On üzerinden dokuz...

Her ne kadar şu sıralar başını kaşıyacak vakit bulamıyorsa da, biliyoruz ki, Başbakan için hem Erzurum çok önemli, hem de il kongreleri…

Bu sebeple 29 Haziran’da, Erdoğan’ın yapacağı Erzurum ziyaretine “kesin” gözüyle bakılıyor.

Başbakan, Erzurum’a her gelişinde mutlaka “müjdeli” haberler verdi. Hafızamızı birazcık zorladığımızda ilk aklımıza gelen o müjdeli haberlerin bazıları şunlardı:

-Erzurum’da üniversitelerarası kış oyunlarının yapılması.

-Erzurum’a ikinci devlet üniversitesi kurulması.

-Erzurum’a lojistik köy inşa edilmesi.

-Kentsel dönüşüm.

-Erzurum’u Kış Olimpiyatları’na aday gösterilmesi.

-Erzurum’un sağlık üssü olması.

-Erzurum’un, Davos’a rakip olacak çapta dünya ölçeğinde bir merkez haline getirilmesi.

Kuşkusuz ki, sıraladığımız bu başlıkların dışında da vaatler olmuştu.

Şimdi hep birlikte kısa bir değerlendirme yapmaya çalışalım:

ÜNİVERSİTE KIŞ OYUNLARI

Başbakan, verdiği sözü fazlasıyla tuttu ve bir çok otoritenin “olmaz, yapılamaz” şeklindeki ön yargılı itirazına rağmen, 2011 Üniversite Kış Oyunları’nın Erzurum’da olmasını sağladı. Hükümet hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak, oyunlar için 600 milyonun üzerinde bir bütçe kullandı.

İKİNCİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ

Bu da, Erzurum’un en az 20 yıllık bir hayali ve gerçekleşmesi adeta imkansız bir beklentiydi. Çünkü vaktiyle çeşitli girişimlerde bulunulmuş ama her seferinde top direkten dönmüştü. Başbakan Erdoğan, bir gün seçim meydanında söz verdi ve iki üç yıl gibi bir süre sonra da, Erzurum’a ikinci devlet üniversitesinin kurulmasını sağladı. İşte o üniversite, yani Erzurum Teknik Üniversitesi, bu yıl 500 öğrenci ile eğitime başlıyor. Detaya girmeyelim fakat unutmayalım ki, “ikinci üniversite” dediğimiz zaman, pek çok kelli felli hemşerilerimiz, gülmeye bile tenezzül etmemişlerdi. Bazıları da bizi istiskal etmişti. Sonuç ortada…

LOJİSTİK KÖY

Kabul edelim ki, bu konuda hem kafalar çok karışık, hem de icraat olabildiğine zayıf. Gelişmelerden Başbakan’ın hangi oranda bilgisi var bilmiyoruz ama gerçek şu ki: Erzurum’a kurulması planlanan lojistik köy, kaplumbağa hızında…

Hatta çeşitli rivayetler yüzünden, lojistik köyün Erzurum’a kurulmayacağına inananların sayısı hızla artıyor. Çünkü, öteki müjdelerde olduğu gibi, bir hareket ve güçlü bir irade yok.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Türkiye’de, belki de kentsel dönüşüme en fazla ihtiyaç duyan şehirlerin başında Erzurum geliyor olmasına karşın, yerel yönetimler şu birkaç yıl öncesine kadar bu gerçeği kavrayamadılar. Oysa Başbakan’ın ülke genelinde, titizlikle üzerinde durduğu projelerin başında kentsel dönüşüm gelmektedir. Hiç yoktan çok iyi bir noktada olmamıza rağmen, kentsel dönüşümde sınıfta kaldığımız acı bir gerçek. Şayet Yakutiye, Aziziye ve kısmen de Büyükşehir son bir iki yıldan buyana hamle etmemiş olsaydı. Erzurum’da kentsel dönüşüm adına sadece bir fiyasko olacaktı.

Muhtemelen Başbakan Erdoğan 29 Haziran’da Erzurum’a geldiğinde, yerel yöneticilere soracağı ilk soru bu olacaktır: Ne yaptınız kentsel dönüşüm için?

