Yenilikçi ve reformcu bir padişah olduğu için her devirde geçerli yaftalamalardan biri ve üstelik halife de olduğu halde; değişim ve dönüşümlere karşı kimi çevrelerce 'Gavur Padişah' olarak isimlendirilen 2. Mahmut döneminde başlayan Batı'ya yönelmenin getirdiği yeni anlayışla; babası Sultan 2. Mahmut gibi yenilikçi ve reformcu Sultan Abdülmecit döneminde ve 1848'de Batılı tarzda 'Darülmuallimin' adıyla açılan öğretmen okullarının kuruluşunun 173. yıl dönümü.
1870 yılına gelindiğinde ise 'darülmuallimat' adıyla kız öğretmen okulu kurulur. Günümüzde o güzelim okulların ne yazık ki ismi dahi kalmadı. Öğretmen okulu mezunları olarak her yıl büyük bir coşkuyla kutladığımız günler çok gerilerde kalsa da, bu seçkin okullar tarih olsa da, yerinde yeller esse de, cumhuriyete uzanan çizgiyle birlikte daha da şekillenen ve daha da mükemmeleşen, ama mazide kalan Öğretmen Okulları'nın 173. Kuruluş Günü'nü içten bir özlemle kutluyorum.
Öğretmen okulu çıkışlılar olarak alt yapısı mevcut bu güzide okullarımızın yeniden açılması, hatta salt öğretmen yetiştiren ve yalnızca öğretmen okulu çıkışlı öğretmen adaylarının alındığı bir 'Öğretmen Üniversitesi'nin kurulması, 'Öğretmen Meslek Kanunu'nun acilen çıkarılması, geçmişte olduğu gibi hiçbir öğretmen adayının aç ve açıkta bırakılmadığı bir plânlama ile öğretmen yetiştirme ve atama politikalarının yeniden bir kez daha gözden geçirilmesi ülkemiz eğitiminin geleceği açısından biz öğretmenlerin ve milletimizin haklı beklentisi.
Mezunu ve mensubu olmaktan haklı bir gurur ve onur duyduğum öğretmen okullarının tarihsel kuruluş gününde, her seferinde söz verildiği halde yerine getirilmeyen 3600 Ek göstergenin bir an evvel hayata geçirilmesi dileklerimle; biricik öğretmen kızım sevgili Almıla'nın şahsında, tüm öğretmen arkadaşlarıma sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Sevgili Müdürüm eline yüreğine sağlık