Erzurumajans-Erzurum Fırıncılar Odası günde 12 milyon ekmeğin çöpe gittiği Türkiye'de, israfın önüne geçilmesi için gerektiği takdirde kanun çıkarılmasını istedi. Türkiye'nin dolar üzerinden buğday ithal eden bir ülke olduğunu söyleyen Fırıncılar Odası yetkilileri, ekmeğin çöpe atılmasının parayı çöpe atmak olduğunu ifade ettiler.
Erzurum Fırıncılar Odası yetkilileri, ekmek israfının önüne geçilmesi için yetkililerin gerekirse kanun çıkarması gerektiğini söyledi.
Fırıncılar Odası Başkanı Remzi Keteci, yönetim kurulu üyeleri Mürsel Güney ve Mustafa Beşiroğlu, ekmek israfını önlenmesinin, ekmeğin çöpe gitmesi ve başka alanlarda kullanılmasının önlenmesinin Türkiye'de en önemli ekonomik kazanç olacağını vurguladılar.
Ekmek insan yiyeceğidir
Erzurum'da 104 faal ekmek fırını, 35 de lavaş fırını bulunduğu bilgisini veren yetkililer, 26 fırının ise zarar ettiğinden dolayı kapalı olduğunu, faal fırınlardan 9 tanesinin ruhsatsız çalıştığını söylediler. Yetkililer, Erzurum kent merkezinde günlük 450 ila 500 bin adet arasında ekmek üretimi yapıldığını ve ortalama 20 bin tanesinin ertesi gün bayat olarak iade alındığını, bu rakamdan ayrı da evlerde binlerce ekmeğin çöpe atıldığına işaret ettiler. Erzurum'da 3 ekmekte 1 ekmeğin israf edildiğini anlatan yetkililer, çöpe giden ekmeğin haricinde, hayvanlara da ekmek yedirildiğine dikkat çekerek "Ekmek bir insan yiyeceğidir. Ekmeğin israf edilmesi demek, dolarla ithal edilen buğdayın çöpe atılması demek. Yani paramızı çöpe atıyoruz. Ayrıca israf etmek, nimeti çöpe atmak, hayvana yedirmenin de dinen mesuliyetini bilmeyenimiz yoktur" diye konuştular.
İsrafı önlemek için
Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun 2018 yılından geçerli olmak üzere ekmeğin gramajının 200 gram ile sınırlandırılarak, israfın önlenmesi yönünde istişare meclisinde karar aldığını belirten Fırıncılar Odası Başkanı Remzi Keteci, bundan ümitli olduklarını kaydetti.
Keteci, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Mevcut fırınların haricinde unlu mamuller üretimi adı altında işyeri açıp ekmek üretenler var. Bu yerlerin ekmek üretmemesi gerekiyor. Belediyelerimiz bu işin üzerinde duruyor ama kanun nizam dinlemeyip, mühürlenmesine rağmen, mührü kırıp işyeri çalıştıranlar var. Diğer esnaf gibi , fırıncı esnafı da zor durumda. 100'ün üzerinde fırın olması bu şehir için çok bir sayı. Bu rakamın 70-80 civarında olması gerekiyor. Fırın sayısı çok olunca, haliyle üretim de fazla oluyor. Üretimin bir kısmı da haliyle çöpe gidiyor.
Biz israfın önlenmesi için fırın sayısının ihtiyaca göre belirlenmesi, fırın enflasyonunun giderilmesini istiyoruz. İade alınmaması yönünde karar alınması da bir nebze etkileyecektir. Ayrıca fiyatına bir standart getirilmesi de israfı aşağı çekecektir".
İrfan TARAKÇIOĞLU/Pusula