Rantsal dönüşüm - 1

 

Bilim insanlarına göre ‘depremin eli kulağında’ iken şehirde kentsel dönüşüm hızla diyemesek de bir şekilde devam ediyor.

 

Ve büyük bir karmaşa yaşanıyor.

 

Bakın şimdi Palandöken ilçesiyle başlayalım. Erzurum’da modern yapılaşmanın ilk oluştuğu yer Palandöken… Bundan 40-45 yıl öncesinin yapı teknolojisiyle inşa edilen binalar artık ömürlerini tamamladı.

 

Ortalama rakamlara baktığımızda ilçede bin 313 bina var ve bağımsız bölüm yani daire sayısı 12 bin 717.

 

Çok önemli bir bölümü de ciddi risk taşır hale geldi.

 

Tehlikeli bu yapı stokunun eritilmesi için öncelikle Büyükşehir Belediyesi’nin önemli adımlar atması gerekiyor.

 

Öyle ki, vatandaş endişeli ve ne yapacağını bilmiyor.

 

Hiç kusura bakmasınlar müteahhit firmalar şu an Yenişehir bölgesindeki hak sahiplerini adeta parmağında oynatıyor.

 

Apartman yönetimleri, sakinleri biraz çaresizlik biraz da bilgisizlikten ya teslim oluyor ya da endişeli bekleyişini sürdürüyor.

 

Çünkü ne Büyükşehir ne de müteahhit firmalar bu konuda şeffaf davranmıyor.

 

Haliyle kimse ne olacağını ne yapacağını bilmediğinden ortaya bir ‘vur kaldır’ fotoğrafı çıkıyor.

 

En basitinden ilk örneği vereyim. Apartmanların bahçeleri! Bugün Yenişehir’deki evlerin neredeyse tamamında onlarca ağacın dikili olduğu adeta yaşam alanları belki yarın olmayacak.

 

Olmayacağı gibi konut sahibinin payına düşen miktar ne olacak? Kimse bilmiyor!

 

En önemlisinden örnek vereyim. Emeklisi, dul yetimi, ihtiyaç sahibi, yaşlısı, orta hallisi bugün 15 bin lirayı geçen kiralarla nasıl taşınacak? Taşınma maliyetini nasıl karşılayacak?

 

Devletin vereceği 5 bin 300 lirayla mı? Kimse bunu sormuyor, sorgulamıyor? Yaşanılacak bu mağduriyetleri kim giderecek?

 

Açık ve net söylüyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin umurunda değilsiniz. Nedenini satırların sonunda anlayacaksınız!

 

Bir diğer örnek itfaiye yolları mesela… Büyükşehir’in bunda payı var, ilçe belediyesinin var mı? Kimse bilmiyor!

 

İlçe belediyesi ne kazanacak? Hadi ilçe belediyesini koyalım kenara hali hazırda 130 metrekare evde oturan hak sahibi kentsel dönüşüm sonrası verilecek evde kaç metrekareye yerleşecek ve kaybolan haklarını kim karşılayacak?

 

Büyükşehir mi müteahhit firma mı?

 

Dikkatinizi çekerim bir konudan bir konuya atlıyorum. Neden mi?

 

Efendim bu kentsel dönüşüm falan değil bu bir kriz, bu bir kaos…

 

Bu tam anlamıyla rantsal dönüşüm!

 

Bunu ben demedim. Belli ki, kalbindeki, zihnindeki diline vuran Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen dedi.

 

Enerji Kentleri Birliği Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın açılışında konuşan Sekmen, bakanlık bürokratlarının, Vali’nin, onlarca belediye başkanının karşısında, “Kentsel dönüşümü Erzurum gibi bir yerde yapmak kolay değil. Fazla bir rant yok. Buna rağmen biz de bu işi bir yerden başlayarak, tutarak TOKİ ile beraber yapıyoruz” dedi.

