Önce yol...

Başkan Küçükler döneminde belediye, otuzun üzerinde büyük otobüs satın aldı. Fakat buna rağmen şehiriçi toplu taşımacılıkta arzulanan rahatlık olmadı.

Şükrüpaşa, Kayakyolu, Dadaşkent, Yenişehir ve Yıldızkent gibi yerleşim yerlerinde, otobüse binmek de inmek de hala büyük bir çile…

Halbuki geçen bu süre içinde, ne Erzurum’un nüfusu kayda değer biçimde arttı, ne de yeni semtler kuruldu.

Yani Erzurum bildik Erzurum…

Peki ne oldu ki, Erzurum gibi orta ölçekli bir şehirde, bir yanda halk otobüsleri, bir yanda semt minibüsleri ve diğer tarafta da otuz dolayında büyük otobüse rağmen, insanlar ulaşımdan yana bu kadar dertli?

Bu sorun geçen hafta Kardelen TV’deki Soruyorum programında ele alınmıştı. Başkan Küçükler o programda, kısa vadede çözümün yeni otobüslerden geçtiğini belirttikten sonra, kalıcı çözümün hafif raylı sistem olduğunu hatırlattı. Programı izleyen hemşerilerimiz hatırlayacaktır, Başkan hafif raylı sistem için gerekli hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunun altını kalınca çizdikten sonra, “Son derece kararlıyız, birkaç yıl içinde şehrimiz hafif raylı sisteme kavuşacak” demişti.

Gerçekten de kalıcı çözüm hafif raylı sistemden geçiyor ancak o sistem hayat buluncaya kadar, insanların çektiği bu çileyi de en aza indirmek gerekiyor.

İcra makamları, aynı zamanda sorun çözen mercilerdir. Dolayısıyla belediye de çözüm üretmekle mükellef bir kurum.

Erzurum’un hali ortada işte…

Sadece şehiriçi toplu taşımacılık değil, trafik genel itibarıyla problem…

Nüfusumuz hızla artmıyor ama araç sayısı öyle çoğaldı ki, mevcut yollar ihtiyaca cevap vermekten çok uzak…

Kısa sürede yeni yollar, yeni park alanları ve yeni otoparklar açılmaz ise, sorun daha da büyüyecek ve Erzurum’da trafik en büyük dert haline gelecek.

Kabul edelim ki, insanların balık istifi gibi taşınmaması için, belediyenin yeni otobüsler satın alması, son derece isabetli bir karardı. Ama unutmayalım ki, o araçların trafikte seyredebilmeleri için geniş caddelere ihtiyaç var. En çok da çekirdek Erzurum dediğimiz eski şehirde…

Hakkını teslim edelim, belediye ulaşım çilesine son vermek için çabalayıp duruyor. Yedi sekiz yıl öncesine kadar, belediyeye ait tek bir otobüs bile yokken şimdi otuzu aşkın büyük otobüsü var. Ama yetmiyor.

Çünkü sorun, araç sayısıyla ilgili olduğu kadar, yollarla da ilgilidir.

Cumhuriyet Caddesi’nin durumu ortada…

Eskiden yalnızca ramazanda iftara yakın tıkanırdı trafik, şimdi neredeyse günün her saatinde İstanbul trafiği gibi bir manzara oluşuyor.

Demek ki, Cumhuriyet Caddesi’ne paralel büyük bir caddeye, hava su kadar ihtiyacımız var. Aynı şekilde Gürcükapı’da, Kongre Caddesi’nde, Yoncalık’ta ve Mahallebaşı’nda yeni yollar açılmalı…

Başkan Küçükler, bu tespite karşı çıkmıyor.

Lakin öncelik noktasında O, yeni yoldan önce yeni otobüs alınmasını tercih ediyor.

Vatandaşı minibüs ve halk otobüslerine mahkum ettirmeme açısından baktığımızda, Başkan’ın yeni otobüs kararı yanlış değil.

Çünkü belediyenin temel görevlerinden biri de, toplu taşıma hizmeti vermektir.

Özel sektör de olmalı elbette, ama aynı zamanda vatandaş tek bir seçeneğe mecbur edilmemeli…

Ankara ve İstanbul gibi kentler bu sorunu çözeli hayli zaman oldu. Biz şimdi o şehirlerin eskiden yaşadığı sorunu yaşıyoruz. Oysa aklın yolu bir; Amerika’yı yeniden keşfe lüzum yok ki…

Onlar nasıl çözdüyse, biz de aynı yolu izlemeliyiz. Üstelik Erzurum’un İstanbul ve Ankara gibi nüfusu da artmıyor.

Sonuç olarak önerimiz şudur:

Belediyeler hazır kentsel dönüşüm işine girmişken ve doğrusu hiçte fena olmadıklarına göre, aynı zamanda yeni cadde ve sokak açılmasını da en öncelikli mesele olarak görmeleri lazım.

Malumu ilama gerek yok manzara ortada:

Bu terazi bu sıkleti artık çekmiyor.

İlla da yeni yollar olmalı… 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.