Erzurumajans-Süresiz Nafaka sebebiyle insanlar akıl almayacak mağduriyetler yaşıyor. Zinadan dolayı eşine boşanma davası açan Mehmet Karagöz, Mahkeme uygunsuz fotoğrafları delil kabul etmedi. İşsizim ve engelliyim. Eski eşim öğretmen. Dava 6 sene sürdü. 14 bin lira toplu yoksulluk nafakası ödemem lazım. Bu parayı nerden bulayım diye isyan etti.
Aile kurumunu yerle bir eden uygulamalardan biri olan Süresiz Nafaka sebebiyle binlerce insan akıl almayacak mağduriyetler yaşıyor. İşsiz ve yüzde 65 engelli raporu olan Mehmet Karagöz de bunlardan biri...
Aile birliğim sarsılmıştı
Yaşadığı zindan hayatı Akite anlatan Karagöz, 2012 yılında evlendiğini belirterek, şunları söyledi: 2.5 yıl süren evliliğim eski eşimin sadakatsizliğinden dolayı sonlandı. Zina ya da sadakat yükümlülüğüne aykırı davranış ve aile birliğinin temelinden sarsılması adı altında boşanma davası açtım. Davaya ortak kullanım bilgisayarında ve evlilik birliği içinde alınmış olan hard diskin içinde silinmiş olan dosyaları, veri kurtarma programı ile kurtarmış ve nikâhımdaki eşimin tanımadığı başka bir erkekle yatakta uygunsuz resimlerine ulaştığımdan dolayı delil olarak sundum. Üçüncü kişiyle ilişki yaşadığının ispatı olduğu halde ne yerel mahkeme ne de Yargıtay nezdinde delil olarak değerlendirilmemiştir.
Eski eşimim durumu iyi
Yüzde 65 engelli olduğunu ve işsiz olduğunu ifade eden Karagöz, Eski eşim milli eğitime bağlı okulda öğretmen. Geliri 4 bin 700 liradır. Davam 6 sene sürdü. 6 senedir ödenen tedbir nafakası, bunun devamında kadına 14 bin 400 TL toplu yoksulluk nafakasına hükmedildi. İşsiz ve engelli adamın bu paraları nasıl ödeyeceği, hayatının geri kalan kısmını nasıl idame ettireceği hiç düşünülmez mi? dedi.
Tedbir nafakası ödüyor
2016 yılında Küçükçekmece 1. Aile Mahkemesinin eski eşin sadakat yükümlülüğünü ağır şekilde ihlal ettiğine karar verdiğini hatırlatan Karagöz, şöyle devam etti: İtiraz sonucu 2018 yılında Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin verdiği kararda; Kadının eyleminin aldatma değil güven sarsıcı davranış niteliğinde olduğu, erkeğin kadının özel hayatını ihlalden dolayı daha fazla kusurlu olduğu ve gerçekleşen kusurlu davranışların kadının kişilik haklarına saldırı teşkil eden nitelikte olduğu, 20 bin TL maddi tazminat, 23 bin TL manevi tazminat, 14 bin 400 TL toplu yoksulluk nafakası ile 400 TL tedbir nafakasının karar kesinleşinceye kadar devamına denildi.
Aldatmaya ödül
Konuya ilişkin konuşan Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu Kurucusu İlhan Ergincan da, şunları dile getirdi: Bu kararlar toplumsal vicdanı yaralayan ve aldatmayı normalleştiren kararlardır. Bizler süresiz nafakanın adaletsiz olduğunu ve süre gelmesi gerektiğini belirtirken Yargıtayın aldatan kadınla ilgili nafaka ve tazminat bağlaması bizleri derinden üzmüştür. Aile yapısını bozmaya yönelik bu kararları almaya iten kanunların değişmesi ile ilgili isteğimizin ne kadar haklı olduğunu ve yakında bu kanunlar yüzünden evlenilecek erkek bulunamayacağını herkes bilsin.
Kaynak: Yeni Akit