ErzurumHaber Girişi : 21 Ekim 2015 17:15

Prof. Dr. Nesrin Astam Yıldız, 17 çarpıcı istatistik sonuçlarını açıkladı

Prof. Dr. Nesrin Astam Yıldız, 17 çarpıcı istatistik sonuçlarını açıkladı
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Astam Yıldız, Dünya İstatistik Günü ile ilgili 17 çarpıcı istatistik sonuçlarını paylaştı.
Erzurumajans-Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Astam Yıldız, Dünya İstatistik Günü ile ilgili 17 çarpıcı istatistik sonuçlarını paylaştı. 

Dünya İstatistik Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun kararnamesi ile "Resmi İstatistiklerdeki Başarıların Kutlanması" ana teması ile "Hizmet, doğruluk ve profesyonellik" ana ilkelerinin göz önüne alınarak "Daha iyi veri, daha iyi yaşam" sloganıyla ikinci kez kutlandı.

Dünya İstatistik Günü ile ilgili verileri "17 çarpıcı istatistik sonucu" adıyla paylaşan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Astam Yıldız, şu bilgilere yer verdi: "2015 yılında Küresel Yoksulluk Oranında yüzde 10 azalma söz konusudur. 2050 yılında muhtemel 9 milyara ulaşacak olan insan nüfusunu beslemek için en az yüzde 50 daha fazla gıda üretilmesi gerektiği öngörülmektedir. Dünyada 400 milyon insan temel sağlık hizmetlerine erişimden yoksundur. İlköğretim yaş grubundaki 250 milyon çocuk okula gitmiyor, okuma yazmadan yoksun. Mevcut ülkelerin yüzde 90'ında, ekonomik fırsatlar arayan kadınlar için en az bir yasal kısıtlama var. 2,4 milyar insanın tuvalet erişimi yok ve 946 milyon insan hala açık ortamlarda ihtiyaç gidermekte ve yıkanmaktadır. Küresel olarak 1,1 milyar insanın hala elektrik erişim imkanı yok. Güney Asya'da, çalışan kadınların yüzde 60'ı tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Küresel olarak, yaklaşık her 1,000 kişiden sadece biri, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yapmaktadır. Yoksul nüfusun Sadece 1/3 ü sosyal güvenlik ağ kapsamındadır. 2009 yılından bu yana, Doğu Asya nüfusunun yüzde 50 den fazlası şehirlere göç etmiş. Küresel katı atık üretiminin, 2100 yılına kadar günde 11 milyon tonu aşması beklenmekte. İklim değişikliği tarımsal ürünlerde en az yüzde 25 'e varan düşüşe neden olmakta. Dünyada Yaklaşık 1 milyar insan, hayvansal protein kaynağı olarak deniz ürünlerine bağımlı. Küresel olarak, 54 milyon kişi orman sektöründe çalışmaktadır. Dünya çapında sadece 100 ülkede halihazırda bilişim erişimi söz konusu. ABD 'de dahi 1,5 milyondan fazla veri bilimcilerine, analistlere ve veri yöneticilere ihtiyaç söz konusu."

Sonuçların istatistik verilerinin iyileştirilmesi gerektiği ve kurum ve bireylerin refahının artırılması için politika ve hizmetlerin ciddi anlamda gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yıldız, Türkiye'deki halinden memnun olmayanların açıklanan verileri inceleyerek haline şükretmesi gerektiğini ifade etti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.