda devam etmeyen hiçbir gürültüyü kullanmıyorsunuz. Temiz bir görüşme diyalog içerisinde geçiyor. Ama gerçek bir ortam dinlemesi ise sürekli tekrar eden bir bilgisayar fanı, klima rüzgar sesi bu görüşmenin tamamında devamlılık gösterir. Montajda iki kişinin görüşmesine aynı anda söze girme modunu sağlayamazsınız. Refleks olarak ortaya konan bir durumdur."

ALMANYA VE TAYVAN ÖNDE


Ar-Ge Uzmanı Ümit Torun, dinleme cihazlarında en çok Almanya ve Tayvan'dan rağbet olduğunu söyleyerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Biz aynı zamanda cihazları üreten ve beyin takımı olanlarız. Yurt dışında bu cihazlara özellikle Almanya ve Tayvan'dan rağbet var. Farklı Ortadoğu coğrafyalarıyla bağlantılarımız var."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.