TeknolojiHaber Girişi : 01 Eylül 2016 12:31

Prof. Dr. Sadeler: Üniversitelerin girişimci olması gerekiyor

Prof. Dr. Sadeler: Üniversitelerin girişimci olması gerekiyor
Erzurum'da Atatürk Üniversitesi'nin yüzde 70'ine ortak olduğu Ata Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Sadeler, üniversitelerin girişimci olması gerektiğini söyledi.
Erzurumajans-Erzurum'da Atatürk Üniversitesi'nin yüzde 70'ine ortak olduğu Ata Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Sadeler, üniversitelerin girişimci olması gerektiğini söyledi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın açıkladığı 'En girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi 2016'ya göre 50 üniversite arasında Atatürk Üniversitesi'nin 48'inci sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Sadeler, "Eğitim endekslerirnde Atatürk Üniversitesi ilk 10 arasında. Ama girişimcilik ve yenilikcilik noktasına gelince üniversitemiz aynı başarıyı gösteremiyor" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının açıkladığı 'En girişimci ve yenilikçi 50 üniversite endeksi'nin ilk sırasında Sabancı, ikinci Orta Doğu (ODTÜ), üçüncü Bilkent, dördüncü İstanbul Teknik (İTÜ) ve beşinci sırada Boğaziçi üniversitesi yer aldı. 'Doğu'nun Oxfordu' olarak nitelendirilen 59 yıllık Atatürk Üniversitesi ise endekste 48'inci sıradan girdi. Endekse 150 üniversite arasından 50'sinin girdiğine işaret eden Ata Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Sadeler, bu sistemle 5 yıldan bu yana üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçi yönlerinin ölçüldüğünü bildirdi. 

Atatürk Üniversitesinin eğitim ve araştırma odaklı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Sadeler, 2'nci nesil bir üniversiteyi 3'üncü nesil bir üniversiteye dönüştürmek için bir takım eylem planlarını oluşturulması ve bunların sabırla sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

"Eğitim endekslerirnde Atatürk Üniversitesi ilk 10 arasında. Ama girişimcilik ve yenilikcilik noktasına gelince üniversitemiz aynı başarıyı gösteremiyor. Sebebide bizim üniversitemizde genetiğinde bu tip bir kod yok. Atatürk Üniversitesi'nin güçlü akademik kadrosu bu işe müsait. Uygun yöntemlerle bu dönüşüm sağlandı. Atatürk Üniversitesi'nin patent sayısı 2015 yılına kadar 3 veya 5'di. Şu anda müracaatı yapılmış 20 patentimiz var. Bunların 8'inin incelemesi bitmiş. Artık üniversitelerin girişimci olması gerekiyor. Girişimcilik aslında ekonomik iktisadi kalkınmaya çok ciddi katkılar sunuyor. Yeni döenmde kendine yeten üniversite talebi var. Bir sürü uluslarası fondan yararlanarak çalışma yapmalıyız. Üniversitelerin ürettiği teknolojik bilgileri ekonomik değere dönüştürülmesi gerekir."

ARGE çalışmalarının ticarileşmesi, teknoloji transferinin hızlandırılması noktasında üniversitelerin daha yavaş olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Recep Sadeler, " Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı'nın hazırladığı 3G, yeni 3'üncü nesil üniverste projesi var. 3G dönüşümü bütün bunlara bir zemin olacak. Atatürk Üniversirtesi eğitim endekslerinde olduğu gibi bu girişimci ve yenilikçi endesklerde de ilk 20'nci sırayı hedefliyor" diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.