Ders zili çaldı. Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yaptı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da eğitim masrafları cep yakıyor.
Erzurumajans-Ders zili çaldı. Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yaptı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da eğitim masrafları cep yakıyor.
Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, 2013-2014 eğitim öğretim yılının sorunlarla başladığını vurgulayarak, ilkokul birinci sınıfa başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafının bin 54 TL, ortaokula başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafının bin 279 TL, liseye başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafının ise bin 551 TL olduğunu açıkladı.
Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir , 2013-2014 eğitim öğretim yılının sorunlarla başladığını vurgulayarak, ilkokul birinci sınıfa başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafının bin 54 TL, ortaokula başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafının bin 279 TL, liseye başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafının ise bin 551 TL olduğunu açıkladı.
Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaşanan onca olumsuzluğa rağmen eğitim biliminin temel ilkelerine aykırı düzenlemelerde ısrarını hala sürdüğünü belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitimi niteliksizliğe ve düzensizliğe sürükleyerek çocukların geleceği ile oynamaya devam ettiğini dile getirdi.
Okulların açılacağı tarihin belli olmasına ve 2 ay tatile rağmen bazı okullarda hala tamirat, boya ve badana işlerinin hala devam ettiğine dikkat çeken Demir, "Mevcut okulların fiziki altyapıları 4+4+4 için hala son derece yetersizdir. 8-9 yaşındaki çocukların fiziki durumuna uygun olarak yapılan ilkokulların 5 ve 6 yaş grubu çocuklara uygun olmadığının bilinmesine rağmen, bunun için gerekli önlemler alınmamıştır. Okullarda 5 ve 6 yaş çocukların boylarına uygun sıra, sandalye, tuvalet ve lavabo bulunmamaktadır. Okulların giriş çıkışları, merdiven basamaklarının yüksekliği, özellikle 66-71 ay aralığındaki çocuklara göre değildir" açıklamasında bulundu.
-"İLK VE ORTAOKULLARDA 31 BİN 415 DERSLİĞE GEREKSİNİM VAR"-
Demir, okullarda yeterince memur ve yardımcı personelin bulunmadığını, bu nedenle bu alandaki pek çok eksikliğin bu öğretim yılında da okul-aile birlikleri yoluyla velilerin sırtına yüklenerek karşılanmaya çalışılacağının altını çizerek şunları kaydetti:
"Bakanlığın verilerine göre, 2013-2014 eğitim öğretim yılında okullarımızda yaklaşık 70 bin hizmetli ve memur ihtiyacı bulunmaktadır. Özel okullara kaynak aktaran bakanlık, devlet okullarına üvey evlat muamelesi yaparak kaynak aktarmamakta ve okul müdürlerini, velilerden para toplama cambazı yapmaktadır. Zorunlu ilköğretime başlama yaşındaki belirsizlik ve okulöncesi eğitimin zorunlu eğitimin dışına çıkarılması, 2013-2014 eğitim öğretim yılının başlangıcında da eğitimin temel sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmıştır. 2012 yılında ilkokula başlama yaşında yaşanan kaos, etkilerini bu eğitim yılına da yansıtmıştır. Okulların dönüştürülmesine paralel olarak azalan ilkokul sayısı ve bu yıl okula başlayacak öğrenci sayısındaki artış göz önüne alındığında sınıf mevcutları yine Bakanlığın öngördüğü sayının çok üstüne çıkacaktır. Artan öğrenci sayıları göz önünde bulundurulduğunda, okul öncesi, ilk ve ortaokullarda 31 bin 415 dersliğe gereksinim bulunmaktadır. Ancak derslik açığı sorununu hala gideremeyen Bakanlık, kalabalık sınıflarda çocuklarımızı sağlıksız eğitime mahkum etmeye devam edecektir."