 

Sayın Başkan, Allah aşkına söyleyin size nasıl bir rant lazım?

 

Binlerce emekli, ihtiyaç sahibi, dul yetim mağdur olmuş durumda!

 

Millet ortada, açıkta kalmış, siz nasıl olur da “fazla rant yok” dersiniz?

 

Yaşlısı olan hastası olan aileler var. Tek maaşla geçinmeye çalışanlar, dul maaşıyla yaşam mücadelesi verenler perişan olmuş çaresizlikten kıvranan, ne yapacağını bilmeyen insanlar var.

 

Siz bu ifadeyi nasıl kullanırsınız?

 

“Fazla rant yok” demek?

 

Tekrar ediyorum… Allah aşkına söyleyin, nasıl bir rant elde etmek istiyorsunuz?

 

Fazla rant olmadığı için mi kentsel dönüşüm çalışmaları ağır aksak ilerliyor?

 

Bu millete yazıktır, günahtır.

 

Ya çıkın “ben bir gaf ettim” deyip özür dileyin ya da gerçekten ranttan kastınız neyse açıklayın.

 

Siz bu söylemlerinize kılıf ararken ben de Rantsal Dönüşüm -2 için hazırlık yapayım. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • niran melek 17 Ekim 2024 09:34

    Erzurum da o kadar kentsel dönüşüme gidecek yer varken Erzurum'un en yeşil alanı ve şehir planlaması oluşturularak kurulan az sayıda ilçeden biri olan ve direk forum Erzurum'un yanındaki binalardan başlanması rant değilde başka nedir. bir tane düzenli ve yeşil semtimiz vardı akbabalar gibi gözlerini oraya diktiler. Acaba nasıl talan edebiliriz. inşaat uğruna oradaki yıllık ağaçlar katledildi. recep tayyip erdoğan parkıda maalesef aynı kaderi paylaşıyor. insanların nefes alacağı sayılı yerlerden biriydi. cadde üstü diye orayıda ranta kurban verdiler. betona boğduklar bütün şehri. bu işlerde parmağı olan herkese hakkımız haram olsun. Ermeniz zulmünden sonra Erzurum böyle bir zulüm daha görmedi. yazıklar olsun.

  • Mahmud imdati 14 Ekim 2024 14:47

    Bırakın biraz rant yapsın belki belediye işçilerinin maaşlarını normal hale getirir de işçiler rahat bir nefes alır. Her ay veresiyelerini beklemekten gözlerimiz yollarda kaldı. Onlarda bu memleketin insanı diğer kurumlardaki gibi maaş almaları hakları

  • ömer dursu 14 Ekim 2024 13:45

    süt evler yunus emre duruken yeniheri yıkmak resmen rant içidir. deprem korkusu olsa yunusemreden başlanması gerekirdi. deprem bahane rant şahane.

  • Melda Günay 13 Ekim 2024 17:06

    Tebrizkapı da hacıcuma mahallesinde de bir faaliyet dir gidiyor, orya Erzurum daki bir takım eski mağazaların taşınacağı söyleniyor, umarım yenisi eskisini aratmaz..

  • Roobin Hod 13 Ekim 2024 10:29

    Adam cok aciklayaci yazmis palandoken ilcesi abdurrahman gazi mahallesi gece kondu olan bolge buradaki yapilar daha yenisehir yokken kurulan adamlar kendi emekleri karsisinda yapmis olduklari evler buralarinda bir an once gozden gecirmesi lazim

  • Ejder 12 Ekim 2024 10:43

    3 dönemdir biz seçiyoruz.