KIŞ OLİMPİYATLARI

Başbakan, 2011 Üniversite Kış Oyunları’nın açılış töreninde, gördüğü coşku ve heyecandan çok etkilendi. Bir yanda eserinin nasıl meyvesini verdiğine tanık oluyordu, diğer yandan da bir şehrin bu tür başarılara nasıl susadığını görüyordu. Biliyordu ki, eksiklere rağmen Erzurum, yapılan bu tesislerle büyük olimpiyata da aday olabilir ve Türkiye bu büyük organizasyonun da üstesinden gelebilir. O inançla, şu vaatte bulunmuştu:

“Erzurum’u Kış Olimpiyatları’na aday göstereceğiz”

Bu, çok büyük bir müjdeydi. Öyle ya, dünyada kaç şehre böyle bir organizasyon nasip olabiliyor ki… Erzurum halkı bu sevinçli haberi adeta bayraklaştırdı ve “Tayyip Erdoğan söylüyorsa, mutlaka gerçekleşir” dedi. Haksız da sayılmazdılar. Kısa tarih, bu inancı pekiştirecek atılımlarla doluydu. Fakat ne olduysa oldu, o müjdeli haber bir daha tekrarlanmadı ve Tayyip Bey o yönde bir adım atıldığını söylemedi. Hoş hala vakit geçmiş değil ama sanki hükümet bu meselede, elini ağırdan alıyormuş gibi geliyor bize…

SAĞLIK ÜSSÜ

Aksine diyecek bir sözümüz yok. Çünkü bu alan, Erzurum’un en temayüz ettiği ve başkalarını kıskandıracak kadar gelişmiş bir alandır. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan’dan da aldığı güç ve cesaretle Erzurum’u sağlık üssü yapmak için, başından beri çırpınıp duruyor. Şu sıralar yapımları süren yeni hastanelerin bitip hizmete girmesiyle, Erzurum belki de bölge ülkelerine dahi hizmet sunabilecek bir sağlık üssü olacak. İnanmayanlar veya illa da bir kulp takmak isteyenler, azıcık sabretsinler Erzurum’u nasıl muhteşem bir hizmetin beklediğini göreceklerdir.

ERZURUM, DAVOS’A alterNATİF OLACAK

Esasında bu projenin milletvekilimiz Fazilet Dağcı Çığlık’a ait olduğunu biliyoruz. O, mütevazı yapısından ötürü, kimseden rol çalmamak adına hep arka planda kalmayı tercih etti ve bu hususta Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının doğru olduğuna inandı. Nitekim Başbakan da, yine Erzurum ziyaretlerinin birinde, “… Fazilet Hanım’ın öyle bir projesi var ki, bunu diğer vekilleriniz ve bakanlar bile bilmiyor. Göreceksiniz o proje hayata geçtiğinde Erzurum’un çehresi değişecek” demişti.

Günlerce, aylarca herkes bu çehre değiştirecek projenin ne olduğunu merak edip durmuştu. Sonunda, Palandöken o projenin ne olduğunu birinci elden öğrenip, kamuoyuna duyurmuştu. Aradan yıllar geçti, ancak bu konuda bir arpa boyu yol alınamadı. Erzurum, kış turizmi konusunda ciddi bir mesafe almasına aldı da, Davos türü bir merkez olma yönünde, ne yazık ki gözle görünür bir gelişmeye sahne olmadı.

Sonuç olarak, sadece şu sıraladığımız işlerden ötürü, Erzurum özelinde AK Parti Hükümeti’ne bir not verecek olursak, bendeniz on üzerinden dokuz, diyorum.

Bazılarınıza göre, belki de abartmış olabilirim.

Mümkündür; ancak…

Bu şehrin son otuz yılına her gün tanık olan bir gazeteci olarak, AK Parti Hükümeti’ne on üzerinden, dokuz verirken vicdanen son derece rahatım.

Başbakan, 29 Haziran’da yine Erzurum’a gelecek ve muhtemelen bu şehre dair yeni şeyler söyleyecek. Şayet bir imkan olsa ve Başbakan’la bir röportaj yapabilseydim kendisine, kış olimpiyatlarını, yarım yamalak kalan lojistik köyü ve tekrar sözünü etmediği Davos benzeri projeyi sorardım. Umuyorum ki, ya Sağlık Bakanı Akdağ ya da Vali Bey, o gün bizim sormaya imkan bulamayacağımız bu soruları Tayyip Bey’e sorarlar.

Erzurum’a bu kadar büyük hizmetlerin gelmesinde doğrudan etken olan bir Başbakan’ın, veremeyeceği bir cevabı olamaz.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Halil İbrahim AYDIN 01 Ocak 1970 02:00

    VALLAHA GELİR YİNE ERZURUMLULARI DOLMUŞA BİNDİRİR ERZURUMLU ŞAK ŞAKCILARDA ALKIŞLAR ODA ZAFER KAZANMIŞ KOMUTAN EDASI İLE SİZE TEPEDEN BAKARAK GÜLER GİDER VESSELAM.