-"OKULLAR ARASINDAKİ FIRSAT EŞİTLİĞİNİN NASIL SAĞLANACAĞI HENÜZ NETLEŞMEDİ"-
Bakanlığın "Her öğrencinin istediği alanda eğitim görmesi" fırsatını yaratacağı iddiasıyla 4+4+4 sistemini getirdiğini belirten Demir açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bakanlık, çocuklarımızı istemedikleri alanda eğitim görmeye mecbur kılmıştır. Öte yandan, ortaöğretimde 69 bin 413 olan derslik açığı, Anadolu liselerinde sınıf mevcutları 30'dan 34'e, Fen liselerinde 26'dan 30'a çıkarılarak giderilmeye çalışılmıştır. Bilimsel olarak öğrencilerin 20 kişilik sınıflarda ders görmesi gerekirken sınıf kontenjanlarının artması eğitimde niteliği düşürecektir. Yine iktidarın siyasi ve ideolojik dayatmalarına paralel olarak Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklikler yapılmıştır. Yönetmelikten 'Atatürk ilke ve devrimleri' çıkarılmış, lisede okuyan öğrencilerin evlendikleri zaman açık liseye kayıtlarının yapılacağı belirtilerek çocuk yaşta evlenme bizzat Bakanlık tarafından teşvik edilmiştir. Üzerinde en çok oynanan ve bir türlü çözülemeyen konu da SBS olmuştur. AKP döneminde bu konu hep gündemde olmuş, defalarca değişikliğe uğramıştır. Son olarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, SBS'nin tümden kaldırılacağını açıklamış; ancak bir sınav kaldırılırken yerine 12 sınav birden getirilmiştir. Sonucu yine bu sınavlar belirleyecek. Bu sınavların nasıl yapılacağı, bölgeler arasındaki, hatta aynı ildeki okullar arasındaki dengesizliğin nasıl giderilip fırsat eşitliğinin sağlanacağı, sınavların sağlıklı olarak nasıl yapılacağı henüz netleşmemiştir."
-"EĞİTİMDE ÖZELLEŞTİRME TAM GAZ"-
MEB istatistiklerine göre geçtiğimiz yıl 5 bin 942 özel okulda 613 bin 64 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Demir, "4+4+4 düzenlemesi ile özel okulların ve bu okullardaki öğrencilerin sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında artmıştır. Ortaya çıkan tablo, AKP hükümetinin eğitim sistemini sermaye sınıfının çıkarları doğrultusunda nasıl şekillendirdiğini ve eğitim sistemindeki ayrışmayı gözler önüne sermektedir. AKP iktidarı, topluma fırsat eşitliği olarak sunduğu 4+4+4 dayatması ile özel sektöre sunduğu avantaj ve teşviklere bu öğretim yılında da tam gaz devam edecektir" dedi. AKP hükümetinin uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle ağır hayat şartlarında ezilen insanların, okulların açılması ile birlikte daha da zor koşullara doğru itildiğini vurgulayan Demir, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ilkokul, ortaokul ve liseye başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafları sendikanın araştırma merkezi tarafından hesaplandığını ifade etti.
-"AKP İKTİDARININ POLİTİKALARI SONUCUNDA FAKİR AİLELERİN ÇOCUKLARININ OKUMA ŞANSI KALMADI"-
Hesaplamalara göre bir öğrencinin okula başlangıç masrafları şu şekilde olacak:
"İlkokul birinci sınıfa başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı 1054 TL, Ortaokula başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı 1279 TL, Liseye başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı 1551 TL."
Demir, TÜİK Tarafından hazırlanan Hanehalkı Tüketim Harcaması 2011-2012 araştırma sonuçları incelendiğinde, gelirden en az pay alan 1. Yüzde 20'lik grubu oluşturan ailelerin harcamalarının daha çok gıda ve kira giderleri olduğunun görüldüğünün altını çizerek şöyle devam etti:
"Ailelerin 2011 yılında eğitime yüzde 0,7, 2012 yılında yüzde 0,6 oranında pay ayırdıkları görülmektedir. Gelirden en yüksek pay alan 5. yüzde 20'lik grubu oluşturan ailelerin, eğitime 2011 yılında yüzde 3,4, 2012 yılında ise yüzde 4,1 oranında pay ayırdıkları görülmektedir. AKP iktidarı ile, gün geçtikçe, ekonomik gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarının, iyi eğitim alabilmek için gerekli olan bütçeye sahip olmadıkları, bunun yanı sıra zengin aile çocuklarının iyi düzeyde eğitim almalarını sağlayacak bir bütçeye sahip oldukları görülmektedir. AKP iktidarının politikaları sonucunda fakir ailelerin çocuklarının okuma şansının kalmadığı görülmektedir. Bu uygulama eğitimde fırsat ve imkan eşitliği ilkesine aykırıdır."