  • Halis demir 12 Ekim 2024 09:42

    Rantiye olmuş Erzurum ovası Rantlardan rant beğenmez belediye başkanı Görelim Mevla neyler neylerse güzel eyler Mevlam korusun bizi sekmen belasınfan Allaha emanet ol Gazi Erzurum

  • E.d 10 Ekim 2024 00:51

    Rant yok ise hizmet yok ölün dedmek istemiş başkan. Demek ki önemli olan insan hayatındeğil rantmış. O rant size haram olsun

  • Ozdemir 09 Ekim 2024 14:59

    ismetpasa caddesinden yeni ssk binasına çıkarken sağda a101 in yanında buyuksehir belediyesinin yapacağı inşaat alanı ni yola tasmislar. Muratpasa muhtarı umursamıyor. Yol 3 aydır tıkanıyor. Zaten kış geldi inşaat başlamadı. Hangi kafayla bu telleri yolun ortasına çekmişler anlamak mümkün değil. Bu çitlerin geri çekilmesi lazım. Lütfen bi haber yapın. Artık haber olmadan kurumlar çalışmıyor. Sayın Sekmen eminim haberiniz yok ama gelin bi görün, bu çitleri kim çektirmişse eminim o gün görevden alırısnız.

  • Yunusemre 09 Ekim 2024 09:15

    Neden %50 boş olan, yunus emreden başlamaz. İşiniz kolay olsun diye.

  • H.y 09 Ekim 2024 09:01

    Sekmen bey tüm şikesini İstanbul?da bırakmış 7 senedir Erzurum?da bunu tabiki rant için yapar. Azıcık mantıklı olup kendimize soralım hangimiz maaş için 7 sene tek başına yaşar sade maaş için bu yapılır mı mutlaka büyük büyük rantlar için yapılır azıcık akıllı olun gardaşım hesap kitap yapın kuru maaşa gidip ağrıda belediye başkanı olurmusunuz hiç. Kork rantın fazlasından, adamı ayırır evinden. Mutlu rantlar başkanım semerde vurdan belimize biz hak ediyoruz. Eşşeğiz biz binen çok olur.

  • Adem erdoğan 08 Ekim 2024 20:19

    İnsan fikri neyse zikri odur demiş atalarımız. Tabi rant çok önemli erzurum rantiye olmuş sağmak inek olmuş sağıp sağıp yiyin artık bol rantlar olsun.

  • Emrah Taş 08 Ekim 2024 18:53

    Daha ne kadar rant bekliyor ki bunlar..? Doymadılar doyamadılar bi türlü? yok parasına binaya çöküp, 3.5 - 4 e ev satıyorlar aynı yerde bu zulüm dür.. Allah elbet soracak, çalıştırdığı işçiye 4 aydır sözleşme yapmayan şahıs hala rant peşinde

  • Serkan 08 Ekim 2024 17:07

    Hele birde yildizkent girişinde park in kime nasıl verildiğini bilen varmi inşaat başlamış bitmek üzere

  • Halis demir 08 Ekim 2024 17:04

    Yenişehşrdeki itfaiye yollarına kimse göz dikmesin 50 sene önce devlet düşünmüş ayırmış şimdi o yollara göz koymak olmaz elinizden geliyorsa sizde o yolu genişleyin büyütün ama hep bana hep bana doymaz bir açgözlülükle bunlara saldırmayın. Evler 5 katlı ise şimdi 8 kat olacak müteahhit her apartmanda 6 daire kafadan kazanacak üstüne devlet kredi veriyor yeteli bu rant fazla olacak kime kalacak ayıp ya rant düşünenler ile hizmet için geldiğini söyleyenler aynı kişi sayın sekmen yani Erzurum?a hizmet için gelmiştiniz

