BölgeHaber Girişi : 12 Temmuz 2010 00:23

Palandöken'de bir yıldız!..

Palandöken'de bir yıldız!..
Muhteşem kariyeriyle Türk atletizminin en büyük yıldızı olan Elvan Abeylegesse, Erzurum Palandökenin zirvesinden dünya atletizminin zirvesine rekorlarla dönmenin hazırlığını yapıyor

Erzurum Ajans-

Erzurum Güncel-Pekin’de tarihe geçen “çifte gümüş madalyalı” olimpiyat zaferinin ardından Berlin’de yapılan Dünya Şampiyonası’nda talihsiz bir sakatlık yaşayarak favorilerinden biri olduğu yarışı terk etmek zorunda kalan pistin taçsız kraliçesi Elvan Abeylegesse, Erzurum’un zirvesinden dünya atletizminin zirvesine “muhteşem” bir dönüşün hazırlığını yapıyor... Kulübü Enka tarafından görevlendirilen uzman doktorlar gözetiminde tedavisi tamamlanan milli atlet, yeni antrenörü Hırvat Nikola Boriç yönetiminde oldukça yoğun bir programla yeni sezon için form tutuyor.

Dünya Atletizm Şampiyonası’nda yaşadığı şoku tamamen üstünden atan ve eski neşesine kavuştuğu her halinden belli olan Elvan, sürat antrenmanlarını Etiyopya’dan özel olarak getirtilen erkek “tavşan atletle” sürdürüyor.

Yeni dönemde dünya ve olimpiyat şampiyonluklarıyla içinde dünya rekorlarının da olacağı büyük hedeflere koşacağını belirten yıldız atlet eski hızına bir an önce ulaşabilmek için böyle bir yönteme başvurduğunu belirterek, “En büyük problemim Türkiye’de benim hızıma ayak uydurabilecek ve hırsa getirecek partner bulamamam. Enka benim ve antrenörümün isteği doğrultusunda tempo artırma ve antrenman verme konusunda çok tecrübeli bir atlet olan Biruk Getachev’i Türkiye’ye getirdi. Bu sezon hazırlıklarını birlikte yapacağız” diyor. Elvan’a “tavşan atlet” olarak antrenman veren Biruk Getachev, Selim Bayrak adıyla Türk vatandaşlığına geçen ancak daha sonra mahkeme kararıyla adını Mert Shimelegesse olarak değiştiren milli atletin de ağabeyi.

Morali yüksek!
Yeni sezon hazırlıkları için gittiği Erzurum’da her açıdan son yılların en huzurlu kampını geçirdiğini belirten rekortmen atlet, kendisine bu ortamı sağlayan kulübü Enka ve Atletizm Federasyonu’na şükran borçlu olduğunu dile getirerek, “Kısa süre içinde toplanmamda katkıları çok büyük. Artık ailem olarak gördüğüm kulübüm Enka benim giderlerimin yanı sıra antrenörümün de tüm masraflarını karşılıyor. Neredeyse bir dediğimiz iki edilmiyor. Federasyondan da istediğimiz her türlü desteği görüyoruz. Bunların karşılığını madalyalarla ödeyeceğimden kimsenin kuşkusu olmasın” diyor.

Boriç çok umutlu
Milli atletin Hırvat antrenörü Nikola Boriç, Elvan’ın program dahilinde temposu her geçen gün artan antrenmanlara çok olumlu tepkiler vermesi nedeniyle mutlu ve umutlu. Erzurum’un böyle bir kamp için ideal bir yer olduğunu belirten Hırvat antrenör “Palandöken’in zirvelerinde yükseklik antrenmanı yapıp eteklerinde tempo artırıyoruz. Antrenman sahasında yaptığımız 400 metre koşularında Elvan’ın kalp ritmi hiç yükselmeden mükemmel sayımlar verdiği için 600 metreye bile çıkarıyoruz. Şu anda herşey düşündüğümüzden daha iyi gidiyor. Bu sezon dünya ve Avrupa pistlerinde Elvan fırtınası esecek“ diye konuşuyor.

3 yıllık uzun vadeli bir plan yaptıklarına da değinen Hırvat hoca, 2011 Dünya Şampiyonası’nın ardından 2012 Londra Olimpiyatı’nda altın madalya kovalayacaklarını söylüyor.

İlk hedef Paris!
Milli atlet Elvan Abeylegesse’nin, Berlin’in ardından pistteki ezeli ve ebedi rakipleriyle ilk buluşması Paris’te olacak. Atletizm dünyasının en prestijli organizasyonlarından biri olan Diamond League (Elmas Lig)’in 16 Temmuz’da Paris’te yapılacak organizasyonunda rekortmen atlet 5 bin metrede dünya ve olimpiyat şampiyonlarıyla kapışacak. Elvan’ın 17 kişilik rakip listesinde Berlin’de ayakkabısını vererek gümüş madalya almasını sağladığı Etiyopyalı Meselech Melkamu, Kenyalı dünya şampiyonu Linet Chepkwemoi Masai, yine Kenyalı Vivian Cheruiyot ve Sylviah Chibiwott Kibet gibi bu mesafenin dünya yıldızları da olacak.

Muhteşem kariyer
Etiyopya asıllı milli atlet Elvan Abeylegesse 1999’da Enka Kulübü tarafından Türkiye’ye getirildi. 2001 yılında üç ayrı dalda Avrupa gençler şampiyonluğuna ulaştı. 2003 yılında Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 5.000 metre beşincisi oldu. 2004 yılında Norveç’in Bergen kentinde düzenlenen Bislett Oyunları’nda bayanlar 5.000 metrede 14.24.68’lik derecesiyle dünya rekoru kırarak birinci oldu. Daha sonra rekoru Etiyopyalı Meseret Defar tarafından önce New York’da kırıldı, sonra Oslo da 14.16.63‘le geliştirildi. 11. Dünya Atletizm Şampiyonası’nda bayanlar 10.000 metrede ikinci olarak gümüş madalya kazandı. 2008 Pekin Olimpiyatı’nda Türk atletizminin altın sayfalarına altın harflerle geçecek bir başarıya imza attı ve önce 10 bin, ardından da 5 bin metrede ikinci olarak “çifte gümüş” madalyanın sahibi oldu.

Avrupa’da altın
Milli atletin sezon planlamasında ikinci büyük hedefi 26 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında İspanya’nın Barcelona şehrinde yapılacak Avrupa Atletizm Şampiyonası. Bu organizasyonda “çifte hedef” belirleyen milli atlet Türkiye’ye altın madalya ile dönmenin yanı sıra Dünya Kupası’na katılmanın da mücadelesini verecek. 10 bin metrede yarışacak olan Elvan, kürsünün zirvesine çıkabilirse Eylül ayı içinde Split’te yapılacak Dünya Kupası’nda da Avrupa’yı temsil etme hakkı kazanacak. 2012 Londra Olimpiyatı’nın ardından maratona dönmeyi hedefleyen Elvan, önümüzdeki sezon bu planın ilk adımlarını atarak yol koşularına katılacak ve 2 ya da 3 yarı maraton koşacak.

Aile desteği
Aile fertleri milli atleti Erzurum kampında sıkılıp bunalmaması için hiç yalnız bırakmıyor. Enka’da çalışan ablası Meseret’in 10 gün süren misafirliğinin ardından geri dönmesiyle erkek kardeşi Dreje kampa katıldı. Amatör kümede futbol oynayan ve oldukça esprili bir kişiliğe sahip olan Dreje, antrenmanlarında da eşlik ettiği Elvan’a her fırsatta moral veriyor.
Milliyet

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.