Peş peşe meydana gelen depremler sonrasında ünlü Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu?yu işaret etti. AFAD?ın Erzurum özelinde hazırladığı İl Afet Risk Azaltma Planı raporunda Narman ve çevresi için ise uyarı verildiği belirlendi.
Önceki gün Konya, İzmir ve Erzurum’un Narman ilçesinde peş peşe meydana gelen depremler sonrasında ünlü Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu’yu işaret etti. AFAD’ın Erzurum özelinde hazırladığı İl Afet Risk Azaltma Planı raporunda Narman ve çevresi için ise uyarı verildiği belirlendi.
Önceki gün akşam saatlerinde Konya'da 5, İzmir'de ise 3.9 büyüklüğündeki depremlerin ardından merkez üssü Erzurum'un Narman ilçesi olan 4.1 büyüklüğündeki sarsıntı gerçekleşti. Depremin saati 21.37 olarak kaydedilirken derinliği ise 9.56 kilometre olarak ölçüldü.
Art arda yaşanan depremler sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "6 Şubat depremleri sonucu sıkışan Doğu Anadolu'da bu depremler beklenebilir" dedi.
Prof. Dr. Görür, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda 6 Şubat depremleri sonucu sıkışan enerji ile Doğu Anadolu’da bu depremlerin beklenebileceğine dikkat çekerek, “Pınaryolu- Narman/Erzurum’da 4,0 deprem. Horasan batısı Göle arasında uzanan sol yönlü doğrultu fayı üzerinde (Çoban Dede) 6 Şubat depremleri sonucu sıkışan Doğu Anadolu’da bu depremler beklenebilir. Aynı beklenti Adıyaman-Hakkari arasındaki bindirme zonu için de geçerli" ifadelerini kullandı.
İkinci derece deprem bölgesinde
Erzurum AFAD İl Müdürlüğü’nce hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) raporunda da Narman ve çevresi için uyarı verildi. Raporda Erzurum şehir merkezi dahil Dumlu, Aşkale, Kandilli, Horasan, Aras, Aziziye, Karayazı, Elmalıdere, Söylemez, Köprüköy, Narman, Kışlaköy, OItu, Olur, Pasinler, Şenkaya, Akşar, Gaziler, Kömürlü, Tortum, Şenyurt ye Uzundere ikinci derece deprem bölgesi olarak belirlendi. Risk analizi bakımından Narman ve çevresinde meydana gelebilecek en büyük depremin 7 büyüklüğünde olabileceği tahmin edildiği de kayıtlara geçti.
Yıkıcı depremler yaşandı
Afet olay sayısı bakımından Türkiye genelinde ilk sırada yer alan Erzurum için hazırlanan raporda Kafkas Fay Zonu’nun güneyde sönümlenmeye başladığı bölgede, 1983 yılında merkez üssü Horasan İlçesi Gerek Mahallesi olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiği hatırlatıldı. 1999 yılında yine aynı fay hattı üzerinde Şenkaya ilçesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremde ise 1000 civarında bina yıkıldı.
Heyelan ve kaya düşmesi sık sık yaşanıyor
Raporda depremden sonra Erzurum’da en çok görülen afet türünün ise heyelan olduğu, özellikle kuzey ilçeleri Oltu, Tortum, Uzundere, Olur, İspir ve Narman ilçelerindeki birçok mahallede heyelan olayları görüldüğü yer aldı. Kuzey kesimlerinin dağlık ve engebeli olduğu Oltu, Narman, İspir, Olur, Tortum ve Uzundere ilçelerinde kaya düşmesinin de sık sık görüldüğü belirtildi.
Erzurum’da 2000-2020 yılları arasında meydana gelen heyelanlardan afete maruz bölge kararı alınan ilçeler arasında ise sırasıyla Oltu, Tortum, Şenkaya ve Narman’ın daha fazla alındığı görüldü. Kaynak/Pusula