Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıtkı Aras emekliye ayrıldı.
Sosyal Tesislerde düzenlenen akşam yemeğine Aras’ın dostları ve kalabalık bir akademisyen grup katıldı.Yemekte bir konuşma yapan Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Aras, Prof. Dr. Sıtkı Aras’ın yaşam öyküsünü ve yaptığı çalışmaları anlattı.
Daha sonra söz alan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Y. Canbolat ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen ise Aras’ın mümtaz bir kişiliğe sahip olduğunu, gerek yetiştirdiği bilim adamları gerekse su ürünleri bölümündeki çalışmaları nedeniyle gönüllerde taht kurduğunu dile getirdiler.
Aras ise, konuşmasında, yemeğe katılan konuklara teşekkür etti. Aras, “Yıllardır, Su Ürünleri Bölümü’nün müstakil bir fakülte olmasını arzu ettim ve bu konuda çeşitli girişimlerde bulundum. En nihayetinde bu arzum da gerçekleşti. Artık, Su Ürünleri Fakültesiyiz. Bundan böyle gözüm arkada değildir. Arkadaşlarımın benden sonra çok daha büyük hizmetler yapacağından kuşkum yok” dedi.Yemek sonunda Prof. Dr. Sıtkı Aras’a çeşitli hediyeler takdim edildi.PROF. DR. M. SITKI ARAS’IN ÖZGEÇMİŞİ1943 yılında Pasinler’in Dölek köyünde dünyaya gelen Aras, ilk, orta ve lise öğrenimi tamamladıktan sonra 1964 yılında girdiği Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 1968 yılında mezun oldu.
Kısa bir süre Artvin İl Tarım Müdürlüğü’nde görev yaptıktan sonra 1970 yılında Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümüne Asistan olarak atandı. Aynı bölümde 1974 yılında Doktor, 1982 yılında Doçent ve 1988 yılında Profesör unvanlarını aldı. 2 yıl süre ile bilimsel araştırmalar yapmak üzere Almanya’da bulunan Aras’ın 100’e yakın eseri yurt içinde ve yurt dışında yayınlandı.
1988 yılında kurmuş olduğu Su Ürünleri Bölümü ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne bir yenilik kazandırırken bölgenin önemli bir potansiyeline de öncülük etti. Aras, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’deki 350 su ürünleri işletmesinin kurulmasında teknik destek sağladı.
20’nin üzerinde yüksek lisans ve 18 Doktora bitiren Prof. Dr. Sıktı Aras’ın birçok öğrencisi halen üniversitelerde önemli idari ve akademik görevlerde bulunmaktadırlar.Kurduğu bölümün yirmi yılı aşkın süre başkanlığını yürüten Aras, Erzurum’un kültür tarihi üzerine de çeşitli çalışmalara imza attı. Kültür kitaplarından bazılarının isimleri şöyle: “Erzurum’un Manevi Mimarları’’, ‘’Bir Şehrin Ruhu’’ ve ‘’Söğüt Meyveleri’’