İLKOKUL BİRİNCİ SINIFA BAŞLAYAN ÖĞRENCİNİN MALİYETİ
Harcama
Harcama Kalemleri Tutarı (TL)
Servis gideri (aylık) 159
Okul kıyafeti 135
Spor Kıyafeti 59
Kışlık kıyafet Mont 79
Bere 11
Kaşkol 16
Kırtasiye Gideri 123
Çanta 39
Suluk 10
Beslenme Çantası 29
Beslenme Gideri (aylık) 60
Ayakkabı 2 Çift 39+59
Hikaye Kitapları 36
Zorunlu Bağış 200
TOPLAM 1.054
ORTAOKULA BAŞLAYAN ÖĞRENCİNİN MALİYETİ
Harcama
Harcama Kalemleri Tutarı (TL)
Servis gideri(aylık) 159
Okul kıyafeti 155
Spor Kıyafeti 69
Kışlık kıyafet Mont 79
Bere 11
Kaşkol 16
Kırtasiye Gideri 143
Çanta 39
Fotokopi - Sınav (aylık) 10
Kantin Gideri (aylık) 80
Ayakkabı 2 Çift 59+69
Hikaye Kitapları 40
Zorunlu Bağış 200
Etüd ve Dershane Gideri (aylık) 150
TOPLAM 1.279
LİSEYE BAŞLAYAN ÖĞRENCİNİN MALİYETİ
Harcama
Harcama Kalemleri Tutarı (TL)
Servis gideri (aylık) 159
Okul kıyafeti 185
Spor Kıyafeti 89
Kışlık kıyafet Mont 89
Bere 11
Kaşkol 16
Kırtasiye Gideri 175
Çanta 49
Fotokopi - Sınav (aylık) 10
Kantin - Yemek Gideri (aylık) 110
Ayakkabı 2 Çift 59+69
Ek Kitaplar 80
Etüd ve Dershane Gideri (aylık) 250
Zorunlu Bağış 200
TOPLAM 1.551
-"40 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILARAK ÖĞRETMENLER YİNE ESNEK VE KURALSIZ ÇALIŞMAYA MAHKUM EDİLDİ"-
Demir, eğitimin birikmiş sorunlarını sırtında taşıyan öğretmenlerin yeni eğitim öğretim yılına da mutsuz girdiğine dikkat çekerek açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:
"Öğretmen ve derslik açığının 2013-2014 eğitim yılında da giderilememesi nedeniyle kalabalık sınıflarda ders vermek zorunda bırakılan öğretmenlerimizin, mesleklerini verimli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremeyeceği ortadır. 3 bin 600 öğretmenimizin eşinden ayrı olarak görev yapacak olmaları öğrencileri de olumsuz yönden etkileyecektir. Sistemden kaynaklanan nedenlerden dolayı branşında norm fazlası durumunda açıkta kalan öğretmenlerimizden binlercesi yeni branşlarında verimli olamamaktadır. Bakanın söz vermesine rağmen alan değişikliğine yönelik hala bir açıklama bulunmamaktadır. Bakanlığın zaman zaman yaptığı resmi açıklamalarda öğretmen açığının 121 bin olduğu belirtilmesine rağmen 40 bin öğretmen alımı yapılması öğretmenlerimizin yine esnek ve kuralsız çalışmaya mahkum edileceğini göstermektedir. Ücretli öğretmenlik bu yıl da geçer akçe olacaktır. Eğitim-İş olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarının takipçisi olacağımızı, haksızlığa uğrayan tüm eğitim çalışanlarının yanında olacağımızın bir kez daha altını çizmek istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm eğitim çalışanlarının ve öğrencilerimizin yeni eğitim-öğretim yılını kutluyor; yeni eğitim-öğretim yılının ülkemize ve ulusumuza güzellikler getirmesini diliyoruz." (ANKA)