Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) şirketi yürüttükleri ortak proje kapsamında Pasinler'in Pusuderesi köyünde ağaçlandırma, imam ve çoban evi yaptı.
Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) şirketi yürüttükleri ortak proje kapsamında Pasinler’in Pusuderesi köyünde ağaçlandırma, imam ve çoban evi yaptı.
Ayrıca köydeki işlevsiz durumdaki 5 su kuyusu yeniden aktif hale getirildi ve 3 bin dekar arazide yeniden sulu tarım yapmanın önü açıldı.
Pusuderesi köyünde düzenlenen törende ilk konuşmayı köy muhtarı Ömer Cömert yaptı. Cömert, proje ile köylerinde ciddi bir hareketlenme başladığını ve son üç yılda göçün tamamen durduğunu söyledi.
Daha sonra konuşan Proje Koordinatörü Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya ise Erzurum Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı Şirketinin katkılarıyla üç yıl önce başlatılan proje çalışmasıyla Pusuderesi köyünün uzun yıllardır kapanmış durumdaki 5 su kuyusunun yeniden onarılarak faaliyete geçirildiğini ve 3 bin dekar alanda su tarımın başlatıldığını söyledi.
Kaya,ayrıca, proje kapsamında köyde İmam ve Çoban evi yaptırıldığını ve son olarak da bin adet çam, ladin ve bodur süs bitkisi dikimi gerçekleştirildiğini hatırlattı. Kaya, “Bir-iki yıl içinde ağaç sayısı 3 bin 500’e çıkarılacak. Bu projeye Pusuderesi köylüleri hem maddi destek verdiler hem de insan gücüyle katkı sağladılar. Projeyi asıl başarılı kılan da bu oldu” dedi.
Köydeki çalışmalara 50 bin TL harcandığını ve 46 bin TL’lik yeni bir projenin daha hazırlandığını ve onayının çıktığı müjdesini veren Kaya, projeye destek veren İl Genel Sekreterliği’ne ve İl Çevre Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.
KOÇAK: ÖRNEK OLACAK
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında projenin başarılı olduğunu ve buradaki başarıyı gören civar köylerin de örnek alacaklarını ifade etti.
Koçak, Üniversitelerin yegâne uğraşısının sadece bilimsel eğitim vermek olmadığını aynı zamanda bulundukları bölgeyle de ilgili olduklarını hatırlatarak, “Biz, yarım asrı geride bırakmış bir üniversiteyiz. Bugüne kadar başta Erzurum olmak üzere komşu illerimizde gerek çiftçimize gerek iş adamlarımıza pek çok destek sağladık. Bugün de üniversitemiz halkımızın isteklerine açıktır. Bizden ne isteniyorsa imkânlarımız ölçüsünde o isteği yerine getiriyoruz, getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Koçak, özellikle kırsal alanlarda insanların dededen kalma yöntemlere son vermeleri bilgiye ve teknolojiye dayalı yöntemleri benimsemeleri gerektiğini, bu konuda Atatürk Üniversitesi’nin ve diğer kamu kuruluşlarının her türlü desteği verdiklerini kaydetti.
Susuz tarım arazilerinin ve ağaçsız toprakların insan yaşamına uygun olmadığını da ifade eden Rektör Koçak, ağaçlandırmaya özel bir önem verilmesini istedi.
ÖZTÜRK: AĞAÇ DİKMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise konuşmasında Erzurum’da ağaç sorununun devam ettiğini, şu ana kadar 30 milyon fidan dikildiğini, fakat bunun yetersiz olduğunu, bir-iki yıl içinde 20 milyon fidanın daha dikilmesi gerektiğini söyledi.
Öztürk, ağacın toprağı koruduğunu, sel ve erozyonla baş etmede en önemli doğal önlemin ağaçlandırma olduğunu hatırlattı.
Öztürk,ağaç örtüsünün iklimle ilgisine de dikkati çekerek, daha ılımın bir Erzurum ikliminde yaşanılmak isteniyorsa, daha çok ağaç dikilmesi gerektiğini anlattı.
Vali Öztürk, köylere yönelik hizmetin bütün kurumlarca benimsenmesi ve köy projeleri üretilmesine devam edilmesi gerektiğini hatırlattı ve bu konuda sadece Ziraat Fakültesi’nin değil, diğer fakültelerin de projeler yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi. Daha sonra ağaç dikimi gerçekleştirildi. Ağaç dikimi törenine İl Genel Sekreteri Selami Altınok, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Erzurum Emniyet Müdürü H. Turgut Yıldız, İl Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, dekanlar, öğretim üyeleri, öğreniciler ve köy halkı katıldı.