  • Selda K 08 Ekim 2024 15:57

    Özdemir isimli yoruma binaen yazıyorum. İsmetpaşa Caddesinde bahsedilen arazi de eskiden ptt nin lojmanları vardı, ve o lojmanlarda oturan insanlar çok mutluydular,biz de dahil. Ben orda oturduğum sürece sanki o mahalle Erzurumun en güzel mahallelerinden biriydi. Ordan gelip geçerken lojmanların orkestra eşliğinde yavaş yavaş söküldüğünü gördüm, şimdi o arazinin ptt den alınıp belediye ye satıldığını duydum. Orda garaj ve başka gereksiz şeyler yapılacakmış. O kadar insanların istifa ettiği canım evleri belediyeye peşkeş çekip, insanların en güzel hatıralarının başkalarının eline geçmesi ve ortalığa savrulması ne demek oluyor? Siz bizim yüreğimize mi indireceksiniz? Sizin oturduğunuz ve en güzel hatıralarınızın olduğu yerler ortalığa savrulsa ve gereksiz insanların eline geçse acaba neler yapardınız?

  • Onu bunu bırak 08 Ekim 2024 15:36

    Hani metro yapacaktım Sekmen. Oy verdik sana. Metro yapacam dedin. Kış zamanı, korkundan, Tayyip gelecek diye MNG önündeki asfaltları yeniledin. Sadece seçim zamanı ve Tayyip geleceği zaman çalışıyorsun. Vaadlerini yerine getir. Yoksa oy moy yok.

  • Selda K 08 Ekim 2024 14:23

    İsmetpaşa Caddesi ile ilgili bir yorumda bulunmuştum. Neden yayınlanmadığına bir anlam veremedim

  • Dadaş İlo 08 Ekim 2024 13:05

    Yazık Yazık Yazık... Vahki ne Vah. Ölümde V A R.

  • halis demir. 08 Ekim 2024 11:14

    kentsel dönüşüm değil rantiye dönüşümü. yeniheşirdeki masum halkı bebek uyutur gibi uyutup kandırıp evlerini ellerinden aldılar. kentsel dönüşümü çevre sehircilik bakanlığı yapsın belediyenin işi değil. belediye yol su asfalt yapsın. yol bozuk su içilmiyor asfalt yok. belediye niçin var.

  • brk 08 Ekim 2024 10:45

    erzurum en planlı yerleşim yeri olan yenişehir mütehitlere peşkeş çekilerek beton yığını haline gelecek. Solakzade cami yanındaki bulutların yaptığı binaya bakın hem binalar dip dibe yerleştirildi hemde bütün bahçe yok edildi. Bu binalarda oturan insanların kesinlikle müteahitlere inanmaması gerekir. sonları karadayı mağdurları gibi olur.

  • yok 08 Ekim 2024 09:49

    Yenişehir beton şehir olma yolunda hızla ilerliyor. Belediyenin ordaki yeni yapılan binalara inşaatlara bakın ağaçlar kesildi orta alanlar yok edildi beton oldu! Bu mu kentleşme bumu kentsel dönüşüm? Yazık insnları topraktan ağaçtan koparıyorsunuz. Şehirler böyle mi olur? Gidin gelişmiş ülkelere bir bakın hepsi bahçeli bir iki katlı müstakil evler bizde kutulaştık üst üste evler...

  • Mert 08 Ekim 2024 08:48

    Buradan Yenişehir deki özellikle 1 ve2 marketler tarafında yaşayan apartman sakinlerine sesleniyorum sakın ha evlerimiz yenilenecek umuduyla evlerinizi müteahhitlere vermeyin bu fahiş kiraları ödeyemediğiniz gibi evlerinizden de olursunuz başınızı sokacak bir eviniz var oturun oturduğunuz yerde.

  • özdemir 07 Ekim 2024 23:31

    ismetpasa caddesinden yeni ssk binasına çıkarken sağda a101 in yanında buyuksehir belediyesinin yapacağı inşaat alanı ni yola tasmislar. Muratpasa muhtarı umursamıyor. Yol 3 aydır tıkanıyor. Zaten kış geldi inşaat başlamadı. Hangi kafayla bu telleri yolun ortasına çekmişler anlamak mümkün değil. Bu çitlerin geri çekilmesi lazım. Lütfen bi haber yapın. Artık haber olmadan kurumlar çalışmıyor