BölgeHaber Girişi : 09 Ağustos 2011 14:09

Orucun sevabı kavgayla azaltılmamalı!..

Orucun sevabı kavgayla azaltılmamalı!..
On bir ayın sultanı Ramazan'da küçük bahanelerin tetiklediği kavgaların toplum huzurunu bozduğu için orucun sevabını azalttığını belirten Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, oruçlu insanın kavgacı olmaması gerektiğini söyledi.

Erzurum Ajans-On bir ayın sultanı Ramazan’da küçük bahanelerin tetiklediği kavgaların toplum huzurunu bozduğu için orucun sevabını azalttığını belirten Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, oruçlu insanın kavgacı olmaması gerektiğini söyledi.

Orucun sadece aç kalmak anlamına gelmediğini nefsin terbiye edilmesi için önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, sabır ve şükür ayı Ramazan’da kavga yer olmadığı dile getirdi. Havaların sıcak olması ve iftar vaktinin uzun olmasının bahane edilmesiyle kavgalarda artış olmasının üzücü olduğunu aktaran Baytar, kavga etmenin ve insanları incitmenin orucun sevabı azalttığını kaydetti.

Ramazan ayının nefsi terbiye ayı olduğunu ifade eden Baytar, “Bu mubarek ayda, kavga edilmez. Oruçlu kişi tartışmaz, gönül kırmaz ve başkalarını incitmez. ‘Oruçluyum’ diyerek kavga ve tartışma ortamından uzak durur. Çünkü oruç mideyi boş tutmak değil, kişinin nefsini terbiye etmesidir. Orucun hikmetleri kişiye sabrı ve nefse terbiyeyi sağlar. İftar vakti çok da aceleci olmamak gerek. İki dakika sonra iftar açılsa sakınca yoktur. Başkalarını rencide ettiğimizde, kırdığımızda orucun sevabında azalma olacaktır. Unutulmamalı ki Ramazan ayı kişinin nefsini manevi yenilenmeden geçirdiği bir sezondur” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.