İlçelerHaber Girişi : 12 Aralık 2011 11:13

Oltu`da diyabet haftası programı

Oltu`da diyabet haftası programı
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri ve Oltu Sağlık Grup Başkanlığı ekipleri ilçe merkezinde stand kurarak vatandaşların şekeri ölçtü.
Erzurum Ajans-Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri ve Oltu Sağlık Grup Başkanlığı ekipleri ilçe merkezinde stand kurarak vatandaşların şekeri ölçtü.
Diyabet haftası etkinlikleri kapsamında Oltu’da düzenlenen programda Oltu Hükümet Konağı içerisinde stand kuran sağlık ekipleri vatandaşlardan kan örneği alarak şeker ölçümü yaptı. Test sonuçlarının 8 saniye gibi kısa bir sürede alınması vatandaşları memnun etti.

Oltu Kaymakamı Fatih Çobanoğlu da kan örneği vererek şeker ölçümü yaptırdı.
Oltu Sağlık Grup Başkanı Dr. Burhan Yarar, yaptığı açıklamada, Halk arasında şeker hastalığı olarak ta bilinen diyabetin pek çok insanın hayatını olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu belirterek, “Bu nedenle de, şeker hastalığı ile ilgili pek çok araştırma ve çalışmalar yapılmaktadır. Peki bu kadar araştırmaya konu olan şeker hastalığının, nasıl bir hastalık olduğu hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

Diyabet diğer adıyla şeker hastalığı pek çok kişinin bildiği gibi, şekerli yiyecekler tüketilmesinden kaynaklanan bir hastalık değildir. Şeker hastalığı, şekeri enerjiye dönüştüren insülin adı verilen hormonunun yanlış çalışması sonucu oluşur. Sinsi bir hastalık olan şeker hastalığı,kendisini yıllar sonra ortaya çıkartabiliyor; bu esnada da vücutta var olan şeker hastalığı, herhangi bir önlem alınmaması nedeniyle, her geçen zamanda daha fazla ilerlemektedir. Tip I şeker hastalığı insüline bağlıdır ve sürekli insülin kullanımı ile kontrol altına alınabilir bu tür şeker hastalığı daha çok çocukluk ve gençlik dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Tip II şeker hastalığı ise, yetişkinlerde görülür, ve herhangi bir ilaç tedavisine gerek kalmaksızın, diyet ve kilo kontrolüyle tedavi edilebilmektedir “ dedi.
Diyabetin bazı erken belirtileri olduğunu ifade eden Dr. Yarar, “Kan şekeri yüksek olan kişilerde yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, sık idrara çıkma. susama, yara ve berelerin uzun zamanda iyileşmesi gibi belirtiler görülür. Eğer ailenizde şeker hastası varsa bu hastalığa yakalanma riskiniz daha fazladır.

Şeker hastalarının, bu hastalıktan mümkün olan en az zararla kurtulmaya çalışmaları için dikkat etmeleri gereken noktalar: günde üç ana öğün ve üç ara öğün tüketilmesi; ve bu öğünlerin her gün aynı saatte alınması, kilo kontrolünü sağlanması, kesinlikle aç kalmaması olarak sıralanabilir. Unutmayın iyi planlanmış bir diyet yardımı ile kilo vererek ve egzersizle, kan şekeri yıllarca ilaca gereksinim duyulmadan normalde tutulabilir” dedi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.